Fermierii sunt indignați: ‘Autoritățile recurg la mesaje false și manipulare’

Publicat:

Fermierii sunt indignați: ‘Autoritățile recurg la mesaje false și manipulare’

Asociația „Forța Fermierilor” regretă foarte mult că reacția oficială la protestul recent al agricultorilor din partea Guvernului și a unui deputat, președintele comisiei parlamentare importante, conține multe falsuri și informații manipulatorii. Aceștia au venit cu o declarația oficială.

„În primul rând, de sprijinul din partea statului au acum nevoie nu doar membrii unei Asociații. Vă reamintim că protestul este organizat de două organizații de producători agricoli – Federaţia Naţională a Fermierilor și Asociaţia „Forţa Fermierilor””, se arată într-o declarație a Asociației, transmite Știri.md.


De asemenea, Asociația informează că, culturile cerealiere și oleaginoase ocupă în structura terenurilor agricole peste 80% și asigură funcționarea unor lanțuri valorice strategice pentru securitatea alimentară a statului și menținerea localităților rurale.

Citeşte şi: Trump va scoate America din NATO – Stiripesurse.md

„Atragem atenția asupra faptului că de compensații pentru culturile de primă grupă în valoare de 200 milioane de lei (sumă foarte mică, alocată cu mare întârziere), au beneficiat 2.167 de fermieri micro și mici, marea majoritate dintre care nu sunt membrii niciunei asociații”, se mai arată în declarație.

Potrivit Asociației „Forța Fermierilor”, agricultorii în cadrul acestui protest au venit cu mai multe soluții non-financiare pentru salvarea fermierilor din zonele rurale și revendicările acestora nu prevăd majorarea cheltuielilor bugetare.

„Ne pare rău că Guvernul nu a remarcat că inițial ideea moratoriului țintit a fost propusă de ministerul Agriculturi şi Industriei Alimentare, care și a elaborat un proiect de dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale. Ce s-a întâmplat mai apoi şi de ce s-a răzgândit domnul Bolea, noi nu cunoaștem nici până acum”, susțin fermierii.

Fermierii sunt indignați: ‘Autoritățile recurg la mesaje false și manipulare’

 

Se menționează că Asociaţia „Forţa Fermierilor” este în continuare într-o conlucrare strânsă cu Camera de Comerț și Industrie ghidează agricultorii în raport cu aceasta instituție și dispune de statistica oficială, „care diferă foarte mult de raportări triumfaliste unor demnitari de stat în studiouri mai multor televiziuni”.

 

Totodată, se atrage atenţia asupra faptului că în prezent nu a fost eliberat niciun aviz care confirmă situația de forță majoră si la Camera de Comerț sunt depuse oficial cinci cereri.

„Procedura obținerii acestor certificate nu este deloc simplă conform legislaţiei în vigoare, durează în timp, necesită cheltuieli semnificative. Dar cel mai grav este faptul că, în toată perioada examinării cererilor, nu există efect suspensiv la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea procesului de insolvabilitate în raport cu fermierii suferiți. Cu alte cuvinte, Camera de Comerț și Industrie, fără introducerea unor derogări, nici pe departe nu poate intervenția statului în forma propusă de fermieri. Nu este deloc bine când reprezentanții guvernări în loc ca măcar să iasă la fermieri disperaţi, care protestează absolut paşnic, recurg la mesaje cu multă manipulare și minciună”, se mai arată în declarația Asociaţiei „Forţa Fermierilor”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Organizaţii ecologiste critică importurile europene de gaze de şist din SUA

Organizaţii ecologiste critică importurile europene de gaze de şist din SUA Mai multe organizaţii ecologiste au criticat într-un raport creşterea exporturilor de gaze naturale...

Alegerile locale noi la Căușeni vor avea loc pe 17 noiembrie după ce primarul ales a fost decăzut din drepturi

Alegerile locale noi la Căușeni vor avea loc pe 17 noiembrie după ce primarul ales a fost decăzut din drepturi Alegeri locale noi în orașul...

Despăgubire record pentru familia unei românce care a murit într-un accident, în Italia

Despăgubire record pentru familia unei românce care a murit într-un accident, în Italia O decizie istorică a fost luată de justiția din Italia, familia unei...

Ofensiva Israelului la Rafah, iminentă. Imagini din satelit surprind un imens oraș de corturi

Ofensiva Israelului la Rafah, iminentă. Imagini din satelit surprind un imens oraș de corturi Israelul este pe punctul de a trimite forţe militare în oraşul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.