Emmanuel Macron – discuţie telefonică cu omologul libanez, Michel Aoun despre situaţia din Liban după demisia premierului Saad Hariri

Publicat:

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a chemat la respectarea “suveranităţii şi stabilităţii” Libanului, într-o discuţie telefonică purtată sâmbătă cu omologul său de la Beirut, Michel Aoun, transmite agerpres .

“Cei doi lideri au discutat situaţia din Liban după anunţul demisiei premierului Saad Hariri”, a precizat preşedinţia franceză, într-un comunicat.


Emmanuel Macron “a reamintit importanţa păstrării stabilităţii, independenţei şi securităţii Libanului şi susţinerea Franţei pentru poporul libanez”, a adăugat aceeaşi sursă.

Citiți și : SI a provocat pagube de peste 100 miliarde de dolari economiei şi infrastructurii

Mai înainte, preşedintele libanez a făcut apel la Arabia Saudită să “clarifice motivele” ce împiedică reîntoarcerea în Liban a prim-ministrului Saad Hariri, a cărui demisie-şoc a dus la o nouă criză politică în ţară.

Macron a reiterat “apelul său ca liderii politici libanezi să aibă libertate de mişcare”. “Necesitatea de menţinere a continuităţii instituţiilor statului a fost subliniată, în cadrul politicii de disociere faţă de conflictele din regiune şi în particular de cel din Siria, cu scopul de a păstra suveranitatea şi stabilitatea Libanului”, a arătat şeful statului francez.

“Marţi, preşedintele francez îl va primi pe ministrul libanez al Afacerilor Externe”, a mai indicat comunicatul citat.

Aflat sâmbăta trecută la Riad, Saad Hariri, un protejat al Arabiei Saudite, şi-a anunţat demisia din funcţia de premier şi a acuzat mişcarea şiită libaneză Hezbollah şi aliatul său iranian că ‘sugrumă’ Libanul.

În ultimele zile s-au multiplicat întrebările despre libertatea de mişcare a lui Hariri. Potrivit grupării şiite Hezbollah, Saad Hariri, care deţine şi cetăţenia saudită, ar fi în ‘detenţie’ în Arabia Saudită. Însă conform Franţei, el este ‘liber să se deplaseze’ în Arabia Saudită.

În ceea ce-l priveşte, preşedintele libanez Michel Aoun a anunţat că va accepta sau va respinge demisia lui Hariri numai după ce acesta revine în ţară.

Demisia premierului Saad Hariri a survenit într-o perioadă de tensionare a relaţiilor între puterile regionale Arabia Saudită şi Iran, care susţin părţi beligerante diferite în mai multe conflicte din Orientul Mijlociu.

Libanul a fost scena unui război civil între anii 1975 şi 1990 şi implicat într-un conflict cu vecinul său de la sud, Israel, în 2006.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.