X

Expert: R.Moldova are nevoie de susținători în procesul de aderare la UE

Expert: R.Moldova are nevoie de susținători în procesul de aderare la UE

Republica Moldova are nevoie de susținători în impulsionarea procesului de aderare la Uniunea Europeană, astfel că poate beneficia și de parteneriatul cu Ungaria, susține expertul în politici externe Andrei Curăraru. Acesta a declarat la emisiunea „Paralela 47” de la Radio Moldova că obiecțiile față de Ucraina a Budapestei nu afectează țara noastră, iar preluarea președinției Consiliului European de către Ungaria la 1 iulie este avantajoasă pentru Republica Moldova.

„Formatul în care a fost aprobată până la urmă inițierea negocierilor cu lipsa tehnică a Ungariei de la masă a șifonat un pic imaginea țării. Își doresc ungurii să-și lustruiască un pic imaginea înainte de preluarea președinției.

Citește și : Moldova va avea un minister al Apărării Naționale. Instituția va fi redenumită, exact ca în România

Este important pentru țara noastră să continuăm să ne aflăm în acel val strategic împreună cu Ucraina, dar obiecțiile și posibilitățile de continuitate a dialogului sunt la nivele diferite. Republica Moldova are nevoie de mai mulți aliați în procesul de integrare europeană, putem să beneficiem și de acest parteneriat fie el chiar și de moment sau de conjunctură”, a declarat Andrei Curăraru.

Precizăm că premierul Dorin Recean a discutat recent la Budapesta cu omologul său, Victor Orban, despre parcursul european al Republicii Moldova și cooperarea în diverse domenii, inclusiv despre proiectele mari de infrastructură și energetică regionale, care oferă perspective importante de dezvoltare economică pentru cele două țări.

Amintim că la summitul Consiliului European din decembrie, anul trecut, Republica Moldova și Ucraina au primit avizul pozitiv al liderilor europeni privind lansarea negocierilor de aderare la blocul comunitar.

Citește și : CNA o scoate ‘basma-curată’ pe Maia Sandu: ‘Premiul NU este cadou’

Premierul ungar Viktor Orban amenința că se va opune acordului, evocând disensiunile cu Ucraina privind minoritatea maghiară, însă în momentul votului a părăsit sala, la sugestia cancelarului german Olaf Scholz, ceea ceea ce a permis celor 26 de lideri europeni să aprobe în unanimitate deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Tags: aderareAndrei CurăraruMoldovasusţinătoriUEUngaria
Externe