Faţadele imobilelor moderne înşală `radarele` liliecilor (studiu)

Publicat:

Faţadele de sticlă şi oţel ale imobilelor, netede şi verticale, înşală sistemul de ecolocaţie al liliecilor – care funcţionează ca un radar – au descoperit oamenii de ştiinţă, care şi-au publicat joi cercetarea în revista Science, relatează AFP.

Acest eşec de orientare ar explica de ce sunt găsiţi atât de mulţi lilieci răniţi sau morţi în apropierea imobilelor, o situaţie care, consideră ei, ilustrează impactul nefast al construcţiilor şi al dezvoltării activităţilor umane asupra faunei sălbatice.


Cercetătorii, printre care biologul Stefan Greif, din cadrul Institutului german Max Planck de ornitologie) au observat exemplare de liliac comun (Myotis myotis), o specie de liliac european, în timp ce zburau printr-un tunel de formă rectangulară în întuneric.

O placă metalică verticală şi o alta orizontală au fost plasate într-un colţ al tunelului.

Dintre cei 21 de lilieci care au traversat tunelul, 19 au lovit obstacolul vertical cel puţin o dată, dar niciunul nu a lovit placa orizontală.

În habitatul lor natural, suprafeţele verticale netede sunt rare, în timp ce întinderile orizontale, precum cursurile de apă, sunt numeroase.

Cercetătorii au descoperit că atunci când liliecii au lovit placa verticală, ei emiteau mai puţine ultrasunete în faţa obstacolelor, apropiindu-se dintr-un unghi ascuţit şi cu o viteză mai mare.

Aceleaşi observaţii au fost realizate şi în cazul altor trei specii de liliac în afara peşterilor.

Potrivit autorilor studiului, acest lucru indică faptul că liliecii percep ecourile trimise de suprafeţele verticale, în ultimul moment, şi din acest motiv este de multe ori prea târziu pentru ei să evite obstacolul.

Descoperirea poate fi utilă pentru limitarea coliziunilor liliecilor de-a lungul rutelor lor migratorii, comentează AFP.

Aceste mamifere joacă un rol important în ecosisteme, hrănindu-se cu insecte care distrug recoltele şi transportând polenul anumitor plante.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cu viză falsificată și 22 de cartușe la vamă

Cu viză falsificată și 22 de cartușe la vamă În Aeroportul Internațional Chișinău, polițiștii de frontieră au documentat doi cetățeni străini și un conațional...

Parlamentul a votat majorarea accizelor pentru tutun

Parlamentul a votat majorarea accizelor pentru tutun Parlamentul a votat în prima lectură proiectul Politicii Fiscale pentru anul 2025, care prevede majorarea cotelor accizei pentru...

Consultări publice la Parlament. S-a discutat despre politica bugetar-fiscală pentru anul viitor

Consultări publice la Parlament. S-a discutat despre politica bugetar-fiscală pentru anul viitor Proiectul de lege care vizează politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025 a...

O nerezidentă a încercat să introducă în țară mai multe mărfuri

O nerezidentă a încercat să introducă în țară mai multe mărfuri O nerezidentă a încercat să introducă în țară mai multe mărfuri, fără a le...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.