Emmanuel Macron şi Jacinda Ardern fac apel la soluţii pentru combaterea conţinuturilor teroriste pe internet

Publicat:

Internetul este folosit în mod abuziv ca armă de către terorişti pentru a răspândi ideologii bazate pe ură şi pentru a inspira noi atacuri, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, într-o intervenţie video la summitul de la Christchurch consacrat combaterii terorismului online, relatează sâmbătă dpa, potrivit agerpres

“Noi, democraţiile şi apărătorii libertăţilor fundamentale trebuie să găsim soluţiile adecvate”, a îndemnat liderul francez, care a evocat totodată în intervenţia sa de vineri cazul Samuel Paty, profesorul francez ucis în octombrie lângă Paris după ce a fost contestat pe reţelele de socializare pentru că a prezentat la ore o imagine cu profetul Mahomed.


Citește și : Statele Unite depun eforturi pentru încetarea confruntărilor dintre Israel şi Hamas

Paty “nu trebuie şi nu va fi uitat. Aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple niciodată”, a subliniat Macron.

El a precizat în intervenţia sa că, în paralel cu interzicerea conţinuturilor teroriste, trebuie acordată atenţia necesară şi protejării drepturilor fundamentale.

Emmanuel Macron şi premierul neozeelandez Jacinda Ardern au organizat prima ediţie a acestui summit acum doi ani, după atacurile teroriste de la Christchurch din 15 martie 2019, soldate cu 51 de morţi după ce un adept al supremaţiei albe a deschis focul în două moschei, transmiţând live pe Facebook o parte din masacru.

La rândul ei, Jacinda Ardern a ridicat problema înţelegerii algoritmilor meniţi să optimizeze conţinuturile social media, a consemnat Reuters.

“Existenţa algoritmilor în sine nu este neapărat o problemă, problema este dacă sunt folosiţi sau nu în mod etic. Aceasta este una din cele mai importante chestiuni pentru comunitate în următorul an, pe lângă extinderea reţelei”, a spus premierul neozeelandez sâmbătă, într-o conferinţă de presă organizată după forum.

Jacinda Ardern a menţionat că principalele firme de IT au exprimat o dorinţă reală, în cadrul summitului, de a folosi algoritmii pentru “intervenţii pozitive”, dar nu a dat detalii privind modul în care aceste companii vor modifica utilizarea algoritmilor ce controlează conţinuturile considerate nocive şi care pot duce la radicalizare.

Citește și : Peste 2.000 de rachete, lansate din Fâşia Gaza

După prima ediţie a summitului, peste 50 de ţări, organizaţii şi companii internaţionale s-au alăturat “Apelului de la Christchurch” pentru eliminarea conţinuturilor teroriste şi extremiste violente de pe internet.

În acest an, iniţiativei i s-au alăturat pentru prima dată şi Statele Unite ale Americii, după ce fosta administraţie a preşedintelui Donald Trump a refuzat să participe, invocând preocupări faţă de libertatea de exprimare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.