Erdogan face prima sa vizită de stat în Irak după mai bine de un deceniu

Publicat:

Erdogan face prima sa vizită de stat în Irak după mai bine de un deceniu

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a aflat luni în Irak în prima sa vizită de stat după mai bine de un deceniu, pe agendă aflându-se semnarea de acorduri pentru o cooperare economică sporită, dar şi discuţii spinoase privind securitatea regională şi împărţirea apelor Tigrului şi Eufratului, transmite AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Vezi şi: Ucraina şi Statele Unite “au început să lucreze” la un acord bilateral de securitate


Preşedintele Erdogan a fost întâmpinat la coborârea din avion de prim-ministrul Mohamed Shia al-Sudani, în timp ce 21 de focuri de tun au răsunat în semn de salut de onoare.

Erdogan face prima sa vizită de stat în Irak după mai bine de un deceniu

Ultima vizită a preşedintelui Erdogan în Irak datează din 2011, când, în calitate de prim-ministru, a cerut Bagdadului să coopereze în lupta împotriva luptătorilor kurzi turci din PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, clasificat drept grupare “teroristă” de către Ankara şi aliaţii săi occidentali.

Pe subiectele dificile, Erdogan şi Sudani au păstrat poziţiile tradiţionale ale ţărilor lor, subliniind în acelaşi timp oportunităţile economice viitoare.

Erdogan face prima sa vizită de stat în Irak după mai bine de un deceniu

Pe lângă semnarea a 24 de memorandumuri de înţelegere, premierul Sudani a salutat un “acord-cadru strategic”, ce vizează “construirea unei cooperări durabile în toate domeniile” prin intermediul unor comisii permanente “pentru securitate, energie şi economie”.

Discuţiile s-au concentrat şi pe PKK.

“Am discutat despre măsurile comune care pot fi luate împotriva PKK şi a extensiilor sale, ce vizează Turcia de pe teritoriul irakian”, a insistat preşedintele Erdogan.”Cu această ocazie, le-am împărtăşit omologilor mei convingerea fermă că prezenţa PKK pe teritoriul irakian se va încheia cât mai repede posibil, fiind declarat oficial organizaţie teroristă”, a pledat el.

Erdogan face prima sa vizită de stat în Irak după mai bine de un deceniu

Timp de 25 de ani, Turcia a instalat baze militare în Kurdistanul irakian pentru a lupta împotriva bazelor din spate ale PKK. Ankara desfăşoară în mod regulat operaţiuni împotriva acestor luptători pe teritoriul irakian.

Premierul irakian a menţionat o “coordonare bilaterală a securităţii” ce va răspunde “necesităţilor ambelor părţi şi va face posibilă înfruntarea provocărilor pe care le ridică prezenţa elementelor armate, susceptibile de a coopera cu terorismul şi de a încălca securitatea celor două ţări”.

În martie, ministrul irakian al Apărării, Thabet al-Abassi, a exclus “operaţiunile militare comune” împotriva PKK, subliniind în acelaşi timp că Bagdadul şi Ankara vor lucra “unde şi când va fi nevoie” pentru a stabili “un centru de coordonare comună a informaţiilor”.

Erdogan face prima sa vizită de stat în Irak după mai bine de un deceniu

Un alt subiect de dispută este împărţirea apelor fluviilor Tigru şi Eufrat. Autorităţile irakiene critică Turcia pentru barajele construite în amonte, care au redus debitul celor două fluvii mitice ce ajung pe teritoriul irakian. Luni, cele două ţări au semnat un “acord-cadru cu privire la problema apei” pe zece ani.

Obiectivul acordului vizează proiecte comune menite să ducă la “îmbunătăţirea gestionării apei” celor două fluvii, a asigurat premierul Sudani, exprimându-şi speranţa într-o “administrare comună şi echitabilă a resurselor de apă”.”Nu este în interesul nimănui ca situaţia să se înrăutăţească în ceea ce priveşte apa şi cota-parte a Irakului”, a spus el.

“Este o realitate faptul că criza climatică afectează negativ Turcia (…), precum şi Irakul”, a amintit preşedintele Erdogan. “Folosirea eficientă a apei prin evitarea risipei este la fel de importantă ca şi cantitatea de apă”, a subliniat el.

Erdogan face prima sa vizită de stat în Irak după mai bine de un deceniu

Pe ordinea de zi s-a aflat şi “Drumul de dezvoltare”, un proiect rutier şi feroviar ambiţios, un coridor de 1.200 km destinat să conecteze Golful de Turcia, prin Irak, până în 2030. În prezenţa celor doi oficiali şi a patru miniştri reprezentând Irak, Turcia, Emiratele Arabe Unite şi Qatar, s-a semnat un “memorandum de înţelegere cvadripartit” privind cooperarea pe “Drumul spre dezvoltare”, potrivit unui comunicat irakian.

Ţările semnatare vor trebui să “stabilize cadrele necesare implementării proiectului”, precizează textul, ce aminteşte că iniţiativa “va contribui la stimularea creşterii economice”.

După Bagdad, preşedintele turc a ajuns luni seara la Erbil, capitala Kurdistanului din nordul Irakului, unde a fost primit de preşedintele regiunii autonome, Nechirvan Barzani, şi de premierul Masrur Barzani. Printre problemele sensibile asupra cărora Irakul şi Turcia nu reuşesc să se pună de acord se numără şi exporturile de petrol, efectuate anterior de Kurdistan fără aprobarea Bagdadului, şi care tranzitau prin portul turc Ceyhan. Aceste exporturi sunt blocate de mai bine de un an din cauza unor litigii şi a unor probleme tehnice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Barcelona vrea să renunțe la fotbalistul de 40.000.000€, iar Manchester United a intrat pe fir

Barcelona vrea să renunțe la fotbalistul de 40.000.000€, iar Manchester United a intrat pe fir Vitor Roque (19 ani) a ajuns la Barcelona la începutul...

Vânzările de Ozempic și Wegovy au explodat: Gigantul farmaceutic care le vinde și-a crescut profitul cu 30%

Vânzările de Ozempic și Wegovy au explodat: Gigantul farmaceutic care le vinde și-a crescut profitul cu 30% Novo Nordisk, care a devenit anul trecut cea...

Un tânăr de 24 de ani a murit într-un cumplit accident de motocicletă. În ce stare este pasagera acestuia

Un tânăr de 24 de ani a murit într-un cumplit accident de motocicletă. În ce stare este pasagera acestuia Accident cu sfârșit tragic în raionul...

Viktor Orban anunţă creşterea cheltuielilor de apărare ale Ungariei

Viktor Orban anunţă creşterea cheltuielilor de apărare ale Ungariei Ungaria va trebui să majoreze şi mai mult cheltuielile pentru apărare anul viitor, dacă războiul din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.