Femeile și copiii luptătorilor din Statul Islamic se predau în masă trupelor irakiene

Publicat:

Autorităţile irakiene deţin peste 1.400 de femei şi copii străini, care s-au predat recent împreună cu luptători ai organizaţiei jihadiste Statul Islamic, a anunţat miercuri organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), relatează DPA. 

Femei şi copii cu diferite cetăţenii se află de la sfârşitul lunii august în apropierea unei tabere pentru persoane strămutate în oraşul Hamam al-Alil, sud de Mosul.


Pe 17 septembrie, ei au fost transferaţi spre un loc informal de detenţie, la Tal Kayf, nord de Mosul, a adăugat HRW.

‘Sute de copii străini riscă să fie abandonaţi într-o zonă de infern, fără o identitate legală şi nicio ţară dispusă să îi primească’, afirmat Bill Van Esveld, cercetător în domeniul drepturilor copilului la HRW.

‘Irakul, ţări străine şi organizaţii internaţionale nu ar trebui să permită ca aceşti copii să cadă în apatridie sau să-i condamne pe ei şi mamele lor la închisoare în lipsa unor acuzaţii’, a afirmat el.

Potrivit organizaţiei internaţionale cu sediul la New York, între deţinuţi se află afgani, azeri, chinezi, ceceni, iranieni, ruşi, sirieni, tadjici, turci şi persoane din Trinidad.

Un oficial din cadrul serviciilor de informaţii din Irak a declarat pentru HRW că femeile şi copiii au fost reţinuţi ‘pentru propria lor siguranţă’.

‘Nu există nicio dispoziţie legală în legea irakiană care să permită reţinerea unor persoane în acest context şi nici nu este legal să se reţină persoane doar pentru că un soţ sau părinte a fost membru al Statului Islamic’, se arată în raportul HRW.

În iulie, forţele irakiene sprijinite de SUA au preluat controlul la Mosul după o campanie de aproape nouă luni împotriva Statului Islamic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.