Finanțare din partea UE prin intermediul BEI Global, în parteneriat cu MAIB, pentru IMM-urile din R.Moldova

Publicat:

Finanțare din partea UE prin intermediul BEI Global, în parteneriat cu MAIB, pentru IMM-urile din R.Moldova

Banca Europeană de Investiții (BEI) Global a anunțat semnarea a două acorduri cu cea mai mare bancă din Republica Moldova, maib, în cadrul Conferinței UE-Moldova privind investițiile în sectorul privat, desfășurată la Chișinău: un împrumut de 50 de milioane de euro și un instrument de partajare a riscurilor, susținut de Uniunea Europeană, care deblochează un portofoliu suplimentar de 44 de milioane de euro de împrumuturi pentru microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii (IMM).

Împrumutul de 50 de milioane de euro acordat de BEI pentru maib va îmbunătăți accesul la finanțare și va stimula investițiile ecologice. Cel puțin 10 % din valoarea împrumutului va fi dedicată proiectelor ecologice, contribuind astfel la acțiunile de combatere a schimbărilor climatice și la durabilitatea mediului. IMM-urile și întreprinderile cu capitalizare medie din Moldova vor primi împrumuturi în condiții atractive, cum ar fi termene lungi, rate avantajoase ale dobânzii și opțiunea de denominare atât în valută străină, cât și în lei moldovenești, potrivit realitatea.md.


Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

Semnarea garanției de portofoliu parțiale, susținute de Fondul european pentru dezvoltare durabilă (EFSD) al Uniunii Europene, permite BEI Global să-și completeze și consolideze oferta de sprijin financiar pentru sectorul privat din Moldova. Această operațiune de partajare a riscurilor va mobiliza 44 de milioane de euro în plus sub formă de împrumuturi pentru IMM-uri.

Macar Stoianov, vicepreședinte al Consiliului de administrație al maib, a declarat: „Suntem încântați de parteneriat cu Banca Europeană de Investiții și suntem recunoscători pentru încrederea care ne-a fost acordată. Maib are experiență și cunoștințe solide în acordarea de împrumuturi întreprinderilor moldovenești din toate sectoarele și avem capacitatea de a ne asigura că aceste fonduri stabile pe termen lung vor fi utilizate în mod corespunzător pentru proiecte pe teren în Moldova, pentru a stimula dezvoltarea economică a țării. Sprijinul UE pentru garanția de portofoliu va contribui în mare măsură la finanțarea microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova. Integrarea europeană se află în fruntea agendei țării, iar maib este bucuros să joace un rol activ în acest parcurs. Pe lângă credite, maib oferă clienților săi de afaceri o soluție de internet banking de top, o rețea de centre de afaceri cu manageri de relații, mereu gata să-i ajute, o linie telefonică dedicată și o gamă completă de servicii de plăți. Încă o dată, suntem recunoscători Uniunii Europene și BEI pentru parteneriatul lor”.

• BEI Global a semnat un împrumut de 50 de milioane de euro cu Moldova Agroindbank (maib), cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu accent pe investițiile ecologice ale întreprinderilor mici.
• De asemenea, BEI Global pune la dispoziție o garanție de portofoliu parțială, susținută de Comisia Europeană, care va permite maib să acorde încă 44 de milioane de euro IMM-urilor.
• Prin acest pachet financiar, maib va acorda împrumuturi în condiții avantajoase IMM-urilor și întreprinderilor cu capitalizare medie, sporind astfel accesul la finanțare și potențialul de a genera locuri de muncă și creștere economică.

Vicepreședintele BEI, Teresa Czerwińska, responsabilă pentru activitățile BEI în Moldova, a declarat: „Acest pachet financiar va susține antreprenoriatul local, va încuraja crearea de locuri de muncă și va consolida rezistența întreprinderilor moldovenești, ceea ce este cu atât mai important acum pe fondalul războiului din Ucraina. Întreprinderile micro, mici și mijlocii sunt coloana vertebrală a economiei moldovenești, reprezentând 60% din locurile de muncă din sectorul privat. Consolidarea și diversificarea economiei moldovenești au devenit tot mai imperioase pe măsură ce țara avansează spre aderarea la UE. Împreună cu partenerii noștri din UE, ne menținem angajamentul de a ajuta Moldova în dezvoltarea unei economii mai puternice, cu scopul de a o face mai competitivă, inovatoare și incluzivă”.

Directorul DG NEAR pentru vecinătate estică și dezvoltare instituțională, Adrienn Kiraly, a declarat: „Suntem încântați să fim prezenți la semnarea acordului de împrumut al BEI cu maib și a garanției de portofoliu parțiale susținute de Uniunea Europeană. Împreună, aceste instrumente vor mobiliza împrumuturi în valoare de peste 90 de milioane de euro pentru a sprijini IMM-urile din Moldova și vor contribui la consolidarea în continuare a inițiativei emblematice „Acces la finanțare” din cadrul Planului de investiții economice al UE (EIP). Prin acest sprijin, ne propunem să consolidăm rezistența întreprinderilor din Moldova, generând în același timp locuri de muncă și oportunități economice”.

BEI Global este divizia specializată a Grupului BEI, care se ocupă de creșterea impactului parteneriatelor internaționale și al finanțării pentru dezvoltare în afara Uniunii Europene. BEI Global este concepută pentru a promova un parteneriat puternic și bine orientat în cadrul echipei Europa și ca parte a strategiei „Global Gateway” a UE, alături de alte instituții financiare de dezvoltare și de societatea civilă. Prin intermediul birourilor noastre din întreaga lume, BEI Global aduce Grupul mai aproape de populația, companiile și instituțiile locale.

Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

BEI Global și Moldova: De la stabilirea prezenței sale în Moldova în 2007, BEI a canalizat aproximativ 1,29 miliarde de euro în proiecte, sprijinind obiectivele de politică ale UE în mai multe sectoare, cum ar fi transporturile, energia, IMM-urile, agricultura și infrastructura municipală. BEI cooperează cu Republica Moldova în cadrul Politicii europene de vecinătate și și-a intensificat recent sprijinul pentru a acorda țării asistență în procesul de aderare la UE. În 2023, Banca a semnat împrumuturi în valoare totală de 120 de milioane de euro pentru a sprijini proiecte atât din sectorul public, cât și din cel privat.
Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu o cotă de 34,3% din depozite și 37,4% din credite în întregul sistem bancar la sfârșitul anului 2023. Maib este un creditor disciplinat, cu o rată a creditelor neperformante de 2,7% și este bine capitalizată, cu o rată de adecvare a capitalului (CAR) de 24,2% la 31 decembrie 2023. Banca are o importanță sistemică pentru țară, deservind aproape o treime din populație și este unul dintre cei mai mari angajatori privați din Moldova, având peste 2 400 de angajați. Din 2018 cel mai mare acționar al maib a fost un consorțiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor din țările baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia Şoarecele oldfield are un tip unic de celulă suprarenală, care produce hormonul 20⍺-OHP, necunoscut până acum la şoareci. Hormonul...

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat Banca americană de investiții Goldman Sachs intră pe piața împrumuturilor pentru fondurile de capital...

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate Fiica lui Ari Boulogne, a cărui paternitate Alain Delon nu a...

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele Atacantul francez Kylian Mbappe a cumpărat, în cadrul unei licitaţii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.