Evreii ultra-ortodocşi cer să li se permită accesul în Mormântul Regilor din Ierusalimul de Est

Publicat:

În Ierusalimul de Est, accesul la Mormântul Regilor, structură arheologică compusă din morminte tăiate în stâncă, proprietate a Franţei, este închis din 2010. Redeschiderea sa, după îndelungate lucrări de restaurare, provoacă tulburări în Oraşul sfânt, relatează Le Figaro, potrivit news.ro .

Evreii ultra-ortodocşi cer să li se permită accesul în Mormântul Regilor, vechi de 2.000 de ani.


Citește și : Timmermans: Frontiera irlandeză trebuie să rămână deschisă sub orice acord de Brexit

Camere de alcov legate între ele prin trepte sculptate în piatră adăposteau altădată sarcofage. Acest remarcabil exemplu de arhitectură funerară din epoca romană este unul dintre cele mai mari complexe ale acestei perioade din regiune.

Accesul este închis publicului din 2010 iar situl pare abandonat, semnalizat simplu de un mare drapel al Franţei şi o inscripţie: “Republica franceză – Mormântul Regilor”.

“Este vorba, probabil, de cel mai important, fascinant şi mare monument din Ierusalim în afară de Vechiul Oraş”, a spus Yuval Baruch, responsabil la Autoritatea arheologică israeliană pentru oraşul Ierusalim. Locurile sunt în prezent închise din cauza lucrărilor de restaurare, ale căror costuri ajung la un milion de euro.

Statutul unic, veneraţia lor de către evrei şi contextul particular la Ierusalim complică şi mai mult redeschiderea monumentelor. Mare parte din arheologia oraşului este afectată de religie şi politică.

Acest sit este situat în partea palestiniană a Ierusalimului ocupată de Israel din 1967 şi anexată, fapt care nu a fost niciodată recunoscut de comunitatea internaţională. Israel consideră tot oraşul drept capitala sa, palestinienii speră să transforme Ierusalimul de Est în statul la care aspiră.

Grupuri de evrei ultra-ortodocşi se reunesc uneori în faţa sitului pentru a obţine dreptul de a intra şi de a se ruga. Mormântul este un loc sacru de înhumare pentru strămoşii lor, spun ei. “Tot ceea ce solicităm este să putem intra, să ne rugăm şi să plecăm”, a spus Natanel Snir.

Îngrijorarea în ceea ce priveşte redeschiderea este ca situl să nu capete o conotaţie mai mult religioasă decât arheologică. Problema accesului şi cea a dreptului de proprietate franceză au fost aduse în faţa celei mai înalte instanţe rabinice. Procedura a fost deocamdată abandonată, la cererea autorităţilor israeliene, dar discuţiile sunt în curs de a fi reluate, a spus Rachel Shakargy, responsabil cu aceste probleme pe lângă tribunalele rabinice.

Citește și : Venezuela suspendă expulzarea diplomaților americani

Înainte de a redeschide porţile, Franţa aşteaptă garanţia că nu va trebui să facă faţă unor noi proceduri şi să primească asigurări legate de vizite şi gestionarea sitului.

Solicitate de AFP, autorităţile franceze au refuzat să comenteze. Autorităţile israeliene spun că negocierile continuă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.