Eurodeputaţii, ‘îngrijoraţi pentru integritatea anchetei privind asasinarea jurnalistei Caruana Galizia’

Publicat:

Parlamentarii europeni în misiune în Malta în cadrul crizei legate de uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia s-au declarat miercuri “îngrijoraţi pentru integritatea anchetei asupra crimei” atât timp cât prim-ministrul Joseph Muscat va rămâne în funcţie, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Suntem foarte îngrijoraţi că dl Muscat rămâne în funcţie, suntem îngrijoraţi pentru integritatea anchetei asupra crimei”, a declarat eurodeputata liberală Sophie in’t Veld.


Citește și : NATO aprobă planul de apărare al Poloniei şi ţărilor baltice

“Suntem foarte îngrijoraţi de ceea ce am văzut sau am auzit în aceste ultime două zile”, a adăugat eurodeputata olandeză, care a condus delegaţia Parlamentului European în Malta.

O misiune de şapte parlamentari europeni a petrecut două zile la La Valletta pentru a-şi face o idee mai clară asupra anchetei privind asasinarea, în 2017, a jurnalistei Daphne Caruana Galizia, care investiga cazuri de corupţie în Malta.

Acest caz, în care înalţi responsabili ai statului maltez – inclusiv un ministru şi fostul şef de cabinet al lui Joseph Muscat – au fost interogaţi de poliţie, a fragilizat puterea şi l-a determinat pe prim-ministrul Joseph Muscat să anunţe că va demisiona din funcţie pe 12 ianuarie.

Manifestaţiile s-au înmulţit în ultimele săptămâni în Malta, în special la iniţiativa ONG-urilor care nu au încetat să ceară plecarea imediată a lui Muscat şi “dreptate pentru Daphne”.

“Următoarele 40 de zile vor fi cruciale pentru ancheta asupra crimei şi nu vrem niciun risc, nici măcar să percepem vreun risc asupra faptului că ancheta poate fi compromisă de indiferent ce”, a mai spus Sophie in’t Veld.

“Trebuie să existe o încredere absolută în proces şi cred că atâta timp cât el (Joseph Muscat) este la putere, nu există încredere”, a adăugat aleasa olandeză.

Daphne Caruana Galizia a fost ucisă în explozia unei bombe plasate în maşina sa pe 16 octombrie 2017.

Citește și : Ursula von der Leyen este îngrijorată de reducerea bugetului multianual al UE

Joseph Muscat este acuzat de familia Daphnei Caruana Galizia, opoziţie şi mişcări civice că a intervenit pentru a-l proteja pe şeful său de cabinet Keith Schembri, implicat în dosar. Cu toţii cer plecarea sa imediată.

Keith Schembri, desemnat drept comanditarul asasinării lui Daphne Caruana Galizia de către un om de afaceri inculpat în dosar, şi al cărui nume figura în anchetele jurnalistei, a demisionat săptămâna trecută.

Interogat de anchetatori, el a fost pus în libertate joi, declanşând furia familiei jurnalistei, care a argumentat că “cel puţin doi martori şi mai multe indicii îl implică pe Schembri în asasinat”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.