Experţi ai ONU declară că au ‘dovezi solide’ că Rwanda a intervenit militar în estul RD Congo

Publicat:

Un grup de experţi ai Naţiunilor Unite au declarat că au “dovezi solide” că trupele rwandeze au condus operaţiuni militare în estul Republicii Democratice Congo între noiembrie 2021 şi iulie 2022 şi că Rwanda a sprijinit înaintarea acolo a grupului rebel M23, potrivit agerpres.  

Concluziile au fost cuprinse într-un raport confidenţial consultat joi de Reuters. Rwanda a negat acuzaţiile guvernului congolez că sprijină M23 şi că a trimis trupe în ţară.


Citește și : Amnesty International acuză armata ucraineană că a pus în pericol viaţa civililor

“Grupul (…) a adunat dovezi solide ale prezenţei şi operaţiunilor militare conduse de membri ai Forţelor de Apărare Rwandeze (RDF) pe teritoriul Rutshuru”, se arată în raport.

Membrii RDF au participat la atacuri comune cu luptători M23 împotriva armatei din RD Congo şi a grupurilor armate congoleze, şi au furnizat rebelilor arme, muniţie şi uniforme, se spune în raport.

Grupul rebel M23 a lansat în mai cea mai mare ofensivă într-un deceniu, ucigând zeci de civili, provocând strămutarea a zeci de mii de persoane şi capturând oraşe din apropierea graniţelor cu Rwanda şi Uganda.

M23 s-a format în 2012 pretinzând că apără interesele grupului etnic tutsi congolez împotriva miliţiilor conduse de hutu. Preşedintele Rwandei Paul Kagame este un fost lider al rebelilor tutsi ce a luptat împotriva forţelor guvernamentale hutu în ţara sa.

Citește și : Pompierii se luptă cu un incendiu de pădure în nord-vestul Spaniei

 

Genocidul din Rwanda, fostă colonie belgiană, a început la 7 aprilie 1994, când reprezentanţi radicali ai hutu, etnia majoritară în Rwanda, au început să ucidă membri ai minorităţii tutsi.

Masacrul s-a soldat cu aproximativ 800.000 de morţi potrivit ONU şi s-a încheiat după 100 de zile, după ce Frontul Patriotic Rwandez (RPF), fondat de etnici tutsi în afara graniţelor, a invadat ţara venind din Uganda, avându-l drept lider pe Paul Kagame, actualul preşedinte al Rwandei, amintesc agenţiile internaţionale de presă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lana Del Rey s-a căsătorit cu Jeremy Dufrene

Lana Del Rey s-a căsătorit cu Jeremy Dufrene Cântăreața Lana Del Rey, în vârstă de 39 de ani, s-a căsătorit cu Jeremy Dufrene, un ghid...

Cum au ajuns o mamă și fiica ei să ‘antreneze’ bacterii pentru a restaura frescele din biserici

Cum au ajuns o mamă și fiica ei să 'antreneze' bacterii pentru a restaura frescele din biserici În timp ce microbiologul spaniol Pilar Bosch căuta...

Prințesa Diana ar fi fost avertizată cu privire la comportamentul lui Mohammad Al-Fayed

Prințesa Diana ar fi fost avertizată cu privire la comportamentul lui Mohammad Al-Fayed Jurnalistul Richard Kay a dezvăluit că a avertizat-o pe Prințesa Diana despre...

O femeie a recunoscut că a condus o rețea de proxenetism pentru politicienii din SUA

O femeie a recunoscut că a condus o rețea de proxenetism pentru politicienii din SUA O femeie de 42 de ani a recunoscut că a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.