Evoluții contradictorii în justiție: Numirea unui nou procuror general și evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor

Publicat:

Evoluții contradictorii în justiție: Numirea unui nou procuror general și evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor

În timp ce autoritățile spun că încearcă să convingă instituțiile europene să organizeze conferința interguvernamentală de deschidere oficială a negocierilor de aderare până la finele lunii iunie, în justiție au loc evoluții contradictorii.

Acestea vizează tocmai restanțele pe care le mai are Republica Moldova ca să obțină o evaluare pozitivă din partea Comisiei Europene. Este vorba despre evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, care continuă însă pe fundalul unor critici amplificate după demisia unei membre a comisiei vetting. O altă restanță este numirea unui nou procuror general.


Etapa de depunere a dosarelor în concursul pentru alegerea unui Procuror General a luat sfârșit. Pe ultima sută de metri, patru persoane și-au depus candidaturile. Este vorba despre adjunctul Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, dar și procurorul general interimar Ion Munteanu. La fotoliul de procuror general mai aspiră procurorul Alexandru Cernei și un fost lector universitar, Grigore Vornicescu. CSP are la dispoziție 20 de zile pentru a examina dosarele și pentru a stabili data pentru proba interviului, potrivit moldova1.md.

Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

„Urmează să solicităm organelor de control ANI, SIS, CNA avizele, inclusiv evaluarea integrității și chestiuni în domeniul securității naționale. Avem termen 20 ca să stabilim admisibilitatea dosarelor”, a declarat președintele CSP, Dumitru Obadă.

Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concursul pentru selectarea procurorului general, pe 15 aprilie, după ce primul exercițiu a eșuat. Numirea unui nou procuror general este una din condițiile pe care Republica Moldova trebuie să le îndeplinească pentru a începe negocierile de aderare. O a doua restanță este evaluarea judecătorilor și procurorilor. Pe ambele trebuie atinse progrese, până la finele lunii iunie, când ar putea avea loc conferința interguvernamentală de deschidere a negocierilor, a subliniat negociatorul-șef în procesul de aderare, Cristina Gherasimov.

„În funcție de cum vom fi evaluați de către Comisia Europeană și cum vom fi evaluați de către statele membre, în baza raportării comisiei către statele membre, o să cunoaștem dacă o să avem această conferință sau nu. La moment este prematur să vă dau un răspuns ferm”, susține negociatorul-șef în procesul de aderare, Cristina Gherasimov.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a dat asigurări că evaluarea extraordinară continuă, în ciuda rezistenței, și că procesul nu este afectat de demisia unei membre a comisiei vetting, Tatiana Răducanu.

„Asta nu afectează în niciun fel procesul de vetting. Reiterez faptul că noi avem trei comisii care fac evaluarea extraordinară, sunt trei comisii independente și care sunt un organ colegial. Toate deciziile se fac colegial. Cu siguranță sunt semnale de rezistență și tentative de a discredita aceste reforme”.

Judecătoarea Tatiana Răducanu și-a anunțat demisia din comisiile pre-vetting și vetting ieri, în urma unei scrisori, scursă în presă, în care șefa procuraturii anticorupție Veronica Dragalin o suspectează, în cadrul unei investigații penale, că ar avea legături și ar acționa în interesele fugarilor Ilan Șor și Veaceslav Platon. Acuzațiile au fost respinse de magistrată.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Confirmând autenticitatea scrisorii, Dragalin a spus că scopul a fost să prevină un risc pentru sistemul justiției și nicidecum să discrediteze procedurile de vetting și pre-vetting, ale căror oponentă se declară.

De cealaltă parte, Centrul de Resurse Juridice a subliniat, într-o declarație, că pornirea de către procurorii anticorupție a unui proces penal care vizează un membru al Comisiei de vetting este ilegală, ca și scurgerea datelor din investigațiile penale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Numărul americanilor care consumă ‘iarbă’ îl depăşeşte pentru prima oară pe cel al băutorilor zilnici de alcool

Numărul americanilor care consumă 'iarbă' îl depăşeşte pentru prima oară pe cel al băutorilor zilnici de alcool Numărul americanilor care consumă canabis zilnic l-a depăşit,...

Președintele ceh Petr Pavel a fost rănit în timp ce conducea o motocicletă

Președintele ceh Petr Pavel a fost rănit în timp ce conducea o motocicletă Administrația Președinției Cehe a comunicat că este necesară ținerea sub observație pentru...

Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical

Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical Lupta împotriva leucemiei ar putea cunoaște în curând un progres radical datorită unei tehnici...

VIDEO – Trei persoane au murit într-un schimb de focuri dintr-o cafenea din Istanbul

VIDEO - Trei persoane au murit într-un schimb de focuri dintr-o cafenea din Istanbul Alte cinci persoane au fost rănite, două dintre ele fiind în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.