Egiptul este acuzat că nu eliberează acte de identitate pentru disidenţii din străinătate

Publicat:

Autorităţile egiptene refuză sistematic să elibereze sau să preschimbe acte de identitate pentru disidenţii, jurnaliştii şi activiştii din străinătate, extinzând astfel represiunea în afara ţării, a afirmat luni organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW), citată de Reuters, potrivit agerpres.

HRW susţine că a intervievat anul trecut 26 de cetăţeni egipteni din ţări cum ar fi Turcia, Germania, Malaezia sau Qatar şi a consultat documentaţia despre nouă dintre aceştia.


Citeşte şi: Papa Francisc: ‘Celibatul? Nu sunt încă pregătit să îl revizuiesc’ – Black News

“Împiedicându-i arbitrar pe cetăţenii din străinătate să obţină paşapoarte valabile şi alte acte de identitate, autorităţile egiptene încalcă atât Constituţia, cât şi legislaţia umanitară internaţională”, a conchis organizaţia.

Centrul de presă de stat din Egipt şi Ministerul de Externe de la Cairo nu au răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta acuzaţia.

În Turcia, unde trăiesc multe personalităţi din opoziţia egipteană, consulatul Egiptului le cere aproape tuturor celor care depun cereri să completeze formulare neoficiale cu detalii private, inclusiv motivul pentru care şi-au părăsit ţara şi conturile din mediile sociale, arată HRW.

Cei intervievaţi au relatat că le-a fost “aproape imposibil” să conteste refuzul de a li se elibera acte.

Sub preşedinţia lui Abdel Fattah El-Sisi, ajuns la putere în 2014, după ce a condus răsturnarea regimului Fraţilor Musulmani condus de Mohamed Mursi, autorităţile din Egipt au reprimat pe scară largă disidenţa politică, menţionează Reuters.

Activiştii pentru drepturile omului afirmă că au fost arestaţi zeci de mii de egipteni, inclusiv islamişti sau liberali şi au fost urmăriţi disidenţii plecaţi în străinătate, iar în unele cazuri şi rude ale acestora rămase în ţară.

El-Sisi şi susţinătorii săi consideră că reprimarea a fost necesară pentru stabilizarea Egiptului, nu recunosc că acuzaţiile la adresa extremiştilor sunt motivate politic şi susţin că justiţia acţionează independent.

Citeşte şi: Un mort şi 39 de răniţi într-un carambol uriaş în Ungaria din cauza unei furtuni de praf – Black News

Luna aceasta, o instanţă judiciară pentru securitatea naţională a condamnat la închisoare pe termene lungi peste 20 de inculpaţi, printre care apărători ai drepturilor omului, acuzaţi de infracţiuni legate de terorism, în urma unui proces pe care activiştii l-au apreciat ca incorect.

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului Volker Turk a declarat săptămâna trecută că sentinţele au fost pronunţate în urma unor proceduri bazate pe “acuzaţii discutabile legate de terorism, care au provocat şi dubii legate de corectitudinea procesului”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.