Erdogan cheamă cetățenii turci să-şi schimbe valuta în lire turceşti pentru a opri devalorizarea monedei naționale

Publicat:

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă cetăţenilor turci să-şi schimbe valuta în lire turceşti, pentru a ajuta moneda naţională ce s-a depreciat puternic în ultimele săptămâni, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Fraţii mei, aceia dintre voi care au euro sau dolari sub pernă, să-şi investească banii în liră’, a cerut Erdogan în timpul unui miting desfăşurat în oraşul Erzurum, în perspectiva alegerilor legislative şi prezidenţiale din 24 iunie.


Citește și : Kim Jong-un și Moon Jae-in s-au întâlnit în zona demilitarizată dintre cele două Corei

Solicitarea sa survine după o depreciere puternică a lirei turceşti, care în numai o lună s-a devalorizat cu peste 16%, în contextul neliniştilor manifestate pe pieţe ca urmare a politicii intervenţioniste a preşedintelui Erdogan.

Lira turcească, ce se schimba la sfârşitul săptămânii cu 4,7 unităţi pentru un dolar american, se schimba miercuri cu 4,92 unităţi pentru un dolar, dar a revenit apoi uşor după ce Banca Centrală a crescut rata directoare a dobânzii.

Economiştii cereau de o luna creşterea acestei dobânzi directoare, dar Erdogan s-a opus ferm, el susţinând, dimpotrivă, o reducere a ei pentru a tempera inflaţia ajunsă la două cifre.

Citește și : Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro s-a întâlnit cu senatorul american Bob Corker după alegeri

Guvernul de la Ankara pune devalorizarea lirei turceşti pe seama unui ‘complot’ pus la cale de puteri străine care doresc să slăbească Turcia.

‘Auzi, sectorule financiar ! Dacă apelaţi la astfel de jocuri, manipulări împotriva investitorilor şi întreprinderilor noastre, să ştiţi că veţi plăti scump !’, a mai spus Erdogan în intervenţia sa de sâmbătă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.