Europarlamentare 2024. Marii câștigători și marii învinși

Publicat:

Europarlamentare 2024. Marii câștigători și marii învinși

Rezultatele alegerilor euroarlamentare din 2024 arată că în timp ce dreapta a câștigat în forță, verzii și liberalii au avut o noapte grea. Președintele francez Emmanuel Macron a luat o asemenea bătaie încât a dizolvat imediat parlamentul național și a convocat noi alegeri.

Câștigătorii

Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene a ieșit după votul de duminică cu o posibilă coaliție formată din socialiști, liberali și propriul său partid de centru-dreapta, Partidul Popular European (PPE). Împreună, aceste trei grupuri – care au sprijinit-o în timpul actualului său mandat – sunt așteptate să aibă aproximativ 407 voturi în legislativul european, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Deși are nevoie doar de 361 de voturi în Parlament pentru a-și asigura un al doilea mandat, posibilitatea unor dezertări înseamnă că victoria ei nu este încă un lucru sigur. Ea va avea nevoie, de asemenea, de sprijinul liderilor naționali ai Uniunii Europene în cadrul Consiliului European.

Cu toate acestea, PPE este bine poziționat pentru a-i obține un nou mandat în fruntea CE. Manfred Weber, liderul PPE, i-a cerut cancelarului german Olaf Scholz și francez Macron să o susțină pe von der Leyen pentru încă cinci ani. PPE a câștigat în Germania, Spania, Polonia, Bulgaria, Bulgaria, Slovenia, Lituania, Luxemburg, Cipru, Letonia, Estonia, Finlanda, Croația și Grecia. De asemenea, au obținut șase locuri în Olanda, depășind așteptările.

Giorgia Meloni

Premierul de dreapta italian a câștigat alegerile europarlamentare din Italia, ieșind cu mult înaintea rivalilor ei. Asta o face, alături de polonezul Donald Tusk, unul dintre puținii lideri ai unei țări mari din UE care a obținut o victorie. Ea și-a îmbunătățit cota de voturi în comparație cu alegerile din 2022.

Extrema dreaptă

Victoria formațiunii de extrema dreapta Adunarea Națională condusă de Marine Le Pen a fost marea știre a serii de duminică, după ce performanța sa l-a determinat pe Macron să dizolve parlamentul și să convoace noi alegeri. De asemenea, partidele de extremă-dreapta au ieșit pe primul loc în Austria, la egalitate de puncte în Olanda și pe locul doi în Germania și România. Formațiunea expremistă franceză Reconquista lui Éric Zemmour a trecut pragul pentru a intra în Parlament.

Socialiștii

Deși nu au uimit, partidele de centru-stânga din Europa au ținut linia, clasându-se pe locul al doilea în țări mari precum Spania și Italia și pe locul trei în Franța, unde Raphaël Glucksmann pare să fi resuscitat centrul-stânga. Tragic a fost în Germania, unde socialiștii lui Olaf Scholz au ocupat un trist loc trei, în spatele partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania.

Péter Magyar

Un aliat devenit rival al premierului ungar Viktor Orbán, Péter Magyar a devenit fața incontestabilă a opoziției Ungariei, câștigând aproximativ 30% din voturi după ce și-a aruncat pălăria în ring la începutul acestui an.

Roberta Metsola

Președinta malteză a Parlamentului European a obținut pentru partidul său un loc în plus. Presa malteză a relatat că ea a devenit cel mai votat candidat europarlamentar din țară de la aderarea țării la UE.

Învinșii

Emmanuel Macron

Președintele francez a primit o lovitură dură după ce partidul său s-a clasat pe locul al doilea, abia în fața socialiștilor pe care se credea că i-a trimis la cimitirul politic. Principala sa candidată, Valérie Hayer, se va întoarce șchiopătând la Bruxelles după ce a fost eclipsată în repetate rânduri de aliații săi bărbați, nu în ultimul rând de premierul Gabriel Attal. Potrivit unui oficial de rang înalt din partidul ei Renew, Attal i-a interzis chiar să urce în trenul de Paris-Bruxelles duminică seara.

Olaf Scholz

Social-democrații cancelarului german au fost zdrobiți de creștin-democrații de centru-dreapta și de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania. Cu doar 14 la sută din voturi, SPD a obținut cel mai slab rezultat la un scrutin național din ultimul secol. Scholz se confruntă cu apeluri din partea centrului-dreapta de lua exemplu de la Macron și să convoace alegeri anticipate.

Verzii

După o performanță puternică în 2019, Verzii au primit o lovitură în Germania, scăzând de la 21 de locuri la 12, abia au trecut pragul în Franța, dar nu și în Portugalia. În total, au pierdut aproximativ 20 de locuri, într-o noapte sumbră pentru militanții pentru climă. Făcându-și curaj, unul dintre candidații principali ai partidului, europarlamentarul olandez Bas Eickhout, a declarat că Verzii vor încerca să joace un rol „constructiv” în discuțiile de coaliție – asta dacă von der Leyen este interesată să discute cu ei.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Viktor Orbán

Liderul naționalist maghiar s-a descurcat mai rău decât se aștepta, după ce s-a confruntat cu o provocare acerbă din partea maghiarilor. Deși partidul său, Fidesz, a obținut 43,8% din voturi, acesta a fost cel mai slab rezultat obținut vreodată la alegerile pentru Parlamentul European. Cu toate acestea, Bruxelles-ul va urmări dacă el își transferă eurodeputații în grupul naționalist Conservatorii și Reformiștii Europeni, dându-i un alt impuls lui Meloni.

Matteo Salvini

Partidul Liga, al vicepremierului italian, care a obținut 34% din voturi în 2019 și care prezidează în prezent grupul de extremă-dreapta Identitate și Democrație, a obținut de această dată mai puțin de 9%, situându-se la egalitate cu Forza Italia (care a candidat cu numele regretatului Silvio Berlusconi pe buletinul de vot).

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Horoscop 17 iulie 2024

Horoscop 17 iulie 2024  Nativii din zodia Capricorn se concentrează pe carieră, în timp ce Gemenii au o zi plină de energie, potrivit stiripesurse. Horoscop...

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico Gigantul media german Axel Springer, care deţine popularul tabloid german Bild şi...

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia Specialiștii au realizat o nouă hartă...

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21 Prietena mea genială, de Elena Ferrante, tradusă în engleză de Ann Goldstein...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.