Fascismul revine în dezbaterea publică în Italia și provoacă o încăierare între guvern și opoziție

Publicat:

Fascismul revine în dezbaterea publică în Italia și provoacă o încăierare între guvern și opoziție

Stânga acuză Guvernul și RAI că au cenzurat un monolog al scriitorului Scurati pe 25 aprilie, Festivalul Eliberării, iar Meloni contraatacă prin publicarea textului pe Facebook, scrie ABC, potrivit stiripesurse.ro.

Citeşte şi: Suspectul din cazul gravidei ucise este acuzat, deocamdată, de răpire, NU și de omor – Stiripesurse.md


Radioteleviziunea Italiană (RAI) a devenit un câmp de luptă politic. În cea mai mare parte din ultimii treizeci de ani, televiziunea publică a fost guvernată de stânga, în timp ce alte culturi politice s-au găsit întotdeauna în minoritate sau ostracizate. Odată cu venirea la putere a Giorgiei Meloni (septembrie 2022), al cărei partid Frații Italiei nu a avut niciodată reprezentare în Consiliul de Administrație, lucrurile s-au schimbat: stânga cu greu acceptă pierderea poziției sale dominante și îl acuză pe premier că a transformat RAI în TeleMeloni.

Fascismul revine în dezbaterea publică în Italia și provoacă o încăierare între guvern și opoziție

Weekendul acesta, RAI s-a aflat pe primele pagini ale ziarelor și pe buzele tuturor italienilor, pentru că televiziunea publică a fost acuzată de stânga că-l cenzurează pe scriitorul Antonio Scurati, de stânga, autor al unei trilogii despre dictatorul italian Benito Mussolini.

Nu întâmplător s-a iscat o controversă enormă în ajunul zilei de 25 aprilie, sărbătoare națională în Italia care sărbătorește Ziua Eliberării, pentru a ne aminti că țara transalpină, datorită forțelor partizane, care includeau totul, de la comuniști la democrați creștini, a fost eliberată de regimul fascist și de ocupația nazistă. Evident, ca fundal al controversei este problema memoriei istorice.

Jurnalista RAI Serena Bortone, de stânga și antifascistă, care regizează emisiunea “Che sarà” la RAI 3, cu mai puțin de 3% audiență, a denunțat pe rețelele de socializare cenzura RAI a unui monolog de puțin mai mult de un minut de Antonio Scurati pe 25 aprilie sâmbătă seara. RAI a răspuns că este o problemă de contract, o problemă de bani, și nu o problemă cu conținutul monologului. Scurati a cerut 1.800 de euro pentru a-şi citi textul, iar RAI a oferit 1.400.

Fascismul revine în dezbaterea publică în Italia și provoacă o încăierare între guvern și opoziție

Textul monologului i-a definit pe Frații Italiei ca fiind un “grup de guvernământ post-fascist”, acuzând în mod explicit partidul Giorgiei Meloni că dorește să “rescrie istoria” și că ignoră Rezistența Partizană și antifascismul. După plângerea de cenzură la RAI și o zi de controverse, sâmbătă seara prezentatoarea programului, Serena Bortone, a citit în direct textul scriitorului Scurati.

Cazul a înfuriat-o pe Giorgia Meloni, supărată pe conducerea RAI pentru gestionarea proastă a chestiunii. Dacă Scurati şi-ar fi citit textul, cu siguranță chestiunea s-ar fi petrecut fără durere sau glorie. Dar cu manageri care erau mai “melonieni” decât Meloni însăși, cazul a devenit politic și a devenit viral pe rețelele de socializare.

Fascismul revine în dezbaterea publică în Italia și provoacă o încăierare între guvern și opoziție

Premierul a fost obligat să intervină. A făcut-o chiar sâmbătă, după-amiază, cu un contraatac și postând monologul lui Antonio Scurati pe pagina sa de Facebook. Giorgia Meloni a subliniat că RAI “pur și simplu refuzase să plătească 1.800 de euro – salariul lunar al multor angajați – pentru un minut de monolog”. Mai mult, ea a subliniat că nu cenzurează pe nimeni: “Cei care au fost întotdeauna ostracizați și cenzurați de serviciul public [o referire clară la ostracizarea pe care a suferit-o când RAI era dominată de stânga] nu vor cere niciodată cenzură pentru nimeni”.

Dintre aliații coaliției guvernamentale, vicepreședintele guvernului și ministrul Afacerilor Externe, Antonio Tajani, liderul Forza Italia, a fost obligat să intervină și el: “Nu mi se pare că un reprezentant al majorității guvernamentale a spus că se simte nostalgic după fascism. Toată lumea a spus, inclusiv premierul, că acesta este un capitol închis și condamnat [fascismul]. Este o problemă care a fost închisă în urmă cu optzeci de ani. Nu există pericolul unei renașteri fasciste în țara noastră”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Eurovision 2024 – Publicul nu va putea flutura steaguri palestiniene

Eurovision 2024 - Publicul nu va putea flutura steaguri palestiniene Deşi războiul dintre Israel şi Hamas se află în centrul Eurovision 2024, organizatorii doresc să...

Meryl Streep va primi un Palme d’Or onorific la ceremonia de deschidere a Festivalului de Film de la Cannes

Meryl Streep va primi un Palme d'Or onorific la ceremonia de deschidere a Festivalului de Film de la Cannes Meryl Streep, una dintre cele mai...

Israelul îşi sfătuieşte cetăţenii să nu călătorească la Malmo cu ocazia concursului Eurovision 2024

Israelul îşi sfătuieşte cetăţenii să nu călătorească la Malmo cu ocazia concursului Eurovision 2024 Israelul şi-a sfătuit joi cetăţenii să nu călătorească în oraşul suedez...

Billie Eilish anunţă turneul mondial ‘Hit Me Hard and Soft’

Billie Eilish anunţă turneul mondial 'Hit Me Hard and Soft' Billie Eilish revine pe scenă. Cântăreaţa în vârstă de 22 de ani tocmai a anunţat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.