Elvira Nabiullina, guvernatoarea băncii centrale ruse, singura femeie care îl poate critica pe Putin

Publicat:

Elvira Nabiullina, guvernatoarea băncii centrale ruse, singura femeie care îl poate critica pe Putin

Acum când a început al cincilea mandat prezidențial al lui Vladimir Putin, nu mai lipsește decât un singur pas: demisia guvernului, în vederea numirii unui nou executiv pentru ciclul politic care se redeschide în Rusia. Probabil că va fi o formalitate, pentru că reconfirmarea echipei de tehnocrați condusă de premierul Mihail Mișustin pare evidentă, scrie IL CORRIERE DELLA SERA, potrivit stiripesurse.ro.

Există însă o figură aparent independentă, puternică doar prin prisma competenței ei, care la Moscova devine chiar mai esențială  decât  Mișustin însuși: se numeşte Elvira Nabiullina, va împlini 59 de ani în octombrie și este guvernatorul băncii centrale ruse. Nabiullina reunește câteva caracteristici care o fac să fie unică pe verticala puterii Moscovei. Pe cât de unică, pe atât de greu de încadrat și, prin urmare, cu atât mai eficientă.


În primul rând, într-un sistem populat de bărbați născuți în aparatul de spionaj, în mafia anilor 90 din Sankt Petersburg, sau de militari şi de oligarhi, șefa Băncii Rusiei se remarcă prin genul ei: este femeie şi este singura care gestionează o formă de putere substanțială pe care, în plus, reuşeşte să o apere de mult timp (anul trecut a fost reconfirmată pentru al treilea mandat).

Elvira Nabiullina, guvernatoarea băncii centrale ruse, singura femeie care îl poate critica pe Putin

În al doilea rând, Nabiullina pare să aibă o libertate aproape incredibilă de a critica puterea: prin cuvinte, gesturi și chiar prin alegeri vestimentare. Ceea ce o face să fie un exemplar și mai rar în fenomenologia umană din jurul şi din interiorul Kremlinului. Continuă să aibă marje de manevră surprinzătoare, așa cum a avut și în cele mai delicate momente din trecutul recent.

Toată lumea își amintește apariția sa la un capăt al mesei de șase metri a lui Putin la începutul războiului, în timp ce rubla se prăbușea pe piețe și trei sute de miliarde de euro din rezervele rusești erau înghețate de G7. Nabiullina stătea cu o expresie uluită, cenușie într-un costum tailleur negru, tot corpul său exprimand dezolare față de alegerile Kremlinului. Ea știa că fotografiile acelei zile vor face înconjurul lumii, poate chiar îşi dorea acest lucru. Şi conta pe faptul că vor ajunge sub privirile colegilor ei occidentali cu care a avut mereu relații de prietenie: cum ar fi de exemplu Christine Lagarde, președintele francez al Băncii Centrale Europene care cunoaște pasiunea Nabiullinei pentru limba și literatura Franței. .

Cu toate acestea, acţiunileNabiullinei au dezminţit imaginea care a livrat-o presei. Nu numai că nu și-a dat niciodată demisia: manevrele ei privind ratele și sfaturile privind închiderea granițelor liberei circulații a capitalurilor, în acele zile de la începutul războiului, au salvat rubla, deci și economia rusă și campania de agresiune a lui Putin împotriva Ucrainei. Iar Putin nu a concediat-o; a reconfirmat-o.

Elvira Nabiullina, guvernatoarea băncii centrale ruse, singura femeie care îl poate critica pe Putin

Aceeași ambivalență mortală a Nabiullinei continuă să se manifeste şi în ultimele luni. În data de 15 decembrie a mărit ratele dobânzilor la 16%, foarte aproape de maximul istoric al Rusiei, adăugând cuvinte pline de vitriol pentru economia de război a lui Putin. A făcut-o într-o conferință de presă asemănătoare, pare-se, cu cele ale colegilor săi din ţările democratice: întrebări aproape libere, răspunsuri aproape sincere. «Gândiţi-vă la economie ca la o mașină – a spus Nabiullina în acea zi –. Dacă încercăm să conducem mai repede decât putem merge, mai devreme sau mai târziu motorul se va arde și nu vom ajunge departe. Putem merge da, poate chiar repede; dar nu pentru mult timp”.

A fost modul bancherului central de a spune că conversia economiei în favoarea aparatului militar-industrial din Rusia s-ar ciocni cu limitele țării: pentru că nu sunt suficiente fabrici, nu se găsesc destui muncitori şi există riscul unei supraîncălziri rapidite. Cu toate acestea, politica monetară restrictivă a lui Nabiullina ajută din nou la stabilizarea mașinii de război a lui Putin tocmai pentru că răcește inflația. Iar dictatorul i-a mulțumit bancherului său. Putin a recunoscut că există o problemă a inflației, dar că „Banca Rusiei și guvernul fac tot ce este necesar”.

Nabiullina a fost mai aproape de a se arde atunci când a criticat ceea ce în Rusia este un fel de „bonus de 110%” menit să facă popular războiul  – sau cel puțin acceptabil – în ochii populației. Diferite categorii de cetățeni ruși, în special personalul militar, au  dreptul acum la subvenții care reduc costul creditelor ipotecare cu mai mult de jumătate. Dacă va fi menținută în următorii doi ani, această măsură riscă să coste echivalentul a zece miliarde de euro iar creditul imobiliar din Rusia va exploda. Aşa că Nabiullina a atacat măsura, nava amiral a politicilor sociale ale lui Putin. „Ipotecile subvenționate cresc prețul caselor – a spus ea – și astfel de programe masive ajung să fie plătite de contribuabilii care nu beneficiază de ele (adică cei mai săraci, n.red.)”.

Elvira Nabiullina, guvernatoarea băncii centrale ruse, singura femeie care îl poate critica pe Putin

În Rusia oamenii merg la închisoare pentru mult mai puțin. Cu toate acestea, Putin nu se atinge de Nabiullina, pentru că are nevoie de expertiza ei. Iar ea continuă să nu cedeze, lăsând să se știe în străinătate că o face doar pentru a-i proteja pe ruși de consecințele economice ale războiului. Indiferent de ceea ce crede cu adevărat, gestionarea pricepută a băncii centrale întărește economia rusă și face posibil războiul. Alegerile sale sunt atât de pline de ambiguitate încât au divizat chiar şi democrațiile: americanii, britanicii, canadienii și australienii au pus-o pe Elvira Nabiullina sub sancțiuni, însă Uniunea Europeană, Elveția și Japonia, nu.

Germania nazistă îl avea pe Hjalmar Schacht, șeful Reichsbank, care era respectat și la Banca Angliei; Schacht a îndrăznit să critice politicile lui Hitler, dar a colaborat până la capăt cu efortul de război al fuhrerului. Nabiullina nu este Schacht. Dar își menține stilul de femeie independentă chiar și acum când este concomitent garantă și prizonieră a sistemului din care nu și-a dorit niciodată să scape. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 18 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 18 iulie în Istorie   18 iulie este a 199-a zi a calendarului gregorian și a 200-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 18 iulie 2024

Horoscop 18 iulie 2024 Astrologii prevăd o zi cu mare potenţial în dragoste pentru unele zodii, dar şi probleme la muncă sau de comunicare pentru alte...

Cu ce l-a ‘sedus’ românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății

Cu ce l-a 'sedus' românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății Povestea de dragoste dintre timişoreanca Iasmina Hill (fostă Milutinovoci) şi milionarul...

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american După ce administraţia Biden a anunţat că interzice vânzarea şi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.