Expert, despre alegeri: Nu contează culoarea politică a candidatului, ci faptele

Publicat:

În ultimii ani, omul care votează nu o mai face cu inima, ci din raționament. În contextul ideii de europenizare, alegătorul rămâne în așteptarea unor aleși mult mai calitativi.

Opinia îi aparține expertului în demografie, conferențiar universitar, Valeriu Sainsus, care a menționat că deși este intens pedalat vectorul de dezvoltare pro-european al țării, la nivel local nu se ține cont neapărat de aceste viziuni ale candidatului.


Citeşte şi: Aleșii locali sunt obligați să depună declarații de avere

„Specificul alegerilor locale este că nu contează culoarea politică, contează omul. Asta este vizibil și în nord și în sud. Oamenii țin la alesul care este alături de năzuințele lor. Nu contează culoarea politică a candidatului, ci faptele. Majoritatea cetățenilor nu simt confortul care vine din vest.  Eu consider că vectorul geopolitic nu este prea vizibil în contextul alegerilor locale, deoarece aspectul geopolitic este văzut prin criteriul etnic și identitar. De fapt, în contextul vectorului geopolitic, dacă suprapunem alegerile locale și cele parlamentare, ele se repetă puțin, dar cu o intensitate diferită”, spune conferențiarul universitar.

Valeriu Sainsus menționează că alegerile locale reprezintă un exercițiu al formațiunilor politice înainte de scrutinul parlamentar. Totuși, conotațiile sunt diferite.

„Vorbim și din contextul în care la actualele alegeri am avut foarte mulți candidați și formațiuni politice. De exemplu, buletinul de vot din Chișinău avea circa 60 de centimetri. Chiar dacă partidul de guvernământ a câștigat o parte rezonabilă a electoratului, asta nu înseamnă și rezultatul alegerilor parlamentare”, a mai spus Valeriu Sainsus.

El s-a referit și la preferințele oamenilor cu privire la vectorul de dezvoltare al țării și opțiunile geopolitice ale alegătorilor în funcție de zona în care locuiesc.

Citeşte şi: Un ofițer de investigații a fost prins cu mită

„O bună parte din populația nordică votează la alegerile locale doar în contextul în care în perioada sovietică acolo nivelul de trai era mult mai înalt decât cel din zona centrală și sudică. Probabil asta s-a transmis din generație în generație și votează mai mult culoarea roșie (partidele de stânga, n.r.)”, a explicat Valeriu Sainsus, precizând că nu mai puțin importantă este cultura politică, care trebuie văzută prin prisma a două dimensiuni:  a celor aleși și al celor care aleg.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sesiunea de primăvară a Parlamentului s-a încheiat. Când vor reveni deputații la muncă

Sesiunea de primăvară a Parlamentului s-a încheiat. Când vor reveni deputații la muncă Sesiunea de primăvară a Parlamentului s-a încheiat. La finalul ședinței plenare de...

Trupele ucrainene încearcă să încetinească înaintarea rusă către oraşul cheie Pokrovsk

Trupele ucrainene încearcă să încetinească înaintarea rusă către oraşul cheie Pokrovsk Forţele ucrainene îşi continuă retragerea din apropierea oraşului Pokrovsk, un nod strategic de transport...

Noua lege Sandbox, votată de Parlament

Noua lege Sandbox, votată de Parlament Proiectul legii privind spațiile de testare inovativă în materie de reglementare în domeniul energiei a fost votat în a...

De ce deputații s-au răzgândit și vor să readucă publicitatea la jocurile de noroc. Precizările lui Radu Marian

De ce deputații s-au răzgândit și vor să readucă publicitatea la jocurile de noroc. Precizările lui Radu Marian La aproape doi ani și jumătate după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.