Egiptul şi-a deschis frontiera cu Fâşia Gaza pentru două zile

Publicat:

Egiptul şi-a deschis vineri frontiera cu Fâşia Gaza pentru două zile, a anunţat ambasada palestiniană la Cairo, informează AFP, conform agerpres.

Este doar a treia oară în acest an când Egiptul şi-a deschis frontiera cu enclava palestiniană, care a rămas în mare parte închisă în ultimii ani din cauza preocupărilor guvernului de la Cairo legate de securitate.


Citește și : China va introduce taxe în valoare de trei miliarde de dolari ca răspuns la taxele vamale americane

Trecerea de la Rafah, singurul punct de ieşire pentru locuitorii din Gaza la graniţa egipteană, va fi deschisă vineri şi sâmbătă pentru cazuri umanitare, a declarat ambasada într-un comunicat.

Graniţa cu Egiptul este singura din Fâşia Gaza care nu este controlată de Israel. Israelul supune enclava palestiniană unei blocade severe de mai bine de un deceniu vizând mişcarea islamistă Hamas, unul dintre marii săi inamici, la putere în Fâşia Gaza.

Egiptul încearcă de asemenea să stopeze Hamas blocând deplasarea de oameni şi arme ce ar putea servi insurecţiei în Peninsula Sinai.

Cele două deschideri precedente ale frontierei din acest an au fost întrerupte din cauza situaţiei de securitate din această regiune. Armata şi forţele poliţiei egiptene sunt angajate acolo într-un conflict feroce cu islamiştii înarmaţi, în special un grup afiliat organizaţiei Stat Islamic. Acest conflict a făcut sute de morţi de ambele părţi.

În octombrie, Egiptul a mediat un acord de reconciliere între Hamas şi Fatah – partidul preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas – destinat să îi facă pe islamişti să renunţe la putere în Gaza. Dar discuţiile sunt blocate şi cele doua grupări palestiniene se învinuiesc reciproc pentru eşec.

Citește și : SUA : Donald Trump se va opune legii privind cheltuielile federale adoptată de Congres

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.