Explicația lui Bolsonaro privind afirmaţiile controversate cu privire la Holocaust: ‘A fost greşit interpretat’

Publicat:

Puternic criticat pentru că a declarat că ar putea ‘ierta, dar nu uita’ crimele Holocaustului, preşedintele de extremă dreapta brazilian Jair Bolsonaro a explicat, într-o scrisoare trimisă autorităţilor israeliene, că a fost greşit interpretat, informează luni France Presse, potrivit agerpres.

‘Putem ierta, dar nu uita. Cel care îşi uită trecutul este condamnat să nu aibă viitor’, a declarat şeful statului brazilian joi în cadrul unei întâlniri cu pastori evanghelici la Rio de Janeiro, evocând vizita sa la Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim la 2 aprilie.


Citește și : Brexit: Următorii paşi ai unui proces care se complică

Preşedintele israelian Reuven Rivlin şi-a exprimat indignarea sâmbătă pe Twitter, fără să-l citeze totuşi pe Bolsonaro.

‘Ne vom opune întotdeauna celor care neagă adevărul sau vor să ne şteargă memoria, fie ei indivizi, grupuri, lideri de partid sau prim-miniştri. Nu vom ierta şi nici uita niciodată’, a spus el.

Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem a explicat la rândul său într-un comunicat că ‘nimeni nu poate determina dacă crimele de ură din timpul Holocaustului pot fi iertate’.

În scrisoarea trimisă în weekend autorităţilor israeliene, Jair Bolsonaro a reiterat că a scris în cartea de oaspeţi de la Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem: ‘Cine îşi uită trecutul este condamnat să nu aibă viitor!’.

‘Orice altă interpretare interesează numai pe cei care vor să mă îndepărteze de prietenii mei israelieni’, a scris el în această scrisoare.

‘Iertarea este un lucru personal şi nu se înscrie într-un context istoric, cum ar fi Holocaustul, când milioane de oameni nevinovaţi au fost ucişi într-un genocid crud’, a concluzionat el.

La scurt timp după ce a vizitat Yad Vashem în timpul vizitei sale oficiale în Israel, Jair Bolsonaro a provocat stupoare când a afirmat că nazismul ar fi fost o mişcare de stânga, din cauza termenului ‘socialist’ din denumirea partidului naţional-socialist german.

Preşedintele brazilian, care şi-a preluat funcţia în ianuarie, şi-a manifestat în cursul campaniei electorale intenţia de a construi legături mai strânse cu Israelul.

La Ierusalim, el a creat un precedent diplomatic la 1 aprilie, devenind primul şef de stat străin care a vizitat Zidul Plângerii însoţit de un prim-ministru israelian.

Citește și : Incendiu uriaş la catedrala Notre Dame din Paris (VIDEO)

În timpul campaniei sale electorale, Jair Bolsonaro a promis, de asemenea, să transfere Ambasada Braziliei în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, la fel ca omologul său american Donald Trump. Dar în timpul vizitei a preferat să anunţe doar deschiderea unui birou diplomatic în Oraşul Sfânt, pentru a evita să provoace ţările musulmane, Brazilia fiind cel mai mare exportator de carne halal din lume.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.