Experți ISW: Este puțin probabil ca Putin să declarare anexarea regiunii transnistrene la Rusia

Publicat:

Experți ISW: Este puțin probabil ca Putin să declarare anexarea regiunii transnistrene la Rusia

Este puțin probabil ca președintele rus Vladimir Putin să declare anexarea regiunii transnistrene în timpul discursului său planificat în fața Adunării Federale ruse din 29 februarie, susțin experții de la Institutul American pentru Studiul Războiului.

Potrivit acestora, Rusia nu dispune de resursele necesare pentru a ataca Republica Moldova și a alipi regiunea transnistreană. Aceștia mai constată că regiunea transnistreană va fi folosită în continuare pentru a susține atacurile hibride ale Moscovei împotriva Republicii Moldova, potrivit moldova1.md.


Citește și : George Simion nu-i rămâne dator lui Recean: ‘Vrem o singură ţară!’

Într-o analiză recentă, Institutul American pentru Studiul Războiului susține că, la Congresul deputaților transnistreni, planificat pentru 28 februarie, regiunea separatistă pro-rusă Transnistria ar putea solicita un referendum privind anexarea la Rusia.

Drept pretext pentru aceasta ar fi pretinsa necesitate de a proteja cetățenii și “compatrioții” ruși din stânga Nistrului de așa-numitele amenințări din partea Republicii Moldova și a NATO.

Experții internaționali susțin că regiunea transnistreană reprezintă un instrument al Federației Ruse pentru a destabiliza Chișinăul în continuare. Kremlinul are ambiții geopolitice de a controla toate statele post-sovietice, inclusiv Republica Moldova, și consideră că țara noastră este din punct de vedere istoric, parte a lumii ruse.

Totodată, Moscova își justifică invazia în Ucraina prin necesitatea de a-și apăra “compatrioții din străinătate”. Aceeași abordare a fost folosită și în intervenția militară în Republica Moldova în anul 1992, în timpul războiului de pe Nistru.

Potrivit analiștilor, Kremlinul încearcă să folosească regiunea transnistreană pentru a devia cursul european al Republicii Moldova. Ei subliniază și faptul că, în mod istoric, Rusia a dominat orientarea geopolitică a Republicii Moldova prin intermediul politicienilor pro-ruși.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca Vladimir Putin să declarare anexarea regiunii transnistrene la Rusia, deși ar saluta o asemenea decizie, mai constată autorii studiului. Kremlinul nu are acum posibilitatea să intervină militar în Republica Moldova și nu există indicii, în momentul de față, despre un eventual atac al trupelor ruse și transnistrene asupra țării noastre.

Prin urmare, cel mai probabil, Congresul deputaților transnistreni și discursul lui Vladimir Putin vor marca o schimbare a tonului în pregătirile rusești pentru un război hibrid împotriva Republicii Moldova.

Citeşte şi: Moscova acuză British Council de spionaj pentru Ucraina

Amintim că, luni, așa-numitul lider al regiunii transnistrene, Vladimir Krasnoselski, a anunțat convocarea așa-zișilor deputați de toate nivelurile în legătură cu pretinsele presiuni economice din partea Chișinăului.

Regiunea transnistreană a încercat să se alăture Federației Ruse încă din 2006, când a fost organizat un referendum în acest sens. Liderul separatist de la Tiraspol, a reafirmat angajamentul continuu de a pune în aplicare referendumul din 2006 privind aderarea la Rusia în ianuarie 2023.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prima misiune a pompierilor moldoveni în Grecia

Prima misiune a pompierilor moldoveni în Grecia Echipa pompierilor moldoveni detașată în Republica Elenă a intervenit în prima misiune la lichidarea unui incendiu de...

METEO// Vreme caldă și ploi cu descărcări electrice

METEO// Vreme caldă și ploi cu descărcări electrice Vremea se menține, în continuare, destul de caldă, însă, sunt preconizate și ploi. Citește și: Bani din fondul...

Eurostat: România este cel mai mare exportator de cereale din UE în primele săptămâni ale sezonului 2024/25

Eurostat: România este cel mai mare exportator de cereale din UE în primele săptămâni ale sezonului 2024/25 În primele două săptămâni din sezonul 2024/25, Uniunea...

Evenimentele Zilei de 18 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 18 iulie în Istorie   18 iulie este a 199-a zi a calendarului gregorian și a 200-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.