Egiptul anunţă o operaţiune antiteroristă în Sinai şi Delta Nilului

Publicat:

Armata egipteană a lansat vineri o ‘operaţiune antiteroristă’ în mai multe regiuni ale ţării, printre care peninsula Sinai, unde sunt foarte active grupările jihadiste, potrivit unui comunicat, informează AFP, conform agerpres.

Armata şi poliţia au declarat ‘stare de alertă maximă’ în aceste zone, au mai anunţat forţele armate în comunicat.


Citeşte şi: Şeful diplomaţiei germane îl critică dur pe posibilul său succesor

Denumită ‘Sinai 2018’, operaţiunea are loc în Sinai, în mai multe regiuni din Delta Nilului (nord) şi în deşertul occidental.

Forţele de securitate egiptene au lansat vineri dimineaţa o operaţiune ‘pentru a înfrunta (…) organizaţiile teroriste şi criminale’, a anunţat purtătorul de cuvânt al armatei Egiptului, Tamer el-Refai, într-o alocuţiune televizată.

Operaţiunea este menită ‘să întărească controlul în zonele de frontieră (…) şi să realizeze obiective planificate pentru a curăţa zonele unde se află celule teroriste’.

După destituirea, în 2013, de către armată a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, forţele egiptene se confruntă în Sinai (nord-est) cu grupări extremiste, printre care ramura egipteană a grupării jihadiste Stat Islamic (SI). Sute de poliţişti şi soldaţi au fost ucişi.

Citeşte şi: Italia. Ciocniri violente între poliţişti şi membri unei grupări de extremă dreapta

Statul Islamic a revendicat numeroase atacuri împotriva forţelor egiptene, dar şi împotriva civililor.

La sfârşitul lui noiembrie, un atac împotriva unei moschei din Sinaiul de Nord s-a soldat cu peste 300 de morţi, fiind atentatul cel mai sângeros din istoria recentă a Egiptului. Cu toate acestea, atacul nu a fost revendicat.

La începutul lui ianuarie, parlamentul egiptean a prelungit cu trei luni starea de urgenţă instaurată iniţial în aprilie 2017, după două atentate sângeroase împotriva unor biserici copte, inclusiv la Tanta, în Delta Nilului, unde în jur de 30 de persoane au fost ucise. Atacurile au fost revendicate de SI.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.