Federaţia rusă de judo nu trimite niciun reprezentant la Jocurile Olimpice de la Paris

Publicat:

Federaţia rusă de judo nu trimite niciun reprezentant la Jocurile Olimpice de la Paris

Federaţia rusă de judo a decis să nu trimită niciun reprezentant la Jocurile Olimpice de la Paris, denunţând “condiţiile umilitoare” stabilite de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) care, vineri, autorizase doar patru judoka ruşi la 14 categorii, transmite AFP.

Reacţionând la noua listă a sportivilor ruşi şi belaruşi autorizaţi să participe la Jocuri, publicată de CIO vineri seara, Federaţia rusă de judo şi-a anunţat decizia de a boicota evenimentul, într-un comunicat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

“Echipa naţională de judo a Rusiei nu va accepta aceste condiţii umilitoare”, a declarat federaţia, potrivit căreia “astfel de acţiuni ale CIO subminează credibilitatea mişcării olimpice” şi “distrug statutul Jocurilor Olimpice de cel mai important eveniment sportiv” din lume.

“Din cei 17 judoka care au obţinut o calificare olimpică, doar patru au fost autorizaţi de CIO să participe”, a regretat federaţia. “Fără sportivi ruşi, competiţiile de judo de la Jocuri vor fi incomplete”, a adăugat ea.

Dacă 17 judoka ruşi au obţinut suficiente puncte pentru calificare, doar 14 ar fi putut merge la Paris: fiecare ţară poate înscrie doar un judoka pe categorie de greutate (şapte categorii feminine, şapte masculine).

CIO, care a interzis iniţial sportivii din cele două ţări după invadarea Ucrainei de către Rusia februarie 2022, a organizat de atunci întoarcerea lor treptată, sub drapel neutru şi în anumite condiţii.

Pentru a fi invitaţi, “sportivii individuali neutri” au trebuit să depăşească atât obstacolul calificărilor, cât şi o dublă verificare, de către federaţiile internaţionale, apoi de către CIO, a faptului că ei nu au sprijinit activ războiul din Ucraina şi nu au avut legături cu armata ţării lor.

Dacă 17 judoka ruşi au trecut de primul control, mulţi dintre ei nu au trecut de al doilea. Doar Dali Liluaşvili, Elis Starţeva, Mahmadbek Mahbadbekov şi Valeri Endoviţki au fost incluşi pe lista CIO.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Inal Tasoev, mare figură a judo-ului din Rusia, nu a fost aşadar reţinut. În 2023, acest sportiv de la categoria grea a fost învins de francezul Teddy Riner în finala Mondialelor, înainte de a fi desemnat co-campion mondial după o încurcătură legată de arbitraj.

Tasoev şi alt concurent rus la această categorie, Tamerlan Başaev, care l-a învins pe Riner la Jocurile de la Tokyo, fac parte dintr-o listă întocmită de guvernul de la Kiev a sportivilor ruşi care, potrivit acestuia, au susţinut invadarea Ucrainei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

BANI.MD: Pe la spatele Chișinăului, ‘flota fantomă’ a lui Putin ar transporta milioane de tone de petrol rusesc

BANI.MD: Pe la spatele Chișinăului, 'flota fantomă' a lui Putin ar transporta milioane de tone de petrol rusesc În contextul internațional tensionat, Republica Moldova devine...

VIDEO – Coreea de Nord, la un pas să-și arunce în aer propria capitală, după un test ratat cu rachetă

VIDEO - Coreea de Nord, la un pas să-și arunce în aer propria capitală, după un test ratat cu rachetă O rachetă nord-coreeană ratată lansată...

Rusia studiază un sistem intact de ghidare a rachetelor americane ATACMS (RIA)

Rusia studiază un sistem intact de ghidare a rachetelor americane ATACMS (RIA) Forţele ruse au capturat un sistem intact de ghidare de la o rachetă...

Zeci de bombe lansate de ruși au căzut pe teritoriul Rusiei

Zeci de bombe lansate de ruși au căzut pe teritoriul Rusiei Zeci de bombe de alunecare lansate de ruși au căzut pe teritoriul Rusiei....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.