Emmanuel Macron a declanșat momentul Frexit, avertizează Michel Barnier

Publicat:

Emmanuel Macron a declanșat momentul Frexit, avertizează Michel Barnier

Michel Barnier, fostul negociator-șef al UE pentru Brexit spune că Franța trebuie să asculte de alegătorii săi cei mai săraci și să învețe din greșelile Regatului Unit.

Emmanuel Macron și-a condus țara în pragul propriului moment Frexit, a declarat negociatorul șef al UE pentru Brexit, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Într-un interviu acordat The Telegraph, Michel Barnier a declarat: “Regret că în țara mea acest avertisment nu a fost ascultat… despre migrație, despre securitate, despre autoritatea statului și despre respectul și dezvoltarea celor mai sărace părți ale țării”.

Primul capitol al memoriilor lui Barnier a fost scris ca un avertisment că alte țări ar putea părăsi Uniunea Europeană dacă nu se trag învățăminte din Brexit.

La scurt timp după ce și-a părăsit rolul de negociator-șef al blocului pentru Brexit, el i-a înmânat o copie lui Macron. Dar trei ani mai târziu, Barnier consideră că președintele francez nu a ținut cont de avertismentul său.

Primul capitol a fost scris tocmai în spiritul a ceea ce s-ar putea întâmpla în [Franța]”, a adăugat el.

“Este convingerea mea că trebuie să acordăm o atenție uriașă și un mare respect pentru ceea ce cred oamenii în unele regiuni foarte sărace. Acesta a fost cazul în Marea Britanie, explicând o mare parte din votul pentru Brexit, și cred că ar putea fi la fel și în Franța.”

Macron a ales să dizolve parlamentul și să organizeze alegeri anticipate după ce alianța sa de centru a fost învinsă de dreapta dură într-un vot parlamentar european la începutul acestei luni.

Mișcarea este un pariu extraordinar al președintelui francez, în speranța că poate învinge formațiunea Adunarea Națională, drepta dură, condusă de Marine Le Pen.

În cazul în care coaliția sa liberală suferă o nouă înfrângere jenantă, acesta ar fi obligat să numească un prim-ministru din partea unui alt partid, într-un acord cunoscut sub numele de “coabitare”, lăsându-l cu puțină putere asupra afacerilor interne, cu trei ani rămași ca președinte.

Barnier, un conservator pro-european proeminent în Franța, a descris pariul ca fiind “foarte riscant”.

Întotdeauna este riscant să iei o decizie pe care nimeni nu o înțelege… în realitate, este foarte riscant în Franța să iei o decizie pe care nimeni nu o înțelege”, a spus el.

“Trebuie să fim foarte atenți la ceea ce s-ar putea întâmpla în Franța, cum ar fi alegerea doamnei Le Pen sau o nouă majoritate absolută pentru dreapta dură”.

Ce spun sondajele

Un sondaj de opinie recent realizat de Ifop i-a acordat formațiunii lui Le Pen un avans clar, cu 34% din voturi, înainte de primul tur de scrutin din 30 iunie, urmată de 29% pentru alianța de stânga închegată în grabă, Noul Front Popular și de centriștii lui Macron, cu 22%.

Dar dacă Adunarea Națională va ieși victoriosă, așa cum se preconizează, Le Pen îi va da probabil postul de prim-ministru protejatului său în vârstă de 28 de ani, Jordan Bardella.

Bardella le-a spus săptămâna aceasta liderilor de afaceri că va reduce plățile la bugetul UE al Franței cu până la 3 miliarde de euro (2,5 miliarde de lire sterline) dacă Adunare Națională va câștiga alegerile anticipate de luna viitoare.

Un al doilea sondaj publicat săptămâna trecută de Toluna Harris Interactive a prezis, de asemenea, că partidul dreptei dure va fi câștigătorul clar cu 34% din voturi.

Un al treilea sondaj realizat de Opinion Way a plasat Adunarea Națională la 35%, iar alianța liberală a lui Macron la 20%.

Mulți dintre contemporanii proeuropeni ai lui Barnier au respins amenințarea euroscepticismului după Brexit.

În ultimii ani, Le Pen a încercat să își atenueze retorica anti-UE “Frexit”, ca parte a unui plan de a-și face mișcarea mai acceptabilă pentru electoratul francez.

Servitutea europeană

Barnier a avertizat că Franța nu ar trebui să fie mulțumită de intențiile sale eurosceptice, chiar dacă ea a renunțat la promisiunile anterioare de a scoate țara din UE și din zona euro.

“Nu cred că Le Pen și Bardella și-au schimbat părerea. Ei sunt în continuare antieuropeni”, a spus el.

“Îmi amintesc prima frază a lui Le Pen în seara referendumului din Marea Britanie”.

Ea a lăudat alegătorii britanici pentru că s-au eliberat de “servitutea europeană”, iar ulterior a descris rezultatul referendumului drept “cel mai important moment de la căderea Zidului Berlinului”.

“Nu am auzit niciodată de la Le Pen că regretă acea frază sau că a greșit“, a adăugat Barnier.

“Cred că ea încă are aceeași părere… datoria mea este să spun – fără niciun fel de agresivitate, răzbunare sau satisfacție – uitați-vă la ce s-a întâmplat în Marea Britanie de la Brexit”.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Dar nu toate speranțele sunt pierdute pentru Macron, în condițiile în care actualele previziuni ale lui Harris nu dau formațiunii  lui Le Pen, Adunărea Naționale, o majoritate generală în Adunarea Națională a Franței, care are 577 de locuri.

La alegerile din Franța, candidații trebuie să obțină 12,5 % din alegătorii înregistrați pentru a se califica pentru un al doilea tur de scrutin la 7 iulie.

În timp ce consilierii lui Macron s-au temut că riscă să fie excluși din majoritatea circumscripțiilor în turul al doilea de scrutin, analiștii politici de la OpinionWay au declarat că centriștiii din partidul președintelui au mai multe șanse decât socialiștii să învingă candidații dreptei dure în această etapă, notează The Telegraph.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Usatîi: ‘Putem scoate țara din impas doar cu un Guvern în interesul cetățenilor’

Usatîi: 'Putem scoate țara din impas doar cu un Guvern în interesul cetățenilor' Renato Usatîi a dezvăluit că, dacă câștigă alegerile prezidențiale din toamnă, va...

Belarusul amenință cu folosirea armelor nucleare rusești: ‘O vom face dacă suveranitatea și independența țării noastre sunt amenințate!’

Belarusul amenință cu folosirea armelor nucleare rusești: 'O vom face dacă suveranitatea și independența țării noastre sunt amenințate!' Șeful Statului Major din Belarus, Pavel Muraveiko,...

De astăzi, vârsta de pensionare pentru femeile din R.Moldova mai crește cu jumătate de an

De astăzi, vârsta de pensionare pentru femeile din R.Moldova mai crește cu jumătate de an Începând cu 1 iulie 2024, femeile din Republica Moldova vor ieși...

Tinerii, încurajați să devină lideri activi la Forumul Tinerilor din Republica Moldova 2024

Tinerii, încurajați să devină lideri activi la Forumul Tinerilor din Republica Moldova 2024 În acest weekend, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți a găzduit cel...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.