Federaţia Rusă a finalizat retragerea parțială a trupelor din Siria (Serghei Şoigu)

Publicat:

Federaţia Rusă a finalizat retragerea parţială a trupelor sale desfăşurate de peste doi ani de zile în Siria, retragere începută la mijlocul lui decembrie la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, a anunţat vineri ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, informează AFP.

“Ordinul dumneavoastră de retragere a grupului de forţe ruse din Siria a fost îndeplinit”, a declarat Şoigu, adresându-se lui Vladimir Putin în timpul unei reuniuni a acestuia cu oficiali militari ruşi, conform agerpres .


Rusia şi-a retras unităţile de forţe aeriene, medicii săi militari, un batalion al poliţiei militare, precum şi 36 de avioane şi patru elicoptere, a precizat Şoigu, citat de agenţiile de presă ruse.

Citește și : Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan doresc crearea unui stat palestinian

Armata rusă a început la 12 decembrie retragerea parţială a trupelor sale desfăşurate în Siria, ca urmare a anunţului lui Vladimir Putin, care a declarat că misiunea lor “a fost îndeplinită în mod strălucit”, după doi ani de intervenţie în susţinerea lui Bashar al-Assad.

La 11 decembrie, preşedintele rus, în drum pentru un turneu-fulger în Egipt şi Turcia, a făcut o escală inopinată în Siria, pentru prima dată de la declanşarea, în urmă cu şase ani, a conflictului care s-a soldat cu cel puţin 340.000 de morţi şi milioane de strămutaţi şi refugiaţi.

De la baza aeriană Hmeimim, alături de Bashar al-Assad, preşedintele Putin a anunţat atunci retragerea unei “părţi semnificative” din forţele ruse prezente în Siria.

După această retragere parţială, Rusia va menţine în Siria Centrul său de reconciliere a beligeranţilor, trei batalioane de poliţie militară, precum şi baza aeriană Hmeimim şi baza militară navală Tartus, a precizat Şoigu.

Joi, deputaţii ruşi au ratificat un acord între Moscova şi Damasc ce prevede întărirea instalaţiilor portuare militare ruse la Tartus, amenajată să devină o bază navală permanentă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.