Evenimentele Zilei de 3 septembrie în Istorie

Publicat:

Evenimentele Zilei de 3 septembrie în Istorie

3 septembrie este a 246-a zi a calendarului gregorian și a 247-a zi în anii bisecți.

 


Sărbătorile Zilei de 3 septembrie

(BOR) Sfântul Sfinţit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei; Sfântul Cuvios Teoctist

 

(BRU) Sf. Antim, episcop († 303); Sf. Teoctist, cuvios, preot († 467)

 

(BRC) Sf. Grigore cel Mare, papă, învățător al Bisericii

Sfântul Grigore dictând, imagine din Antifonarul de la St. Gallen – foto: ro.wikipedia.org

Sf. Papă Grigore I, cunoscut ca Grigore cel Mare [lat. Sanctus Gregorius Magnus] și ca Grigore Dialogul (* cca. 540, Roma – † 12 martie 604, Roma), papă al Romei din 590 până la moartea sa, pe 12 martie 604. Este doctor al Bisericii și unul dintre cei șase părinți apuseni ai Bisericii, alături de Ambrozie, Augustin de Hipona, Ieronim, Tertulian și Ciprian de Cartagina.

A fost și primul călugăr care a devenit papă. Este recunoscut ca sfânt imediat după moartea sa, atât în Biserica Romano-Catolică cât și în Biserica Ortodoxă (Răsăriteană). Jean Calvin îl admiră pe papa Grigore și îl citează în lucrarea sa Învățătura religiei creștine. Este patronul muzicienilor, cântăreților, studenților și al învățătorilor. Considerat unul din cei mai însemnați papi din istorie.

 

San Marino – Ziua națională. Aniversarea fondării statului (301)

Amplasarea San Marinoului – foto: ro.wikipedia.org

Republica San Marino (în italiană Serenissima Repubblica di San Marino) este unul din cele mai mici state independente din Europa și din lume, o enclavă situată în centrul Italiei. San Marino este o republică, cu un fond de 60 de membri, cu Marele Consiliu General și cu 2 șefi ai statului: Capitani Reggenti care sunt în funcție timp de câte 6 luni. Se află pe peninsula Italiei, în apropierea țărmului Adriatic. Are suprafată de 60 km2 și 30.000 de locuitori.

 

Qatar – Ziua națională. Aniversarea proclamării independenței. (1971)

Localizarea și întinderea Qatarului (verde închis) în Peninsula Arabică – foto: ro.wikipedia.org

Qatar (Catar), cu denumirea oficială Statul Qatar, este un emirat arab în sud-vestul Asiei, ocupând teritoriul Peninsulei Qatar, aflată pe coasta de nord a Peninsulei Arabe. Are graniţă terestră doar cu Arabia Saudită la sud, în rest teritoriul fiind înconjurat de apele Golfului Persic. Este o ţară bogată în gaze naturale şi petrol; conform CIA World Factbook este a doua ţară din lume ca PIB pe cap de locuitor.

 

Australia – Ziua Drapelului

Drapelul Australiei este albastru, în colțul din stânga sus are drapelul Union Jack, iar sub el se află Steaua Comunității Națiunilor care este de culoare albă și are șapte colțuri - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Drapelul Australiei – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Drapelul Australiei a fost adoptat 3 septembrie 1901. Este albastru, în colțul din stânga sus are drapelul Union Jack (drapelul Regatului Unit), iar sub el se află Steaua Comunității Națiunilor care este de culoare albă și are șapte colțuri, fundalul albastru conține de asemenea o reprezentare artistică a celor mai luminoase stele din constelația Crucea Sudului.

 

Astăzi în istorie pentru 3 septembrie

 

Evenimentele Zilei de 3 septembrie în Istorie:

– 3 septembrie 1919 – Italia a introdus votul pentru femei;

– 3 septembrie 1953 – A intrat în vigoare “Convenția Europeană a Drepturilor Omului“;

– 3 septembrie 1976 – Sonda cosmică americană „Viking 2” a atins solul planetei Marte

 

3 septembrie 301 – A fost fondata fondată San Marino, cea mai mica si mai veche republica existenta inca.

foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Este o enclava in peninsula Italica, în apropierea țărmului Adriatic, cu o suprafată de 60 km2 și 30.000 de locuitori. Sfantul Marinus, un cioplitor de piatră dalmațian, a străbătut Marea Adriatică pe vremea împăratului Dioclețian pentru a scăpa de persecuții si a construit aici cu propria sa mână, o capelă de piatră. Legenda spune că el a murit la 3 septembrie 301, lăsând moștenire urmasilor muntele pe care s-a dezvoltat statul care ii poarta numele.

 

3 septembrie 590 – A început pontificatului Papei Grigore I.

Grigore I cel Mare, pictură de Antonello da Messina – foto: ro.wikipedia.org

După decesul papei Pelagius al II-lea (în toiul unei epidemii de ciumă), Grigore a fost ales în 590 papă prin voința unanimă exprimată de cler, senat și popor. Inițial, Grigore s-a împotrivit și a încercat să fugă, socotindu-se nedemn de a fi episcopul Romei, dar a fost găsit și adus înapoi. Cu toate insistențele sale la împăratul bizantin de a nu ratifica numirea, împăratul i-a încredințat scaunul papal. Încoronarea ca papă a lui Grigore a avut loc la 3 septembrie 590. După numire, în 591, Grigore a cerut populației Romei să facă o ceremonie de pocăință pentru ca puternica epidemie ciumă să înceteze. Se spune că atunci, când credincioșii au trecut pe lângă mormântul împăratul Adrian, s-a întâmplat o minune: a apărut Sf. Arhanghel Mihail, și-a pus sabia sa arzătoare în aripi, arătând că rugăciunea creștinilor a ajuns la cer, și ciuma a încetat.

Opera:

– Autor al scrierii în patru volume intitulate Dialogi (Dialogurile), motiv pentru care creștinătatea răsăriteană îl cinstește sub numele de Grigorie Dialogul.

– A compus Liturghia darurilor înaintesfințite, care se celebrează în bisericile răsăritene în timpul postului mare. Cunoscută cu titlul Liturghia Sf. Grigorie Dialogul, este una dintre cele trei liturghii oficiate în bisericile ortodoxe și greco-catolică, alături de cea a lui Ioan Gură de Aur și cea a lui Vasile cel Mare.

– A mai scris Cartea regulii pastorale, adresată preoților, în care vorbește despre cumpătarea în asceză.

 

3 septembrie 863 – Bizantinii i-au invins pe invadatorii arabi in batalia de la Lalakaon. Aceasta victorie a permis Bizantului sa elimine presiunea constanta a arabilor asupra frontierelor sale orientale.

 

3 septembrie 1189 – Richard I al Angliei (Richard “Inimă de Leu”) a fost încoronat la Westminster.

Richard I being anointed during his coronation in Westminster Abbey, from a 13th-century chronicle - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Richard I being anointed during his coronation in Westminster Abbey, from a 13th-century chronicle – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Richard I (n. 8 septembrie 1157, d. 6 aprilie 1199), a fost rege al Angliei în perioada 1189-1199. Era cunoscut și sub numele de Richard Inimă-de-Leu datorită reputației sale de mare lider militar. Încoronat rege la treizeci de ani, Richard conduce, în mod firesc, cea de-a treia cruciadă: Filip nu are decât douăzeci și trei de ani, iar Frederic Barbarossa s-a înecat în mod stupid într-un râu din Turcia. Richard ahtiat după mașini de război și expert în atacuri asupra locurilor întărite, cucerește într-o săptămână Saint-Jean-d’Acre, pe când Filip al II-lea bătuse pasul pe loc timp de șase luni. Conducerea cruciadei îi revine în întregime atunci când regele Franței, dezamăgit că nu dobândise nici un laur din această aventură cavalerească, se retrage și se întoarce în țara sa, pretextând că ar fi fost bolnav.

Richard I (n. 8 septembrie 1157, d. 6 aprilie 1199), a fost rege al Angliei în perioada 1189-1199. Era cunoscut și sub numele de Richard Inimă-de-Leu datorită reputației sale de mare lider militar - (Efigie (c. 1199) a lui Richard I la mănăstirea Fontevraud, Anjou) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Efigie (c. 1199) a lui Richard I la mănăstirea Fontevraud, Anjou – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Richard a recucerit coasta Palestinei, dar nu și Ierusalimul. Saladin, generos, acordă liberă circulație pelerinilor în Orașul Sfânt. Supărat că nu s-a putut acoperi de glorie în Palestina, la fel ca Richard, Filip al II-lea îl ajută pe Ioan fără de Țară să-i ia coroana lui Richard, luat prizonier în Germania pe când se întorcea din Țara Sfântă. Contra unei răscumpărări adunate în urma presiunii exercitate de popor, în fruntea căruia s-a aflat Robin Hood (zis și “Robin al Codrilor”), Richard își reia tronul și îl atacă imediat pe regele Franței.

După ce a construit la frontiera de sud a Normandiei celebrul Château-Gaillard, moare într-un asediu împotriva unuia dintre vasalii săi trădători, contele de Limoges. La ultimul asediu din viața sa, Richard este lovit de o săgeată. Rana nu era mortală dar a fost prost îngrijită și după o săptămână s-a instalat septicemia care a provocat moartea. A fost îngropat la catedrala din Rouen dar revoluționarii francezi i-au distrus mormântul în 1789. În tezaurul catedralei se mai păstrează încă într-o cutie, inima lui Richard Inimă de Leu. Proprietățile lui Richard au fost de fapt proprietățile Angliei din Franța și au constituit unul dintre motivele războiului de 100 de ani.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

3 septembrie 1260 – Oastea mamelucilor ii invinge pe mongoli in Batalia de la Ain Jalut in Palestina. A fost o infrangere decisiva a mongolilor, in momentul maximei lor expansiuni.

Bătălia de la Ain Jalut – Parte a Raidurilor mongole în Palestina (1260) – Ofensivele mongole din Levant – foto: ro.wikipedia.org

Bătălia de la Ain Jalut a avut loc pe 3 septembrie 1260 între mameluci și mongoli în sud-estul Galileii. Bătălia a marcat cel mai sud-vestic punct al cuceririlor mongole și a fost pentru prima dată când o avansare a mongolilor a fost oprită permanent. Acest lucru s-a datorat morții subite a liderului mongol Möngke Han, eveniment ce l-a forțat pe Hulagu Han să își ducă o mare parte din armata sa înapoi în Mongolia. Asta l-a lăsat pe locotenentul lui Hulagu, Kitbuqa, cu doar un mic detașament de soldați.

 

3 septembrie 1469 – A fost sființită Mănăstirea Putna

Mănăstirea Putna este un lăcaș monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești. A fost supranumită „Ierusalimul Neamului Românesc” (Mihai Eminescu). Mănăstirea se află la 33 km nord-vest de orașul Rădăuți, în județul Suceava, în nordul Moldovei. Mănăstirea a fost un important centru cultural; aici s-au copiat manuscrise și au fost realizate miniaturi prețioase. Lăcașul deține un bogat muzeu mănăstiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mănăstirea Putna – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Mănăstirea Putna este un lăcaș monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești. A fost supranumită „Ierusalimul Neamului Românesc” (Mihai Eminescu). Mănăstirea se află la 33 km nord-vest de orașul Rădăuți, în județul Suceava, în nordul Moldovei. Mănăstirea a fost un important centru cultural; aici s-au copiat manuscrise și au fost realizate miniaturi prețioase. Lăcașul deține un bogat muzeu mănăstiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc.

 

3 septembrie 1546 – A încetat din viață Petru Rareș, domn al Moldovei (n. 1483)

Petru Rareş (n. 1483 - d. 3 septembrie 1546, Suceava) a fost domn al Moldovei de două ori, prima dată între 20 ianuarie 1527 şi 18 septembrie 1538, iar a doua oară între 19 februarie 1541 şi 3 septembrie 1546 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Petru Rareş – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Petru Rareș (n. 1483 – d. 3 septembrie 1546, Suceava) a fost domn al Moldovei de două ori, prima dată între 20 ianuarie 1527 și 18 septembrie 1538, iar a doua oară între 19 februarie 1541 și 3 septembrie 1546. A fost fiul natural al lui Ștefan cel Mare cu o anume Răreșoaia, a cărei existență nu e documentată istoric. A urmat în linii mari politica internă și externă stabilită de tatăl său, având și o parte din calitățile acestuia – ambiția, îndrăzneala, vitejia, religiozitatea, gustul artistic – dar, fire mai aventuroasă, a făcut și erori, mai ales în politica externă.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

3 septembrie 1651 – Bătălia de la Worcester. cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Oliver Cromwell in Bătălia de la Worcester (3 septembrie 1651) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Oliver Cromwell in Bătălia de la Worcester (3 septembrie 1651) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

3 septembrie 1653 – Richard Cromwell a devenit Lord Protector al Angliei.

Richard Cromwell (n. 4 octombrie 1626 – d. 12 iulie 1712) a fost cel de-al doilea Lord Protector al Angliei, Scoţiei şi Irlandei. Fiind al treilea fiu al lui Oliver Cromwell i-a urmat acestuia, deoarece fraţii săi Robert şi Oliver au murit înaintea morţii tatălui lor. Richard a fost Lord Protector mai puţin de nouă luni, între 3 septembrie 1658 şi 25 mai 1659 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Richard Cromwell – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Richard Cromwell (n. 4 octombrie 1626 – d. 12 iulie 1712) a fost cel de-al doilea Lord Protector al Angliei, Scoţiei şi Irlandei. Fiind al treilea fiu al lui Oliver Cromwell i-a urmat acestuia, deoarece fraţii săi Robert şi Oliver au murit înaintea morţii tatălui lor. Richard a fost Lord Protector mai puţin de nouă luni, între 3 septembrie 1658 şi 25 mai 1659.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

3 septembrie 1658 – A murit Oliver Cromwell, Lord Protector al Angliei (n. 1599)

Oliver Cromwell (n. 25 aprilie/5 mai 1599, Huntingdon, Regatul Angliei – d. 3/13 septembrie 1658, City of Westminster, Regatul Unit) a fost un lider militar și politic englez, cunoscut în special pentru contribuția sa la transformarea Angliei într-o republică federală („Commonwealth”) și pentru rolul său ulterior de Lord Protector al Angliei, Scoției și Irlandei - A 1656 Samuel Cooper portrait of Cromwell - foto preluat de pe en.wikipedia.org

A 1656 Samuel Cooper portrait of Cromwell – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Oliver Cromwell (n. 25 aprilie 1599 – d. 3 septembrie 1658) a fost un lider militar și politic englez, cunoscut în special pentru contribuția sa la transformarea Angliei într-o republică federală („Commonwealth”) și pentru rolul său ulterior de Lord Protector al Angliei, Scoției și Irlandei. Armata sa, a Noului Model, i-a înfrânt pe regaliști în cadrul Războiului Civil Englez. După executarea regelui Carol I în 1649, Cromwell a dominat Commenwealthul de scurtă durată al Angliei, a cucerit Irlanda și Scoția, și a fost Lord Protector din 1653 până la moartea sa în 1658.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

3 septembrie 1730 – A fost ales pentru ultima dată un domn român,  de către boieri în Țara Românească – Constantin Mavrocordat .

Constantin Mavrocordat (n. 27 februarie 1711, Constantinopol – d. 23 noiembrie 1769, Iași) a fost domn al țărilor române. În Țara Românească a domnit de șase ori: septembrie 1730 - octombrie 1730; 24 octombrie 1731 - 16 aprilie 1733; 27 noiembrie 1735 - septembrie 1741; iulie 1744 - aprilie 1748; c. 20 februarie 1756 - 7 septembrie 1758 și 11 iunie 1761 - martie 1763 și în Moldova de patru ori: 16 aprilie 1733 - 26 noiembrie 1735; septembrie 1741 - 29 iunie 1743; aprilie 1748 - 31 august 1749 și 29 iunie 1769 - 23 noiembrie 1769 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Constantin Mavrocordat – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Constantin Mavrocordat (n. 27 februarie 1711, Constantinopol – d. 23 noiembrie 1769, Iași) a fost domn al țărilor române. În Țara Românească a domnit de șase ori: septembrie 1730 – octombrie 1730; 24 octombrie 1731 – 16 aprilie 1733; 27 noiembrie 1735 – septembrie 1741; iulie 1744 – aprilie 1748; c. 20 februarie 1756 – 7 septembrie 1758 și 11 iunie 1761 – martie 1763 și în Moldova de patru ori: 16 aprilie 1733 – 26 noiembrie 1735; septembrie 1741 – 29 iunie 1743; aprilie 1748 – 31 august 1749 și 29 iunie 1769 – 23 noiembrie 1769.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

3 septembrie 1783 – Tratatul de pace de la Versailles între Franţa şi Marea Britanie la sfârşitul războiului american de independenţă şi respectiv dintre Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, vedeţi Tratatul de la Paris (1783); Franţa obţinea teritorii în Marea Caraibilor şi restituirea bazelor din Senegal şi India, respectiv Regatul Unit al Marii Britanii recunoştea existenţa Statelor Unite ale Americii.

Pictură de Benjamin West înfățișând delegația americană a semnării Tratatului de la Paris din 1783, John Jay, John Adams, Benjamin Franklin, Henry Laurens și William Temple Franklin. Pictura nu a fost niciodată terminată pentru că, deloc surprinzător, reprezentanții britanici au refuzat să fie înregistrați – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Tratatul de la Paris din 1783, semnat în ziua de 3 septembrie 1783 și ratificat de Congresul Statelor Unite ale Americii în ziua de 14 ianuarie 1784, a încheiat formal Războiul Revoluționar American între Regatul Unit al Marii Britanii și Cele 13 foste colonii ale Regatului din America de Nord care s-au răsculat împotriva conducerii britanice în 1776. Destul de frecvent, în special în literatura istorică de limbă engleză, Tratatul de la Paris din 1783 este cunoscut sub numele de Al Doilea Tratat de la Paris pentru a crea o distincție între acesta și Tratatul de la Paris din 1763, care a fost evident anterior acestuia cu 20 de ani.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

3 septembrie 1791 – Adunarea Naţională adoptă Constituţia care transformă Franţa în monarhie constituţională.

 

3 septembrie 1810 – S-a născut Paul Kane, pictor canadian (d. 1871)

Paul Kane – Self-portrait, circa 1845 – foto: en.wikipedia.org

Paul Kane (n. 3 septembrie 1810 – d. 20 februarie 1871) a fost un pictor canadian cunoscut pentru picturile sale ale băștinașilor canadieni și din alte părți ale Americii de Nord. Fiind un artist în mare parte autodidact, el a crescut în Toronto și se antrena copiind marii maeștri europeni în călătorii prin Europa. A întreprins două călătorii în nord-vestul sălbatic al Canadei – în 1845 și în perioada 1846-1848, în perioada respectivă producând peste 100 de tablouri ulei pe pânză.

 

3 septembrie 1848 – A încetat din viață Ioan Corneli, teolog, filolog. Iluminist, reprezentant al Şcolii Ardelene. (n 1762) Ioan Corneli (născut Ioan Buţiu, 4 iulie 1762, Pădureni, judeţul Cluj – d. 3 septembrie 1848, Oradea?), teolog, filolog. Iluminist, reprezentant al Şcolii Ardelene, este unul dintre autorii Lexiconului de la Buda şi a jucat rol de creator de sistem ortografic.
cititi mai mult pe enciclopediaromaniei.ro

 

3 septembrie 1851 – S-a născut printesa Olga Constantinovna a Rusiei, soția regelui George I al Greciei; (d.1926).

Olga Constantinovna a Rusiei, mai târziu Regina Olga a Greciei (3 septembrie 1851 – 18 iunie 1926), a fost soția regelui George I al Greciei iar în 1920 regentă a Greciei. Olga a fost o regină populară și s-a implicat în munca de caritate. În 1898, ea a insistat să-și continue angajamentele fără gardă militară deși se trăsese asupra soțului și fiicei sale. De-a lungul mariajului său, Olga și George au format un cuplu foarte unit în ciuda infidelităților ocazionale ale suveranului, acceptate de regină. La 18 martie 1913, anarhistul grec Aléxandros Schinás, profitând de cvasi-singurătatea regelui care se afla la plimbare, a tras un foc de armă. În momentul asasinării soțului ei, regina Olga se afla la Atena iar vestea i-a fost anunțată de fiica ei Sofia și de nepoata sa Elena.

Regina Olga în 1914 – foto: ro.wikipedia.org

În 1914, când izbucnește Primul Război Mondial, Olga se găsește în Rusia . Regina decide să rămână la Sankt Petersburg și să fondeze un spital militar pentru a sprijini efortul de război în țara sa natală. După izbucnirea Revoluției Ruse din 1917, Olga părăsește Rusia cu un pașaport unde purta numele de Olga Hellènes și ajunge în Germania, apoi în Elveția, unde a găsit-o fiul său cel mare aflat în exil. După ce nepotul ei Alexandru I moare la 25 octombrie 1920 de o infecție provocată de o mușcătură de maimuță, guvernul grec oferă tronul fratelui său, Paul. Paul refuză coroana atâta timp cât tatăl său Constantin trăiește. La 17 noiembrie regina Olga este numită regentă. Regina va fi regentă până la 19 decembrie cînd fiul ei Constantin se întoarce pe tron pentru a doua oară, în urma unui plebiscit. Moare în Franța și este înmormântată în Italia (unde familia regală greacă trăia în exil) însă la 17 noiembrie 1936 este adusă la Palatul Tatoi.

 

3 septembrie 1859 – S-a născut Jean Jaurès, om politic si istoric francez de stanga, intemeietorul ziarului “L`Humanite”, devenit ulterior principalul organ de presa al Partidului Comunist Francez.

Jean Jaurès – Member of Parliament for Tarn department – foto: en.wikipedia.org

Jean Jaurès (n. 3 septembrie 1859, Castres – d. 31 iulie 1914, Paris) a fost un politician francez. Orator și parlamentar socialist, el s-a remarcat prin pacifism și opoziția față de izbucnirea Primului Război Mondial. Făcea parte din burghezie și a fost profesor de filozofie. Și-a început cariera politică ca deputat republican, dar a aderat la socialism după marile greve ale minerilor din Carmaux și s-a opus legilor scelerate. În timpul Afacerii Dreyfus, el i-a luat apărarea căpitanului Dreyfus și a criticat antisemitismul a cărui victimă acesta devenise. În 1905, el a fost unul dintre autorii legii de separare între biserică și stat.

În același an, el a participat la crearea Secției franceze a Internaționalei Muncitorilor (SFIO), contribuind astfel la unificarea mișcării socialiste franceze. Cu toate acestea, pozițiile sale reformiste i-au adus opoziția unei părți din stânga revoluționară. El și-a petrecut ultimii ani din viață încercând, în zadar, să prevină izbucnirea Primului Război Mondial, și se raliază celorlalte componente ale Internaționalei Muncitorilor, astfel că la nivel european plana amenințarea cu greva generală. Aceste poziții pacifiste i-au adus moartea, fiind asasinat de naționalistul Raoul Villain în ajunul Primului Război Mondial. Acest eveniment a dus, în mod paradoxal, la aderarea stângii la « Union sacrée » (Uniunea Sacră). În 1924, rămășițele sale pământești au fost transferate la Pantheon.

 

3 septembrie 1868 – A avut loc ședința de stabilire a Regulamentului Societății Academice Române.

 Foto: Ședința Societății Academice Române pentru stabilirea Regulamentului (3 septembrie 1868) - foto preluat de pe www.bunicutavirtuala.com

Ședința Societății Academice Române pentru stabilirea Regulamentului (3 septembrie 1868) – foto preluat de pe www.bunicutavirtuala.com

La ședința Societății Academice din 3/15–5/17 septembrie, s-a votat regulamentul societății, care cuprindea reglementări referitoare la perioada de ținere a ședințelor (între 1 august și 15 septembrie), la sistemul de votare și altele. Totodată, s-a procedat la alegerea primilor membri ai Societății Academice precum și la înființarea Analelor Societății Academice Române.
preluat de pe www.bunicutavirtuala.com

Ședința Societății Academice Române pentru stabilirea Regulamentului (3 septembrie 1868) - foto preluat de pe www.bunicutavirtuala.com

Ședința Societății Academice Române pentru stabilirea Regulamentului (3 septembrie 1868) – foto preluat de pe www.bunicutavirtuala.com

 

3 septembrie 1869 – S-a născut Fritz Pregl, chimist austriac, laureat al Premiului Nobel (d. 1930)

Fritz (Friderik) Pregl (n. 3 septembrie 1869 la Ljubljana — d. 13 decembrie 1930 la Graz) chimist sloven, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1923) - foto - ro.wikipedia.org

Fritz (Friderik) Pregl – foto – ro.wikipedia.org

Fritz (Friderik) Pregl (n. 3 septembrie 1869 la Ljubljana — d. 13 decembrie 1930 la Graz) chimist sloven, laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1923)

 

3 septembrie 1875 – S-a născut Ferdinand Porsche, constructor german de automobile (d. 1951)

Ferdinand Porsche – foto: ro.wikipedia.org

Ferdinand Porsche (n. 3 septembrie 1875, Maffersdorf, Reichenberg, Boemia; d. 30 ianuarie 1951, Stuttgart) a fost un constructor de automobile austriac renumit. Construcția sa cea mai celebră este VW Käfer (o parte dintre patente i-au fost însă recunoscute subalternului său, constructorul Béla Barényi, 1907-1997). Numele de familie Porsche [Porșe] și Borsche reprezintă variante germanizate ale unor nume slave (de ex. cehe Boreš [Boreș], Borš, Borutta), diminutive ale vechiului nume slav Borislav.

 

3 septembrie 1876 – S-a născut Constantin Kirițescu, om de știință, zoolog, publicist și istoric român (d. 1965)

Constantin Kirițescu (n. 3 septembrie 1876 - d. 12 august 1965) a fost un om de știință, doctor în știintele naturii, membru al Academiei Române, zoolog, publicist și istoric român - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Constantin Kirițescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Constantin Kirițescu (n. 3 septembrie 1876 – d. 12 august 1965) a fost un om de știință, doctor în știintele naturii, membru al Academiei Române, zoolog, publicist și istoric român. A fost profesor la Liceul Sf. Sava. A contribuit la dezvoltarea învățământului secundar, a reprezentat țara noastră la Liga Națiunilor, în secția școlară (3/16). A fost membru fondator al Academiei de Științe din România.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

3 septembrie 1878 – Nava britanică de pasageri SS Princess Alice s-a scufundat într-o coliziune pe râul Tamisa, cu carbonierul Bywell Castle; 640 de oameni au murit. Rămâne până în prezent cea mai mare pierdere de vieţi omeneşti pe Tamisa.

Nava britanică de pasageri SS Princess Alice – foto: ro.wikipedia.org

 

3 septembrie 1883 – A murit Ivan Turgheniev, romancier și dramaturg rus (n. 1818)

Ivan Turgheniev – foto: ro.wikipedia.org

Ivan Sergheievici Turgheniev (n. 28 octombrie/9 noiembrie 1818, Oriol, Rusia – d. 22 august/3 septembrie 1883, Bougival, lângă Paris) a fost un romancier și dramaturg rus. Cel mai cunoscut roman al său este Părinți și copii, publicat în 1862. “Maestru al realismului rus, prieten cu Gustave Flaubert și model al lui Guy de Maupassant, Turgheniev este un neîntrecut analist al vieții sentimentale a eroilor săi, pe care-i surprinde, în ipostaze specifice, de la fulgerătoarea scânteie a primei idile adolescentine până la pasiunea năvalnică a tinereții și chiar până la zbuciumul iubirilor târzii, cel mai adesea îngrădite de normele sociale.

 

3 septembrie 1887 – A murit Timotei Cipariu, filolog și lingvist român, unul dintre fruntașii Revoluției de la 1848 din Transilvania, întemeietor al Societății “Astra” (n. 1805)

Timotei Cipariu (n. 21 februarie 1805, Pănade, plasa Hususău, comitatul Târnava-Mică – d. 3 septembrie 1887, Blaj) a fost un erudit român transilvănean, revoluționar pașoptist, politician în Transilvania, cleric greco-catolic, membru fondator al Academiei Române, primul vicepreședinte, apoi președintele Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, lingvist, istoric, teolog, pedagog și orientalist, „părintele filologiei române”, poliglot (cunoștea circa 15 limbi) - foto: ro.wikipedia.org

Timotei Cipariu – foto: ro.wikipedia.org

Timotei Cipariu (n. 21 februarie 1805, Pănade, plasa Hususău, comitatul Târnava-Mică – d. 3 septembrie 1887, Blaj) erudit român transilvănean, revoluționar pașoptist, politician în Transilvania, cleric greco-catolic, membru fondator al Academiei Române, primul vicepreședinte, apoi președintele Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, lingvist, istoric, teolog, pedagog și orientalist, „părintele filologiei române”, poliglot (cunoștea circa 15 limbi).

 

3 septembrie 1905 – S-a născut Carl David Anderson, fizician american, laureat al Premiului Nobel (d. 1991)

Carl David Anderson (n. 3 septembrie 1905, New York — d. 11 ianuarie 1991, San Marino, California) fizician american, laureat Nobel - foto ( la LBNL 1937) - ro.wikipedia.org

Carl David Anderson – ro.wikipedia.org

Carl David Anderson (n. 3 septembrie 1905, New York — d. 11 ianuarie 1991, San Marino, California) a fost un fizician american. Pentru descoperirea pozitronului (în 1932) a primit în anul 1936, împreună cu Victor Franz Hess, Premiul Nobel pentru Fizică. În anul 1937 a descoperit împreună cu Neddermeyer mionii. În 1939 Anderson a devenit profesor de fizică la Caltech. În 1936 a descoperit mezonul μ (miuon). Anderson a rămas până în 1970 profesor la Caltech, fiind și membru mai multor societăți științifice. Anderson a murit în 1991 la vârsta de 85 de ani și este înmormântat în Los Angeles.

 

3 septembrie 1907 – S-a născut Pavel Dan, scriitor român. (d. 1937)

Pavel Dan (n. 3 septembrie 1907, Clapa, comitatul Turda - d. 2 august 1937, Cluj) a fost un scriitor român - Pavel Dan în 1935 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Pavel Dan în 1935 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Pavel Dan (n. 3 septembrie 1907, Clapa, comitatul Turda – d. 2 august 1937, Cluj) a fost un scriitor român. Conducător al grupului literar al liceului (grup care a editat în 1925 propria revistă „Fire de tort”), scrie de timpuriu, tratând subiecte inspirate din viața aspră a țăranului român transilvan. Este un prozator înzestrat cu un robust talent litarar.

Pe patul clinicii din Cluj scrie nuvela „Iobagii”, care obține premiul I la concursul literar organizat de ziarul clujean „România Nouă”. După decesul său, i se publică colecția de nuvele în volumul „Urcan Bătrânul”. Talentul său a fost asemănat cu cel al scriitorilor Ion Slavici, Ion Agârbiceanu și Liviu Rebreanu. Este unul din reprezentanții cei mai importanți ai ardelenismului literar românesc.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

3 septembrie 1912 – S-a născut Vasile Dobrian, pictor, desenator, grafician și poet român de avangardă. (d. 1999)

Vasile Dobrian (n. 1912, Sibiu, Austro-Ungaria – d. 1999, București, România) a fost un pictor, desenator, grafician și poet român de avangardă - foto preluat de pe www.razvanpop.ro

Vasile Dobrian – foto preluat de pe www.razvanpop.ro

Vasile Dobrian (n. 1912, Sibiu, Austro-Ungaria – d. 1999, București, România) a fost un pictor, desenator, grafician și poet român de avangardă. A absolvit, în 1934, Academia de Arte Frumoase din București. Este fondator, împreună cu Aurel Mărculescu, al Grupului grafic 1939-1947. Între anii 1949-1956 a fost profesor și director al Institutului de Arte Plastice din Iași. Opera sa artistică cuprinde lucrări de grafică, pictură, desen, colaj,instalație și fotografie.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org;

 

3 septembrie 1914 – Giacomo della Chiesa devine Papa Benedict al XV-lea.

Papa Benedict al XV-lea – foto: ro.wikipedia.org

Benedict al XV-lea, născut Giacomo della Chiesa, (n. 21 noiembrie 1854, Genova, d. 22 ianuarie 1922, Vatican) a fost un papă. Benedict al XV-lea a avut de înfruntat o misiune grea. Ca părinte al tuturor catolicilor a trebuit să păstreze o neutralitate strictă. A reușit acest lucru atât de bine încât în timp ce aliații înverșunați îl numeau pro-german, germanii înverșunați îl considerau de partea aliaților. Benedict, însă, a pledat mereu pentru pace, dar în 1917 a considerat că a sosit timpul să facă un efort oficial de mediere între puteri. Papa a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a reduce nenorocirile unui conflict înspăimântător.

Datorită lui Benedict, prin intermediul țărilor neutre s-au realizat schimburi de prizonieri răniți, iar mai târziu, după mari eforturi, Benedict a reușit să-i trimită pe prizonierii răniți și bolnavi în țările neutre bogate. Papa a încercat să-i ajute și pe civilii aflați în suferință. Mijlocirea sa le-a permis deportaților belgieni să se întoarcă acasă. A cerut milă pentru sărmanii armeni, și a oferit bani pentru cei suferinzi din întreaga Europă chinuită. Benedict și-a continuat faptele bune și după armistițiu. I-a rugat pe aliați să întrerupă blocada criminală a Germaniei care a adus atât de multă suferință femeilor și copiilor. Din dispoziția papei a fost efectuată o colectă în toate bisericile catolice din întreaga lume pentru a-i ajuta pe copiii flămânzi.

 

3 septembrie 1914 – Wilhelm, Prinţ al Albaniei părăseşte ţara după doar şase luni, din cauza opoziţiei la domnia sa.

Wilhelm de Wied (în germană Wilhelm Friedrich Heinrich Prinz zu Wied; n. 26 martie 1876, Neuwied, Germania - d. 18 aprilie 1945, Predeal, România) a fost în 1914 timp de șase luni principele Albaniei - foto (1914) preluat de pe en.wikipedia.org

Wilhelm de Wied – foto (1914) preluat de pe en.wikipedia.org

Wilhelm de Wied (germană Wilhelm Friedrich Heinrich Prinz zu Wied; n. 26 martie 1876, Neuwied, Germania – d. 18 aprilie 1945, Predeal, România) a fost în 1914 timp de șase luni principele Albaniei. La data de 7 martie 1914, principele Wilhelm de Wied împreună cu soția sa, Sophie von Schönburg-Waldenburg, și cei doi copii ai lor, ajung în Durrës, unde era stabilită reședința sa. Poporul l-a întâmpinat plin de entuziasm.

Statul care i-a fost încredințat era foarte sărac și dispunea de o infrastructură și un sistem administrativ extrem de modest. Condițiile care i-au fost oferite erau pentru nivelul Albaniei foarte luxoase, însă totuși foarte modeste comparativ cu alte reședințe ale monarhilor europeni sau cu castelul din care provenea Wilhelm. Era vorba de o casă cu două etaje, cu camere proprii amplasate în jurul unei curți interioare din centrul orașului.

Wilhelm și soția sa, Prințesa Sofia de Schönburg-Waldenburg and William circa 1913 – foto: ro.wikipedia.org

Wilhelm de Wied nu deținea multe cunoștințe despre statul și poporul care i-au fost încredințate, fiind nevoit să se bazeze pe consilieri. Nu a reușit să se impună vizavi de popor și de persoanele influente din Albania. Astfel, conflictul de inflență dintre personalitățile albaneze și puterile străine (de care era dependent d.p.v. financiar, politic și militar) s-a generalizat. În sud grecii încercau să capete o inflență cât mai mare, unii albanezi puseseră ochii pe tronul lui Wilhelm de Wied, iar musulmanii din centrul țării au atacat capitala. Izbucnirea Primul Război Mondial a complicat situația.

În momentul părăsirii statului la 2 septembrie 1914, observatorii apreciază faptul că Wilhelm rezistase deja surprinzător de mult. Ulterior, prim-ministrul și episcopul albanez Fan Noli a declarat că singurul lucru pentru care ar putea fi criticat Wilhelm de Wied este faptul că nu a reușit să facă minuni. Wilhelm de Wied nu a abdicat niciodată din funcția de principe a Albaniei și a continuat să poarte acest titlu până la moartea sa. În 1917 a cerut repunerea sa în funcție. La acea dată lupta însă din nou în armata germană ca ofițer. Părăseșe serviciul militar în aprilie 1918. În 1925 se stabilește împreună cu familia sa în România, unde și-a petrecut restul vieții. A murit în 1945 la Predeal. Mormântul său se află în incinta Bisericii Lutherane din București.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

3 septembrie 1917 – S-a născut Eugen Frunză, poet român, reprezentant al realismului socialist în literatură. (d. 2002).

Eugen Frunză (n. 3 septembrie 1917, Mährisch Schönberg, Austria (azi Cehia) — d. 31 mai 2002) a fost un poet român, reprezentant al realismului socialist în literatură. Versurile imnului național al Republicii Populare Române între 1953 și 1977, „Te slăvim, Românie!”, au fost scrise de Eugen Frunză și Dan Deșliu - foto preluat de pe www.referatele.com

Eugen Frunză – foto preluat de pe www.referatele.com

Eugen Frunză (n. 3 septembrie 1917, Mährisch Schönberg, Austria (azi Cehia) — d. 31 mai 2002) a fost un poet român, reprezentant al realismului socialist în literatură. Versurile imnului național al Republicii Populare Române între 1953 și 1977, „Te slăvim, Românie!”, au fost scrise de Eugen Frunză și Dan Deșliu. Absolvent al Liceului „Aron Pumnul” din Cernăuți, în 1936 s-a înscris la Facultatea de Drept a Universității din Cernăuți dar, după trei ani a întrerupt studiile.

A făcut trei ani de front în campania din Rusia, ca ofițer, iar după razboi a ajuns, în 1945 pentru scurt timp, secretar al Partidului Comunist Român, iar în 1946 a fost numit prefect al județului Rădăuți. Din 1947 a lucrat în presa centrala și în sistemul editorial, fiind, pe rând, redactor cu probleme agrare la Scînteia, redactor-șef adjunct la Flacăra, Albina și apoi la Contemporanul, redactor-șef la Flacăra și director al Editurii Tineretului; secretar al Uniunii Scriitorilor (1953–1955).

A debutat in 1940, în Convorbiri literare, cu traduceri din limba germană; în același an se petrece și debutul editorial, cu volumul de poeme Din inimă. A colaborat la Bucovina (Cernăuți), Clopotul (Botoșani), Gazeta literară, România literară, Flacăra, Contemporanul, Viața militară, Luceafărul, Munca, la Radio Bucuresti. A scris, împreună cu Dan Deșliu, versurile imnului național al Republicii Populare Române (1953–1977), Te slăvim, Românie!
preluat de pe www.bunicutavirtuala.com cititi mai mult pe www.referatele.com

 

3 septembrie 1918: S-a născut Ada Zevin, pictoriță română de etnie evreiască (d. 2005)

Ada Zevin (sau Ada Mironovna Zevina, n. 3 septembrie 1918, Chișinău - d. 23 septembrie 2005 id.) artist plastic din Basarabia, evreică de origine - foto - moldovenii.md

Ada Zevin (sau Ada Mironovna Zevina, n. 3 septembrie 1918, Chișinău – d. 23 septembrie 2005 id.) artist plastic din Basarabia, evreică de origine – foto – moldovenii.md

Ada Zevin (sau Ada Mironovna Zevina, n. 3 septembrie 1918, Chișinău – d. 23 septembrie 2005 id.) a fost un artist plastic din Basarabia, evreică de origine. A făcut parte din generația pictorilor formați în cadrul școlii de pictură românești (absolventă a Academiei de Belle Arte din București). Ada Zevin s-a revendicat din post-expresionism, din pictura franceză și cea română, realizând o operă originală prin combinarea mijloacelor de expresie clasice cu cele moderne și cu cele specifice creației populare. Ada Zevin(3 septembrie 1918-23 septembrie 2005), artist plastic din Basarabia

 

3 septembrie 1919 – Italia a introdus votul pentru femei.

 

3 septembrie 1926 – S-a născut Irene Papas, actriță greacă

Irene Papas – foto: ro.wikipedia.org

Irene Papas (în greacă Ειρήνη Παππά; n. 3 august 1926) este o actriță grecoaică și cântăreață ocazională, care a jucat în peste șaptezeci de filme într-o carieră ce se întinde pe o perioadă mai lungă de cincizeci de ani.

 

3 septembrie 1937 – S-a născut Maria Ciobanu, solistă de muzică populară.

Maria Ciobanu (n. 3 septembrie 1937, Roșiile, județul Vâlcea) este o interpretă de folclor românesc. Repertoriul său cuprinde peste 500 de piese înregistrate pe discuri la Radio și TV: “Lie ciocârlie”, “Aurelu’ mamii”, “Vântul de vară mă bate”, “Lângă poarta am un tei”, “Cei mai frumoși ani ai mei”, “Ce n-aș de să fiu mică”, “Roata mare” ș.a

 

3 septembrie 1939 – Al doilea război mondial – Marea Britanie şi Franţa au declarat război Germaniei.

 

3 septembrie 1941 – La lagărul de exterminare Auschwitz, s-a folosit pentru prima oară gazul Zyklon B, iniţial pentru exterminarea prizonierilor de război sovietici.

 

3 septembrie 1953 – A intrat în vigoareConvenția Europeană a Drepturilor Omului. Convenția a fost semnată la Roma, 4 noiembrie 1950.

Judecători ai Curții Europene a Drepturilor Omului - foto: website-pace.net

Judecători ai Curții Europene a Drepturilor Omului – foto: website-pace.net

Convenția pentru Protecția Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale, cunoscută și sub denumirea de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, este un catalog al drepturilor fundamentale elaborat de Consiliul Europei, semnat pe 4 noiembrie 1950 la Roma și intrat în vigoare pe 3 septembrie 1953.

Convenția a fost ratificată de cvasi-totalitatea statelor membre ale Consiliului Europei, este una dintre construcțiile cele mai noi ale sistemului instituțional internațional. Convenția și protocoalele sale adiționale apără mai multe drepturi și libertăți fundamentale ce au ca titulari persoane fizice, privite individual, sau diverse entități sociale, cu excepția oricăror structuri statale.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

3 septembrie 1965 – A început izita de stat a lui Nicolae Ceaușescu în URSS (3-11 septembrie 1965 – convorbiri cu Leonid Brejnev).

 

3 septembrie 1965 – S-a născut Charlie Sheen, actor american.

Carlos Irwin Estévez (n. 3 septembrie 1965, New York), cunoscut sub numele de scenă Charlie Sheen, este un celebru actor american, cunoscut îndeosebi pentru rolurile sale din Spin City, Two and a half Men și Anger Management. În anul 2010 Charlie Sheen a fost cel mai bine plătit actor TV, fiind plătit cu 1,8 milioane USD pentru episoadele din seria Doi bărbați și jumătate (Two and a Half Men). În viața personală Charlie Sheen a avut mai multe probleme datorită consumului de alcool și stupefiante dar și datorită violenței domestice, în 7 martie 2011 fiind concediat de CBS și Warner Bros din serialul Two and a Half Men.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.imdb.com

 

3 septembrie 1967 – În Vietnamul de Sud, generalul Nguyen Van Thieu câştigă cu 38% din voturi, alegerile la preşedinţia ţării.

Nguyen Van Thieu in 1967 – foto: en.wikipedia.org

 

3 septembrie 1967 – În Suedia a avut loc devierea traficului de pe stânga pe dreapta (Högertrafikomläggningen).

Kungsgatan, Stockholm, on Dagen H – foto: ro.wikipedia.org

 

3 septembrie 1971 – Qatar a devenit stat independent.

Localizarea și întinderea Qatarului (verde închis) în Peninsula Arabică – foto: ro.wikipedia.org

Qatar (Catar), cu denumirea oficială Statul Qatar, este un emirat arab în sud-vestul Asiei, ocupând teritoriul Peninsulei Qatar, aflată pe coasta de nord a Peninsulei Arabe. Are graniţă terestră doar cu Arabia Saudită la sud, în rest teritoriul fiind înconjurat de apele Golfului Persic. Este o ţară bogată în gaze naturale şi petrol; conform CIA World Factbook este a doua ţară din lume ca PIB pe cap de locuitor.

 

3-5 septembrie 1973 – Vizita oficială a lui Nicolae Ceaușescu în Costa Rica.

 

3 septembrie 1976 – Sonda cosmică americană „Viking 2” a atins solul planetei Marte.

Viking 2 – foto: en.wikipedia.org

 

3 septembrie 1987 – Într-o lovitură de stat în Burundi, preşedintele Jean-Baptiste Bagaza a fost îndepărtat de la putere de maiorul Pierre Buyoya.

Pierre Buyoya – President of Burundi – foto: en.wikipedia.org

 

3 septembrie 1991 – A murit Frank Capra, regizor american (n. 1897)

Frank Capra – foto: ro.wikipedia.org

Frank Capra (n. 18 mai 1897, Bisacquino, Sicilia, d. 3 septembrie 1991, Quinta, California) a fost un regizor american originar din Sicilia, Italia. Principalele sale realizări sunt O viață minunată, Domnul Smith merge la Washington, S-a întâmplat într-o noapte, You Can’t Take It with You, Mr. Deeds Goes to Town, Lost Horizon, Vi-l prezint pe John Doe și Arsenic and Old Lace. La vârsta de 6 ani a emigrat împreună cu familia în SUA. După ce a încercat câteva meserii în industria filmului, a devenit regizor.

 

3 septembrie 1991 – A murit Elvira Godeanu, actriță română de teatru și film (n. 1904)

Elvira Godeanu – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Elvira Godeanu (n. 13 mai 1904 București – d. 3 septembrie 1991) a fost o cunoscută actriță română de film, radio, teatru și voce formată la generația de aur a marilor artiști interbelici. A interpretat roluri extrem de variate, atât din literatura universală, cât și din cea română. Elvira Godeanu rămâne una din marile interprete ale rolului Zoe Trahanache din comedia lui Ion Luca Caragiale. A fost căsătorită cu Emil Prager, un cunoscut inginer constructor și arhitect din perioada interbelică. A fost distinsă cu Ordinul Muncii clasa II (1952) „pentru munca depusă cu ocazia «Centenarului Caragiale»” și cu Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

 

3 septembrie 2008 – Primul planetariu digital din tara si cel de-al treilea din lume, a fost inaugurat la Pitesti, de Muzeul Judetean Arges. Primul planetariu digital din ţară şi cel mai performant din Europa este într-o clădire a Muzeului Judeţean Argeş şi poate găzdui circa 40 de spectatori, inclusiv persoane cu nevoi speciale de deplasare. Mobilierul este proiectat şi realizat special pentru planetariul care dispune şi de un sistem de climatizare optim şi ecologic. Potrivit lui Remus Cârstea, responsabilul proiectului, în 35 de minute, iubitorii stelelor pot realiza o călătorie completă prin Univers şi pot asista la lecţii de astronomie, toate în format multimedia HD, cu sunet performant similar cinematografelor 3D. Construcţia planetariului, realizată de 60 de angajaţi ai unei firme franceze, a început în data de 1 mai şi a durat patru luni, societatea fiind aleasă în urma unei licitaţii publice internaţionale. Investiţia a costat 280 de mii de euro, bani proveniţi de la Consiliul Judeţean Argeş.

Este unul dintre cele trei planetarii digitale din lume, celelalte două fiind în Ucraina şi Italia, dar e singurul situat într-un muzeu. Planetariul este de tip “In Space Systems”, are un ecran cu diametru de şapte metri, oferă vizionarea proiecţiilor de planetariu, de cinematografie panoramica şi simultană şi de expoziţii virtuale de înaltă definiţie, sonorizate cu un sistem audio performant“, a mai precizat Remus Cârstea, responsabilul proiectului Planetariu de la Piteşti Echipamentul poate fi interconectat prin sisteme digitale de transport a informaţiei, cu echipamente de observare astronomică pentru facilitarea proiecţiilor live de observaţii astronomice realizate oriunde pe Terra.
cititi mai mult pe: mediafax.ro

 

3 septembrie 2012 – A murit liderul religios sud-coreean, fondator al Bisericii Unificarii, Sun Myung Moon; (n. 1920).

Moon in Las Vegas, Nevada, 4 April 2010 – foto: en.wikipedia.org

Sun Myung Moon (n. 25 februarie 1920, Sangsa-ri, Coreea, d. 3 septembrie 2012, Seul) a fost fondatorul Bisericii Unificării. Când avea 10 ani, familia lui s-a convertit la o formă penticostală de prezbiterianism, care încuraja practici atribuite Duhului Sfânt. În 1936, la vârsta de 16 ani, Moon a avut o vedenie în care Iisus Hristos însuși l-a anunțat că a fost ales de Dumnezeu pentru a duce la capăt restaurarea Împărăției lui Dumnezeu pe pământ. Ulterior, el a primit și alte revelații, însă nu le-a făcut publice până în 1946. În 1947 el a fost condamnat de către guvernul comunist al Coreei de Nord pentru spionaj în favoarea Coreei de Sud, cu o sentinţă de 5 ani în lagărul de muncă din Hŭngnam. În 1950, în timpul Războiului Coreean, el a fost eliberat, în urma unui atac al armatei SUA asupra închisorii din Coreea de Nord in care se afla, dupa care s-a refugiat in Coreea de Sud.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un autobuz a intrat în elevii care aşteptau la poarta şcolii! 11 oameni au murit!

Un autobuz a intrat în elevii care aşteptau la poarta şcolii! 11 oameni au murit! Unsprezece persoane, printre care cinci copii, au murit după ce...

Trenul GROAZEI la Chicago: Patru călători au fost împuşcaţi mortal!

Trenul GROAZEI la Chicago: Patru călători au fost împuşcaţi mortal! Patru persoane au fost împuşcate mortal luni într-un tren la periferia oraşului Chicago, în nordul...

Zilele Europene ale Culturii Evreiești se desfăşoară şi la Chișinău

Zilele Europene ale Culturii Evreiești se desfăşoară şi la Chișinău În perioada 8 – 10 septembrie curent, la Chișinău se va desfășura festivalul național „Zilele Europene...

Dorin Recean face o vizită în Briceni

Dorin Recean face o vizită în Briceni Prim-ministrul Dorin Recean întreprinde, astăzi, 3 septembrie, o vizită de lucru în raionul Briceni. Șeful Executivului va avea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.