X

Experții îi avertizează pe părinți să nu vapeze în apropierea copiilor

Experții îi avertizează pe părinți să nu vapeze în apropierea copiilor

Cercetătorii avertizează cu privire la pericolele pe care le prezintă fumatul pasiv, în special în rândul copiilor.

Un nou studiu a constatat că copiii sub 12 ani care se aflau în mod regulat în preajma vaping-ului aveau niveluri mai ridicate de metaboliți care sunt produși în organism ca răspuns la substanțele chimice din vaporii țigărilor electronice, scrie dailymail.co.uk.

Citește și:  Un al nouălea suspect în atentatul de la Moscova a fost arestat în Rusia

Aceste substanțe chimice pot provoca inflamații în organism și pot duce la deteriorări celulare care sunt legate de boli precum diabetul, bolile de inimă și cancerul.

”Multe persoane care fumează au trecut la utilizarea țigărilor electronice, crezând că este mai sigur pentru ei și pentru cei din jur”, a declarat Jeannie Rodriguez, profesor asociat la Universitatea Emory din Georgia și autor principal al studiului.

”Cu toate acestea, există substanțe chimice în lichidele folosite într-un vape care sunt periculoase pentru tine și pentru cei la care ții care sunt expuși la vaporii pe care îi expiri”.

Cercetătorii au comparat un grup de copii cu vârste cuprinse între patru și 12 ani ai căror părinți vapau zilnic cu un grup de copii cu părinți de aceeași vârstă care nu folosesc vap-uri sau țigări.

Copiilor li s-a luat sânge pentru a evalua riscurile fumatului pasiv. Echipa a folosit, de asemenea, a testat saliva și respirația copiilor pentru a determina la ce substanțe chimice au fost expuși.

Copiii ai căror părinți fumau zilnic aveau niveluri crescute de metaboliți, sau molecule, care sunt create în organism după expunerea la substanțele chimice găsite în țigările electronice.

Aceștia pot da peste cap nivelul de dopamină din organism și pot provoca deteriorarea celulelor din cauza stresului oxidativ, au declarat cercetătorii.

După ce studiul a fost finalizat, un grup de părinți care au participat au fost informați cu privire la concluzii, mulți dintre ei fiind surprinși de rezultate.

Aproximativ 11 din 19 părinți utilizatori credeau că vapatul reprezintă un pericol minor pentru sănătate sau nu reprezintă deloc un pericol pentru sănătate, iar 12 din 22 de părinți utilizatori nu știau dacă expunerea la vaporii țigărilor electronice este sau nu dăunătoare pentru copii.

Un părinte a declarat: “Atracția pentru vaping este că, cel puțin în mintea mea, și spun asta tot timpul celor care mă întreabă, spun că pentru mine vaping-ul este probabil cu 95% mai bun decât fumatul țigărilor”.

Pentru mine, se pare că se prezintă ca fiind o versiune mai sănătoasă”, a spus un altul.

În timp ce unii medici au afirmat că nicotina din vaping este ”în jur de 90 sau 95 la sută” mai puțin dăunătoare decât fumatul prin intermediul țigărilor, cât de dăunătoare sunt efectele rămase nu este încă pe deplin înțeleasă.

Comercializate inițial ca o modalitate de a renunța la fumatul țigărilor tradiționale, studiile încep să sugereze că vapoarele nu sunt mai puțin periculoase, citând un amestec de peste 7.000 de substanțe chimice în fumul toxic.

De asemenea, oamenii pot trage din dispozitive de sute de ori pe zi, ceea ce le crește riscul de afecțiuni, inclusiv de cancer și de niveluri ridicate de inflamație în plămâni – care pot afecta organele.

Citește și: Cel mai mare criminal în serie din România, eliberat: ‘Călăul de boschetari’ a ucis cu pietre 11 oameni

Aproximativ unul din zece elevi de liceu vapotează în prezent, mulți dintre ei fiind atrași de acest obicei de aromele fructate disponibile în mărci și de publicitatea centrată pe adolescenți. Potrivit cifrelor, jumătate dintre aceștia devin dependenți.

Și se preconizează că și mai mulți vor deveni dependenți de acest obicei, analiștii sugerând că piața aproape se va dubla de la 22,45 miliarde de dolari în 2022 la 39,1 miliarde de dolari până în 2032.

Tags: cancerparintivape
Diverse