Egiptul acuză ONU că vrea să politizeze moartea lui Mohamed Morsi

Publicat:

Egiptul a acuzat miercuri Naţiunile Unite că doreşte să ‘politizeze’ moartea lui Mohamed Morsi, într-o reacţie la solicitarea Biroului ONU pentru drepturile omului privind necesitatea unei anchete ‘minuţioase şi independente’ asupra decesului fostului preşedinte islamist luni, informează AFP, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe egiptean, Ahmed Hafez, a denunţat ‘în termenii cei mai virulenţi’ solicitarea ONU după moartea în sala de tribunal a fostului preşedinte, apreciind că este vorba de o ‘tentativă deliberată de a politiza un caz de deces natural’.


Citeşte şi: Trump şi-a lansat campania pentru prezidenţialele din 2020

‘Orice moarte subită în închisoare trebuie să fie urmată de o anchetă rapidă, imparţială, minuţioasă şi transparentă, care să fie efectuată de către un organism independent cu scopul de a face lumină asupra cauzelor decesului’, declarase marţi Rupert Colville, purtător de cuvânt Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului (UNHCR).

Mohamed Morsi era încarcerat de aproape şase ani şi în acest timp a fost ţinut în izolare. Luni, în timp ce vorbea în sala de tribunal, el s-a prăbuşit şi nu a mai putut fi resuscitat.

‘Întrucât fostul preşedinte Mohamed Morsi era deţinut de către autorităţile egiptene în momentul morţii sale, statul este responsabil să se asigure că a fost tratat uman şi că dreptul său de a rămâne în viaţă şi de a fi îngrijit a fost respectat’, a afirmat Colville.

Potrivit acestuia, au fost formulate ‘preocupări’ privind condiţiile sale de detenţie şi de acces la îngrijiri medicale în timpul detenţiei.

În martie 2018, o comisie britanică independentă, condusă de deputatul conservator Crispin Blunt, a denunţat menţinerea în izolare câte 23 de ore pe zi a fostului preşedinte egiptean, care avea antecedente de diabet şi insuficienţă renală.

Organizaţii de apărare a drepturilor omului, precum Amnesty International şi Human Rights Watch (HRW), la fel şi deputatul Crispin Blunt au cerut de asemenea o anchetă ‘independentă’ asupra morţii fostului preşedinte islamist la vârstă de 67 de ani.

Citeşte şi: Apropiaţii lui Juan Guaido sunt anchetaţi în Venezuela pentru deturnare de fonduri

Mohamed Morsi, destituit în 2013 de către armată pe valul unor manifestaţii populare după un scurt mandat de un an, a fost condamnat în total la 45 ani de închisoare pentru incitare la violenţă împotriva manifestanţilor la sfârşitul anului 2012 şi pentru spionaj în beneficiul Qatarului.

El a fost rejudecat după anularea a două verdicte pronunţate împotriva sa – o condamnare la moarte şi închisoare pe viaţă.

După destituirea lui Morsi, actualul şef al statului Abdel Fattah al-Sissi, ministru al apărării la acea vreme, a condus o represiune brutală împotriva opoziţiei, în special împotriva Fraţilor Musulmani, mişcare din făcea parte şi Mohamed Morsi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.