Erdogan denunţă ‘politica provocatoare’ şi ‘jocul periculos’ al Atenei în Marea Egee

Publicat:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat, luni, ”politica provocatoare” şi ”jocul periculos” al Atenei în Marea Egee după ce Grecia a desfăşurat vehicule blindate pe două insule, relatează AFP, scrie news.ro

”Monitorizăm politica provocatoare a Greciei”, a afirmat liderul turc.


Ankara a denunţat, duminică, desfăşurarea vehiculelor blindate pe insula Samos – cea mai apropiată de Turcia, situată la 1,3 km distanţă – şi insula Lesbos, aflată la 15 km de coasta turcească.

Citește și : Lavrov atacă SUA de la tribuna ONU: ‘Rusofobia oficială a Occidentului este fără precedent, amploarea ei este grotescă’

”Este un joc periculos pentru poporul grec, care este folosit ca o marionetă”, a precizat Erdogan, pentru care această ”acumulare de mijloace militare, asemănătoare unei invazii, trebuie să-i îngrijoreze pe greci mai mult decât pe noi (n.r. turcii)”.

”Aceşti paşi greşiţi nu fac decât să împingă Grecia înapoi în noroi”, a mai denunţat el, avertizând că ”va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziţie” pentru a apăra Turcia.

Pentru Erdogan, a cărui armată este a doua ca mărime din NATO, ”aceste eforturi nu vor permite niciodată Greciei să ajungă la nivelul Turciei”.

Ministerul turc de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul Greciei la Ankara pentru a denunţa ”încălcări” ale statutului insulelor din Marea Egee.

Potrivit Agenţiei oficiale Anadolu, reprezentantului Greciei ”a fost solicitat să pună capăt încălcărilor din insule şi să le restabilească statutul non-militar”.

De asemenea, Statele Unite au primit ”o notă de protest”, în care ”Turcia cerea respectarea statutului insulelor din estul Mării Egee” şi îndemna Washingtonul ”să ia măsuri pentru a preveni folosirea armelor americane în zonă”.

După o scurtă mediere în martie, tensiunea a crescut constant între cei doi vecini în ultimele luni.

Citește și : Zelenski s-a declarat şocat de faptul că Israelul nu a oferit sisteme antirachete Kievului – VIDEO

La mijlocul lunii septembrie, Erdogan a acuzat Grecia – şi ea membră a NATO – că ”ocupa” insulele din Marea Egee, care au ajuns sub controlul Greciei după căderea Imperiului Otoman, dar pe care nu pot fi staţionaţi soldaţi greci.

El a avertizat că armata turcă ar putea ”să vină peste noapte” şi ”să facă ceea ce este necesar” pentru a impune acest statut. În schimb, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că ţara sa este ”gata să facă faţă” oricărei ameninţări la adresa suveranităţii sale.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.