Erdogan: Turcia va lua măsuri pentru îndeplinirea criteriilor impuse pentru liberalizarea vizelor

Publicat:

Turcia îşi propune să îndeplinească criteriile pentru a obţine liberalizarea regimului vizelor pentru cetăţenii săi care vor să se deplaseze în Uniunea Europeană, a declarat vineri, la Berlin, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, citat de Reuters, conform agerpres.

În cea de a doua zi a vizitei sale menite să amelioreze relaţia Turciei cu Germania şi cu UE, Erdogan a spus că guvernul său va lua măsurile necesare pentru a satisface criteriile UE pentru obţinerea liberalizării vizelor.


Citește și : Wang Yi: China doreşte doar armonie la nivel mondial

Turcia, a cărei criză economică a fost agravată de sancţiunile preşedintelui american Donald Trump, speră că ameliorarea relaţiilor va aduce în ţară investiţii private ale superputerii economice.

Germania, ţara de adopţie a trei milioane de turci şi care se bazează pe Turcia pentru a ţine sub control criza migranţilor în afara frontierelor Europei, vrea de asemenea să remedieze relaţiile cu acest stat, devenite tensionate după represiunea care a urmat în Turcia după puciul eşuat din 2016.

Există însă preocupări în ceea ce priveşte bilanţul respectării drepturilor omului şi libertatea presei.

“Intenţionăm să îndeplinim cele şase criterii rămase pentru liberalizarea vizelor cât de curând posibil. Liberalizarea vizelor, îmbunătăţirea uniunii vamale şi revitalizarea discuţiilor pentru aderare vor fi benefice atât pentru Turcia, cât şi pentru UE”, a spus Erdogan.

Merkel a afirmat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că a făcut demersuri pentru eliberarea cetăţenilor germani aflaţi printre cele câteva zeci de mii de oameni arestaţi după lovitura de stat eşuată, de orchestrarea căreia Ankara i-a acuzat pe susţinătorii clericului Fetullah Gulen, stabilit în SUA.

Germania are nevoie de mai multe dovezi pentru clasificarea mişcării lui Gulen, prezentată de Turcia drept Organizaţia Teroristă a lui Fetullah Gulen (FETO), drept o grupare ilegală, la fel ca şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

“Luăm foarte în serios dovezile furnizate de Turcia dar avem nevoie de mai mult material dacă este să clasificăm organizaţia în acelaşi fel ca şi PKK”, a spus Angela Merkel.

Merkel a precizat că autorităţile germane îi caută pe suspecţii de implicare în puci pe care Turcia îi doreşte extrădaţi, dar a observat că ea şi preşedintele turc Erdogan au păreri diferite asupra unor subiecte precum libertatea presei.

Ziarul german Bild a relatat că Erdogan era gata să anuleze conferinţa de presă dacă la ea participa Can Dundar, un jurnalist care a fugit în Germania după ce a fost acuzat de spionaj.

“Erdogan a spus că va anula conferinţa presă dacă vin. Nu mă gândeam că o întrebare îl poate speria atât de mult”, a precizat Dundar într-un comunicat.

Dundar şi un coleg de la ziarul Cumhuriyet, Erdem Gul, au fost condamnaţi în 2016 la cinci ani de închisoare pentru publicarea unui videoclip care pretindea că prezintă imagini în care se putea vedea că agenţia de informaţii turcă transportă arme în Siria. Ei au fost eliberaţi în timpul apelului şi Dundar a părăsit ţara.

Cea mai înaltă instanţă din Turcia a decis în martie că Dundar ar trebui condamnat la o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare pentru spionaj.

Citește și : Guvernul italian asigură Comisia Europeană că nu va face un recensământ al romilor în vederea expulzării acestora

Întrebat despre absenţa lui Dundar de la conferinţa de presă, Erdogan l-a descris drept un “spion” care ar trebui extrădat în Turcia. Merkel a spus că a fost decizia lui Dundar de a nu veni.

În timpul conferinţei de presă, un bărbat care purta un tricou cu mesajul “Freedom for Journalists” (Libertate pentru jurnalişti – n.r.) a fost evacuat după ce a încercat să acopere vocea lui Erdogan cu strigătele sale.

Mare parte din centrul Berlinului a fost închisă pentru vizită, reflectând nervozitatea şi diviziunea provocate de primirea unui oaspete elogiat ca erou de mulţi germani de origine turcă, dar considerat un autocrat de mulţi alţii, comentează Reuters. Protestatari care agitau drapele turce şi postere cu oponenţii politici ai lui Erdogan s-au aliniat pe unele dintre străzi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.