Egiptul a închis frontiera cu Fâşia Gaza înaintea de expirarea termenului stabilit anterior

Publicat:

Egiptul a închis vineri frontiera sa cu Fâşia Gaza înaintea de expirarea termenului stabilit anterior, în timp ce armata sa desfăşoară o vastă operaţiune împotriva jihadiştilor în Sinaiul vecin, au indicat responsabili palestinieni, citaţi de AFP.

Frontiera, redeschisă miercuri, urma să se închidă vineri seara. Este pentru prima oară când frontiera, închisă aproape permanent, cu excepţia câtorva zeci de zile pe an, a fost redeschisă în 2018, conform agerpres.


‘Frontiera (punctul de trecere) la Rafah a fost închisă astăzi din cauza situaţiei de securitate în Sinai’, ne-au spus autorităţile egiptene, a indicat Saleh al-Zaq, şeful Comisiei palestiniene pentru afaceri civile responsabilă de frontiere.

Citește și : Bruxelles : Plic suspect primit într-o clădire unde se află consulatul României

Graniţa egipteană cu Fâşia Gaza este singura ce nu este controlată de Israel. Acesta din urmă a instituit o blocadă severă împotriva enclavei palestiniene cu scopul de a nimici mişcarea islamistă Hamas, unul din marii săi inamici, care deţine controlul Fâşiei Gaza.

Egiptul încearcă de asemenea să stopeze Hamas şi să blocheze posibilitatea trecerii de insurgenţi şi arme în peninsula Sinai, scenă a unei insurecţii jihadiste.

Deschiderea frontierei egiptene, aproape întotdeauna anunţată în ultimul moment, reprezintă pentru locuitorii Fâşiei Gaza, înscrişi de luni de zile pe liste de aşteptare, speranţa de a părăsi enclava. De asemenea, israelienii emit permise de ieşire, dar cu multă parcimonie.

Armata egipteană a lansat vineri o vastă operaţiune ‘antiteroristă’ în peninsula Sinai, unde ramura locală a grupării Statul Islamic comite cu regularitate atacuri sângeroase în regiunile din Delta Nilului şi în deşertul de vest care se învecinează cu Libia.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a reuşit cu toate acestea să plece la Cairo înainte de închiderea frontierei pentru discuţii cu oficiali egipteni, a indicat Fawzi Barhoum, purtător de cuvânt al mişcării.

În centrul discuţiilor se află acordul de reconciliere între grupările palestiniene încheiat în octombrie sub auspiciile autorităţilor de la Cairo, a precizat acesta, adăugând că respectivul acord este în prezent în ‘agonie’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.