Exportul de ulei de floarea-soarelui din Moldova a înregistrat un nou record

Publicat:

Exportul de ulei de floarea-soarelui din Moldova a înregistrat un nou record

În anul 2023 Republica Moldova a exportat o cantitate record de ulei de floarea soarelui – circa 248.200 tone, în creştere cu 8,3% faţă de 2022 şi de 2,7 ori mai mult ca în 2021, scrie Mold-Street.

De asemenea, a crescut semnificativ şi exportul de șrot – cu 28,4%, până la 215.838 tone, ceea ce este de trei ori mai mult ca în anul 2021, arată o analiză a expertului Iurie Rija.


În schimb, s-a atestat o scădere abruptă cu 36,5% a exportului de semințe de floarea soarelui – până la 300.000 tone – cu peste 173.000 tone mai puțin ca în anul 2022 şi cu aproape 38.000 tone mai puţin ca în 2021.

Această schimbare de trend – când se exportă deja mai multă producţie agroalimentară procesată decât materie primă – se datorează în special creşterii capacităţilor de procesare a seminţelor de floarea soarelui în Republica Moldova, dar şi a unor preţuri mai mici pe principalele pieţe de desfacere.

Citește și De la începutul anului 2024, s-au produs 176 de incendii în care și-au pierdut viața 15 persoane

Potrivit lui, creșterea exporturilor de ulei de floarea-soarelui denotă că țara noastră a devinit mai competitivă pe piața internațională, construindu-și o reputație de producător de produse de înaltă calitate și acest fapt nu poate să nu fie îmbucurător.

Pe de altă parte, Iurie Rija atrage atenţia la un fenomen negativ – preţurile de tranzacționare a uleiului de floarea-soarelui, pentru că anume acestea generează la rândul său prețurile cu care vor fi achiziționate seminţele de floarea soarelui de la fermieri pe piața internă.

Astfel, în 2023 prețurile de realizare au fost în medie de 17,6 lei pentru un kilogram de ulei – cu 41,9% mai mic ca în 2022 (30,3 lei/kg) şi cu 23% mai mic ca în 2021 (22,8 lei).

Cel mai mare exportator de ulei de floarea soarelui este grupul Trans Oil (companiile Floarea Soarelui SA și Agrofloris-Nord), care în 2023 a avut o cotă de 98% din volum, iar în 2022 – de 97,4%.

Citește și Uleiul de măsline extravirgin contrafăcut invadează piața. Cum poți verifica dacă produsul pe care îl cumperi este original

Principala destinație de export a uleiului în 2023 a fost România – peste 190.000 de tone sau 79% din total. De altfel, exporturile de ulei în România au crescut de circa patru ori în 2023, faţă de 2022. De asemenea, canităţi importante de ulei vegetal au fost exportate în Spania, Egipt, Portugalia şi Bulgaria.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Flux într-o continuă creştere de pasageri pe Aeroportul Internaţional Chişinău

Flux într-o continuă creştere de pasageri pe Aeroportul Internaţional Chişinău Peste 1,6 milioane de pasageri au folosit, în prima jumătate a acestui an, Aeroportul Internaţional...

Circulația transportului de mare tonaj pe străzile din municipiul Chișinău, interzisă în zilele cu temperaturi caniculare

Circulația transportului de mare tonaj pe străzile din municipiul Chișinău, interzisă în zilele cu temperaturi caniculare Circulația mijloacelor de transport de mare tonaj este interzisă...

Contracte directe între apartamente și operatorii de alimentare centralizată cu energie termică

Contracte directe între apartamente și operatorii de alimentare centralizată cu energie termică Locuințele care vor fi construite în localitățile cu sistem de alimentare centralizată cu...

Noțiunea de femicid va fi introdusă în legislația Republicii Moldova

Noțiunea de femicid va fi introdusă în legislația Republicii Moldova Noțiunea de femicid, care reprezintă cea mai gravă formă de violență împotriva femeilor, va fi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.