Emisarul special pentru Siria NU a fost consultat privind retragerea din Siria

Publicat:

Emisarul special pentru Siria şi coaliţia antijihadistă al administraţiei SUA, James Jeffrey, a declarat că nu a fost consultat de preşedintele Donald Trump cu privire la decizia de retragere a trupelor americane din Siria, transmite Xinhua, potrivit agerpres.

În ce priveşte ‘această decizie anume, nu am fost (consultat) în avans’, a declarat Jeffrey marţi, în timpul unei audieri în faţa Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului, referindu-se la decizia lui Trump de a retrage aproximativ 1.000 de militari din nord-estul Siriei, în urma discuţiei telefonice purtate cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la 6 octombrie.


Citește și: Turcia susține că nu mai este NEVOIE de reluarea ofensivei în Siria

Senatorul democrat Chris Murphy a calificat această decizie drept ‘haos total de politică externă americană’.

‘Nu înţeleg de ce avem pe cineva cu titlul de reprezentant special pentru angajamentul în Siria şi emisar special pe lângă coaliţia globală pentru înfrângerea ISIS, dacă nu este consultat înainte ca preşedintele să ia cea mai importantă decizie care afectează interesele SUA în Siria şi viitorul ISIS în timpul preşedinţiei sale’, a spus Murphy.

În acelaşi context, emisarul special a estimat că ‘zeci’ de prizonieri jihadişti au evadat în timpul conflictului din nordul Siriei.

Decizia lui Trump de retragere a militarilor americani din Siria a atras în Congres critici din ambele partide, care văd în ea o susţinere tacită a ofensivei lansate de Ankara împotriva Forţelor Democratice Siriene (SDF), un aliat crucial la coaliţiei internaţionale anti-IS conduse de SUA în Siria în ultimii ani.

Citește și: Donald Tusk recomandă statelor UE să accepte amânarea Brexitului

Tot marţi, senatorul republican Jim Inhofe, preşedintele Comisiei pentru serviciile armate, a introdus, împreună cu alţi lideri din Senat, o rezoluţie prin care cheamă la oprirea retragerii forţelor americane din Siria.

Şeful Pentagonului, Mark Esper, a declarat în weekend că trupele retrase vor fi repoziţionate în vestul Irakului, garnizoana Al Tanf din sudul Siriei urmând să fie ultima prezenţă militară americană în această ţară.

Luni, preşedintele Trump a contrazis într-o anumită măsură această afirmaţie, declarând că SUA vor menţine o prezenţă militară limitată în Siria pentru ‘securizarea petrolului’. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.