Experţi ai ONU denunță ‘distrugerea deliberată’ de către Rusia a culturii ucrainene

Publicat:

Experţi ai ONU au denunţat miercuri “distrugerea deliberată” de către Rusia a culturii ucrainene, ceea ce poate fi asimilat cu o încercare de a eradica dreptul ucrainenilor la propria identitate, se arată într-un comunicat publicat cu două zile înainte de împlinirea unui an de la începutul invaziei ruse în Ucraina, relatează AFP, potrivit agerpres.   

Experţii ONU au cerut încetarea distrugerii intenţionate a siturilor, instituţiilor şi obiectelor cu importanţă culturală, istorică şi religioasă din Ucraina, adăugând că denigrarea continuă a istoriei şi identităţii poporului ucrainean a fost folosită ca o justificare a războiului şi a urii.


Citește și :  Iranul impune noi sancţiuni împotriva a peste 30 de persoane şi entităţi din Europa

“La un an de la escaladarea ostilităţilor, multe situri, instituţii şi obiecte cu importanţă culturală, istorică şi religioasă din Ucraina au fost parţial sau complet distruse de atacurile militare ale Federaţiei Ruse”, au afirmat experţii în comunicat.

“Printre acestea se numără memoriale şi monumente, clădiri civile, muzee, teatre, monumente, statui, lăcaşuri de cult, cimitire, biblioteci, arhive, precum şi şcoli, universităţi şi spitale”, potrivit textului.

Declaraţia a fost redactată de raportori speciali ai ONU pentru drepturile culturale, dreptul la educaţie şi libertate religioasă. Aceştia sunt mandataţi de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, însă rămân experţi independenţi care nu sunt remuneraţi şi care nu se exprimă în numele ONU.

În pofida Convenţiei de la Haga din 1954 privind protecţia bunurilor culturale pe timp de război, UNESCO a estimat că peste 240 de bunuri culturale au fost avariate în Ucraina până la data de 15 februarie, însă această cifră ar putea depăşi 1.000, potrivit experţilor ONU.

Aceşti experţi au menţionat informaţii care indică faptul că unele situri au fost vizate în mod intenţionat, inclusiv clădiri identificate în mod clar ca fiind adăposturi, în timp ce atacurile asupra zonelor dens populate sunt de o asemenea amploare “încât sugerează o campanie deliberată de distrugere”.

Citește și : Inspectori ai AIEA se află în Iran pentru a lămuri ‘ambiguităţile’

Ei şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea în legătură cu “ţintirea” intensă a “simbolurilor culturale ucrainene”, literatura, muzeele şi arhivele ţării “fiind distruse”, pe fondul “demonizării” la scară largă a culturii şi identităţii ucrainene de către oficialii ruşi.

Experţii ONU au afirmat că au trimis o scrisoare Moscovei, dar nu au primit încă un răspuns.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Adevăratul pericol pe care Trump l-ar putea reprezenta pentru Ucraina

Adevăratul pericol pe care Trump l-ar putea reprezenta pentru Ucraina Acceptarea condiției Rusiei ca Ucraina să fie neutră ar putea lăsa țara la mila Moscovei. Ce...

Rusia susţine că a cucerit încă o localitate în regiunea Doneţk

Rusia susţine că a cucerit încă o localitate în regiunea Doneţk Armata rusă a afirmat marţi că a cucerit un nou sat în regiunea Doneţk...

Localităţile strategice din Ucraina cad una după alta în mâinile ruşilor

Localităţile strategice din Ucraina cad una după alta în mâinile ruşilor Armata rusă a revendicat marţi ocuparea unei noi localităţi în provincia Doneţk din estul...

Rușii sapă tranșee în jurul centralei nucleare din Zaporojie pe care au capturat-o – studiu

Rușii sapă tranșee în jurul centralei nucleare din Zaporojie pe care au capturat-o - studiu Soldații ruși sapă tranșee în apropierea centralei nucleare din Zaporojie...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.