Expoziția TehAgroFest 2024 a început astăzi în comuna Tohatin din municipiul Chișinău

Publicat:

Expoziția TehAgroFest 2024 a început astăzi în comuna Tohatin din municipiul Chișinău

Cele mai inovative echipamente agricole au fost prezentate și demonstrate astăzi în cadrul expoziției TehAgroFest. Pe lângă asta, vizitatorii au avut posibilitatea să se documenteze despre tehnologiile moderne de îngrijire a culturilor, cum ar fi diverse îngrășăminte sau material semincer. Expoziția va dura trei zile și se desfășoară pe câmp deschis în comuna Tohatin din municipiul Chișinău.

O companie de la noi a prezentat în cadrul expoziției o dronă agricolă de ultimă generație. Utilajul are o capacitate a rezervorului de 40 de litri și este utilizat pentru stropirea împotriva dăunătorilor a culturilor de câmp, a viilor sau a livezilor. Drona este manevrată în timp real cu ajutorul unei telecomenzi și are capacitatea de a stropi în mai puțin de o oră peste 20 de hectare, potrivit moldova1.md.


Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

„Cea mai mare performanță la această dronă ar fi sistemul de irigare pe care-l are, care are capacitatea să rupă soluția de la 50 până la 500 de microbi, adică să o facă foarte mică. O astfel de dronă costă 20 de mii de euro. Noi ne ocupăm atât cu vânzarea dronelor agricole, cât și cu prestarea serviciiilor”, a declarat Nicolae Bulhac.

Tot în cadrul expoziției, a fost prezentată și o ediție specială de tractoare, care sunt dotate cu opțiuni precum autopilot și autoghidare. Tractoarele pot fi cuplate cu orice tip de utilaj agricol și pot distribui îngrășămintele variat și cu o precizie de aproape sută la sută, astfel încât agricultorii vor economisi din fertilizanții utilizați pentru prelucrare câmpurilor.

„Unul dintre criteriile de bază la alegerea unui tractor performant nu constă doar în mulți cai putere, este necesar să aibă o hidraulică performantă, cum ar fi o pompă cu debit variabil, e foarte important să aibă peste 120 de litri pe minut, astfel este posibil de cuplat semănători cu precizie înaltă care au un flux continuu de aer, ceea ce permite o precizie mult mai mare”, a relatat Dragoș David, participant.

Petru Ceban deține în raionul Rezina peste 1200 de hectare de teren pe care cultivă grâu, rapiță și floarea soarelui. Fermierul a venit la expoziție pentru a procura o semănătoare modernă. El spune că deși prețurile sunt destul de pipărate, este nevoit să se adapteze și să treacă la agricultura modernă, în caz contrar pierderile sunt mai mari în cazul unor calamități.

„Așa semănători sunt foarte moderne și automate, au controlul din cabina tractorului. Pe lângă asta, ea are controlul ca să nu pună de două ori semința pe aceeași trecere. Totodată, noi o vrem pentru îngrășămintele lichide, vrem să trecem la ele. Are o precizie mare și multe oportunități, care pe viitor vrem să le explorăm”, a spus Petru Ceban. Iar Alexandru Cebotari deține 300 de hectare de culturi agricole în raionul Șoldănești. Fermierul spune că din cauza lipsei forței de muncă, are nevoie de un tractor modern cu procedurile automatizate.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

„Am tractor mic, dar vreau un tractor mai performant din cauza că nu sunt persoane care să lucreze, nu sunt tractoriști și eu lucrez singur. Acum ne uităm ce se poate de luat, facem comparație între utilaje, la moment porumbul la noi e compromis și floarea pe jumătate, așteptăm să vedem roada și ulterior decidem ce cumpărăm”, a relatat Alexandru Cebotari, agricultor.

TehAgroFest a ajuns la cea de-a patra ediție. Expoziția va mai dura până în data de șase august și se desfășoară în comuna Tohatin pe câmp deschis.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Orașul Geneva are cel mai mare cost al vieții din lume

Orașul Geneva are cel mai mare cost al vieții din lume Orașul Geneva are cel mai mare cost al vieții din lume. Asta potrivit informațiilor...

Iranul a executat prin spânzurătoare douăzeci şi nouă de bărbaţi, într-o singură zi

Iranul a executat prin spânzurătoare douăzeci şi nouă de bărbaţi, într-o singură zi Iranul a executat prin spânzurătoare - într-o singură zi, miercuri - 29...

VIDEO – Primele imagini cu presupusele abuzuri sexuale comise de armata israeliană în închisori împotriva unui presupus combatant Hamas

VIDEO - Primele imagini cu presupusele abuzuri sexuale comise de armata israeliană în închisori împotriva unui presupus combatant Hamas Imagini cu soldați ai armatei israeliene...

Posibilă răsturnare de situație în Orientul Mijlociu: Iranul ar putea să nu atace Israelul (Politico)

Posibilă răsturnare de situație în Orientul Mijlociu: Iranul ar putea să nu atace Israelul (Politico) Iranul s-ar putea da înapoi de la efectuarea unui atac...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.