‘Externele’ de la Teheran îl cheamă la explicaţii pe însărcinatul cu afaceri al Franţei

Publicat:

Ministerul de Externe iranian l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Franţei în legătură cu caricaturile profetului Mahomed, a anunţat marţi postul public iranian IRIB, preluat de Reuters, potrivit agerpres.

Un oficial din minister i-a transmis diplomatului francez în cursul întâlnirii desfăşurate luni că Iranul respinge “orice jignire şi lipsă de respect faţă de profetul Islamului şi faţă de valorile pure ale Islamului, de către oricine, indiferent de poziţia pe care o ocupă”, a comunicat IRIB.


Citeşte şi: Un copil de trei ani a murit chiar de ziua lui jucându-se cu o armă de foc

Convocarea diplomatului francez la MAE de la Teheran vine ca reacţie la recentele remarci ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, considerate critice la adresa Islamului.

Săptămâna trecută, la o ceremonia de omagiere a profesorului de istorie decapitat într-un atentat islamist pentru că arătase caricaturile profetului Mahomed în clasă, Emmanuel Macron a promis că Franţa va continua să apere publicarea acestor desene.

“Vom continua. Respectăm toate diferenţele într-un spirit de pace. Nu acceptăm niciodată discursurile de ură şi apărăm dezbaterea raţională”, a reiterat el pe Twitter duminică seara, inclusiv în limbile arabă şi engleză.

Citeşte şi: Amy Coney Barrett, aleasa lui Trump, a fost confirmată la Curtea Supremă a SUA

Luni, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a acuzat Franţa că “alimentează extremismul”, adăugând că “musulmanii sunt primele victime ale cultului urii cauţionat de regimurile colonialiste şi difuzat de afiliaţii lor”.

Declaraţii lui Macron au provocat în weekend în numeroase ţări cu majoritate musulmană critici din partea unor lideri şi manifestaţii, precum şi apeluri la boicotarea produselor franceze. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.