X

Expert: Rusia ar sta în spatele canalului de pe care erau amenințați elevii din țară

Expert: Rusia ar sta în spatele canalului de pe care erau amenințați elevii din țară

Expertul „WhatchDog” Andrei Rusu a sugerat încă de săptămâna trecută, 8 decembrie curent, că Rusia ar fi stat în spatele canalului de Telegram de pe care erau amenințați elevii din țară. Potrivit acestuia, a încercat în acest mod să inducă panică în societate și să discrediteze instituțiile de securitate moldovenești.

Situația a fost confirmată deja marți, 12 decembrie curent, și de președintele Parlamentului, deputatul PAS Igor Grosu, potrivit realitatea.md.

Citeşte şi: Presa de peste Prut ne dă speranţe! Avem proiectul declarativ pentru începerea demersului de aderare a Moldovei la UE

„Pe canalele de Telegram s-a distribuit o serie de mesaje că în unele de licee din capitală ar urma să aibă loc atentate. De fapt, acesta nu este altceva decât un atac hibrid al Federației Ruse cu scopul de a induce panică în societate și a discredita instituțiile de securitate moldovenești. Primele mesaje false au fost plasate pe canalul „Кишинев game”, care ulterior a fost distribuit de canalul „Бельцы 24”, iar mai distribuite masiv de canalele de propagandă pro-ruse. După ce a luat amploare valul de panică, canalul „Кишинев game” a fost șters, iar astăzi a reapărut cu alte mesaje de același fel. Vedem implicarea a multor surse de dezinformare afiliate Rusiei în răspândirea teoriilor că în Moldova ar lua amploare „Mișcarea Columbine”, chiar și socialistul Bogdan Țîrdea a luat parte la lansarea acestei teorii”.

Expert: Rusia ar sta în spatele canalului de pe care erau amenințați elevii din țară

Totodată, specialistul a venit cu un îndemn către societate. „Trebuie să înțelegem că aceste mesaje sunt false și să nu ne lăsăm manipulați”.

„Este opera Federației Ruse, mășinăria minciunii. Este instrumentul preferat al Rusiei să lanseze și să perturberze situația din Republica Moldova”, a comentat și Igor Grosu la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Politicianul a amintit că centrul de dezinformare condus de Ana Revenco trebuie pus în acțiune, astfel încât să calmeze cetățenii și să se intervină prompt.

Citeşte şi: Siegfried Mureșan explică de ce este nevoie de Moldova în UE

În dimineața zilei de 8 decembrie, Inspectoratul General al Poliției a venit cu o reacție în care a calificat aceste acțiuni drept un atac hibrid menit să debusoleze cetățenii și să creeze panică în societate.

Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că, alături de celelalte autorități ale statului din domeniul ordinii publice și securității, s-a autosesizat pe marginea informațiilor false vehiculate pe rețelele sociale privind amenințările la adresa mai multor instituții de învățământ din municipiul Chișinău.

Tags: Andrei RusuBogdan ȚîrdearusiaWhatchDog
Categorii: DiverseȘtirile zilei