Expert: Băncile ar putea să vină în întâmpinarea fermierilor care se confruntă cu probleme

Publicat:

Expert: Băncile ar putea să vină în întâmpinarea fermierilor care se confruntă cu probleme

Problemele fermierilor trebuie abordate individual. Problemele de la nord la sud și de la est la vest diferă. În acest sens statul trebuie să înțeleagă clar unde se poate implica și cum o poate face, dar asta să nu fie în detrimentul altor ramuri ale economiei.

O declarație în acest sens a fost făcută de către Iurie Rija, expert în politici agrare, director executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Ce vor fermierii? Ce poate Guvernul?”, transmite Știri.md.


Citeşte şi: Presa de peste Prut ne dă speranţe! Avem proiectul declarativ pentru începerea demersului de aderare a Moldovei la UE

Băncile ar putea să vină în întâmpinarea fermierilor care se confruntă cu probleme, dar abordarea trebuie să fie una individuală. „Noi avem partea de Nord, de Centru și de Sud, iar factorii de mediu nu au avut un impact negativ asupra tuturor agricultorilor. Cei mai activi, cei mai emotivi sunt agricultorii din sud-est”, spune Iurie Rija. Potrivit lui, ar trebui să se organizeze o misiune de experți care să analizeze situația și să se expună asupra ei și a posibilelor soluții. „Abordarea trebuie să fie individuală față de istoria, față de ratingul clientului în raport cu banca”, spune expertul.

Cât privește o altă solicitare agricultorilor și anume sistarea importului de cereale din Ucraina, Iurie Rija spune că în ultima perioadă s-a importat o cantitate mică de cereale și această revendicare nu ar fi neapărat justificată în circumstanțele actuale. El spune că importurile au fost destul de mici, în mare parte traderii operează în porturi astfel că acest cereale nici nu ajung să fie folosite în Republica Moldova.

Expert: Băncile ar putea să vină în întâmpinarea fermierilor care se confruntă cu probleme

„Nu vreau să fac aluzie că este politizată această mișcare, dar uneori îmi las rezerva să fac această constatare”, spune Iurie Rija.

Mulți fermieri care protestează invocă și modul, după ei, incorect de formare a prețului de piață pentru cereale. Iurie Rija spune că prețul este în mare parte influențat de cotațiile bursiere de la Chicago sau Constanța, de exemplu, și asta trebuie să se înțeleagă atât de producători, cât și de traderi.

Potrivit lui Iurie Rija, „cotațiile bursiere trebuie să fie luate ca o regulă de bază nu doar pentru traderi, dar și pentru producători. Acest factor nu trebuie să fie ignorat”, spune Iurie Rija, menționând că uneori atunci când prețurile sunt avantajoase, producătorii invocă cotațiile bursiere, dar când sunt mai puțin avantajoase, evită să facă referințe la cotațiile internaționale.

Citeşte şi: Siegfried Mureșan explică de ce este nevoie de Moldova în UE

Expertul în politici agrare Iurie Rija apreciază pozitiv atitudinea statului față de fermieri și crede că se fac eforturi pentru a susține această ramură. „Eu văd din partea statului o atitudine benefică. Nu văd că statul ignoră solicitările fermierilor. Nu văd că statul ignoră, anume prin condițiile care le oferă și prin legile care le adoptă, măsurile care le întreprinde.

Expert: Băncile ar putea să vină în întâmpinarea fermierilor care se confruntă cu probleme

Iată, este foarte important să menționăm că pentru agricultori, nu pentru exportatori, nu pentru traderi, dar anume pentru agricultori, din bugetul național, agricultorilor li s-a compensat peste 300 de milioane de lei bani achitați sub formă de TVA. Eu salut și respect, susțin faptul că au dreptul să revendice drepturile, că această ramură trebuie să fie susținută, dar nu peste puterile statului sau în detrimentul altor ramuri”, a spus Iurie Rija.

Dezbaterea publică cu genericul „Ce vor fermierii? Ce poate Guvernul?” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

EURO 2024: UEFA va aplica la toate competiţiile sale principiul ca doar căpitanul să discute cu arbitrii

EURO 2024: UEFA va aplica la toate competiţiile sale principiul ca doar căpitanul să discute cu arbitrii Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) va aplica, din...

Sisteme auto multimedia, stație de încărcare auto și aparate de etichetare, depistate tăinuite într-un autobuz ce venea din Germania

Sisteme auto multimedia, stație de încărcare auto și aparate de etichetare, depistate tăinuite într-un autobuz ce venea din Germania Funcționarii postului vamal Leușeni au supus...

Caz revoltător în România. O fetiță de doar 3 ani a ajuns la spital, drogată cu marijuana

Caz revoltător în România. O fetiță de doar 3 ani a ajuns la spital, drogată cu marijuana O fetiță de doar trei ani a ajuns...

Sir Keir Starmer devine oficial prim-ministru al Marii Britanii

Sir Keir Starmer devine oficial prim-ministru al Marii Britanii Sir Keir Starmer a devenit oficial noul prim-ministru al Marii Britanii. Starmer a avut vineri o...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.