Eurodeputatul român Corina Crețu: R. Moldova este un partener important pentru UE

Publicat:

Eurodeputatul român Corina Crețu, care se află într-o vizită oficială la Chișinău, a avut o întrevedere cu premierul Dorin Recean, în cadrul căreia a felicitat R. Moldova pentru faptul că a primit statutul de țară candidată la Uniunea Europeană pe 23 iunie 2022.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Corina Crețu a scris că nu doar Uniunea Europeană este importantă pentru R. Moldova, ci și R. Moldova este un partener important pentru UE, mai ales pentru că asigură stabilitatea în regiune, ajută Ucraina prin adăpostirea refugiaților și redevine o istorie de succes a Parteneriatului Estic.


Citește și : Gazele s-ar putea ieftini în R.Moldova

În același timp, prim-ministrul Dorin Recean a mulțumit pentru sprijinul acordat de Uniunea Europeană, dar și de România în parcursul european al R. Moldova și în depășirea multiplelor crize cu care se confruntă țara.

„Momentul istoric de astăzi se referă la startul aprovizionării cu gaze naturale de către Transgaz România. Este un pas important pentru decuplarea de influența Rusiei și obținerea unui grad înalt de securitate energetică pentru întreaga țară și mai ales pentru populație”, a scris eurodeputatul.

Corina Cețu a menționat despre Rezoluția din aprilie, votată de majoritatea deputaților din Parlamentul European, în care s-a cerut inițierea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului 2023, iar singura condiție este ca R. Moldova să îndeplinească, până atunci, măcar parțial, cele nouă recomandări ale Comisiei Europene.

„Pe 3 octombrie vom dezbate în cadrul Plenarei de la Strasbourg bilanțul și reformele făcute de R. Moldova în parcursul său european. În calitate de membru al Comisiei AFET, voi solicita o intervenție în cadrul acestei dezbateri pentru a sublinia faptul că R. Moldova este pregătită să înceapă negocierile imediat la începutul anului viitor ținând cont atât de reformele care se întreprind, de aspirațiile europene ale poporului care au fost clar manifestate în cadrul Adunării „Moldova Europeană”, dar și ținând cont de situația geopolitică”, a mai scris Corina Crețu.

Citeşte şi: ONG-urile cer o pedeapsă disciplinară pentru Bolea

Dorin Recean a subliniat importanța stabilirii unei date concrete pentru demararea negocierilor, astfel încât R. Moldova să poată beneficia, pe lângă ajutoarele de urgență, și de fondurile de preaderare.

„Acum este cazul să arătăm și mai multă flexibilitate și empatie față de poporul Republicii Moldova, dar și cel al Ucrainei. Continuarea parcursului european al R. Moldova este important atât pentru Uniunea Europeană, cât și pentru România. Mi-am exprimat încă o dată disponibilitatea de a susține în mod activ R. Moldova în drumul său european”, a conchis eurodeputatul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO// Atac cu rachete la Kiev. A fost distrus și un spital pediatric

Atac cu rachete la Kiev. A fost distrus și un spital pediatric Peste 40 de rachete de diferite tipuri au fost lansate astăzi împotriva Ucrainei vecine,...

Un drum de o importanţă vitală se închide în România

Un drum de o importanţă vitală se închide în România De astăzi circulaţia pe drumul Valea Oltului, unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România,...

Acident grav pe drumul care leagă Chișinăul de Orhei

Acident grav pe drumul care leagă Chișinăul de Orhei O tânără de 18 ani a ajuns la spital în urma unui grav accident care s-a...

Carburanții continuă să se scumpească

Carburanții continuă să se scumpească Carburanții continuă să se scumpească. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noi prețuri maxime de referință pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.