Felipe al VI-lea al Spaniei îndeamnă la respectarea ‘principiilor morale’ în plin scandal în jurul tatălui său

Publicat:

Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a lansat joi în discursul său de Crăciun un apel la respectarea “principiilor morale şi etice”, o aluzie timidă la scandalurile care îl înconjoară pe tatăl său, Juan Carlos, notează AFP, potrivit agerpres.

“Deja în 2014, în cursul întronizării mele în plenul parlamentului, m-am referit la principiile morale şi etice pe care cetăţenii le aşteaptă de la noi. Principii care ne privesc pe toţi fără excepţie şi care prevalează asupra tuturor consideraţiilor indiferent de natura lor, inclusiv personale sau familiale”, a declarat monarhul spaniol.


Citește și : Regatul Unit şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord comercial post-Brexit

“În acord cu convingerile mele, aceasta a corespuns întotdeauna cu modul de a-mi concepe responsabilităţile de şef al statului în spiritul reformei care mi-a inspirat domnia încă din prima zi”, a adăugat el.

Acest scurt pasaj a fost singura referinţă implicită a lui Felipe al VI-lea la tatăl său, niciodată numit în acest discurs, care s-a exilat în august în Emiratele Arabe Unite şi face obiectul a trei anchete judiciare.

Difuzat ca în fiecare an la televiziune, discursul era foarte aşteptat la capătul unui an dificil pentru imaginea monarhiei spaniole, dublată de grava criză economică şi socială provocată de pandemia de coronavirus.

În martie, în faţa indiciilor tot mai multe privind existenţa unei averi ascunse a lui Juan Carlos în străinătate, Felipe al VI-lea a renunţat la moştenirea tatălui său şi i-a retras indemnizaţia anuală, estimată la circa 200.000 de euro.

Juan Carlos a achitat la începutul lui decembrie o datorie de aproape 680.000 de euro către autorităţile fiscale spaniole pentru a încerca să scape de o anchetă anticorupţie privind utilizarea de către fostul monarh a unor carduri de credit legate de conturi bancare aflate pe numele unui antreprenor mexican şi al unui ofiţer al Forţelor Aeriene spaniole.

Alte două anchete îl vizează pe fostul rege, care a domnit din 1975 până la abdicarea în 2014 pe fondul unor scandaluri.

Citește și : Barnier, despre acordul post-Brexit: ‘Ziua de azi este o uşurare. Ceasul nu mai ticăie’

Una vizează să stabilească dacă a primit vreun comision în cadrul atribuirii unei firme spaniole contractul pentru construcţia unei căi ferate de mare viteză în Arabia Saudită, în 2011.

În centrul acestei afaceri figurează plata a 100 de milioane de dolari din partea fostul rege saudit Abdullah, în 2008, intr-un cont din Elveţia, potrivit jurnalului La Tribune de Genčve.

Cealaltă anchetă a fost deschisă după un raport al serviciului de prevenire a spălării de capital şi încredinţată Tribunalului Suprem, singurul abilitat să judece un fost suveran.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.