Finlanda a primit ofertele finale pentru achiziţionarea a 64 de noi avioane de luptă

Publicat:

Finlanda a anunţat joi că a primit ofertele finale pentru reînnoirea flotei sale de avioane de luptă, un contract major de 9 miliarde de euro pentru 64 de aparate ce pune în faţă cinci producători occidentali şi urmează să fie atribuit la sfârşitul anului, relatează France Presse, potrivit agerpres.

F/A-18 al americanului Boeing, Rafale al francezului Dassault, Gripen al constructorului suedez Saab, Eurofighter al consorţiului european cu acelaşi nume şi F-35 al americanului Lockheed Martin se luptă pentru această piaţă, a declarat Ministerul Apărării într-un comunicat.


Citește și : OMS: Contagierile în Europa au scăzut ‘semnificativ’, dar rata de infectare rămâne ridicată

Armata finlandeză “a primit ofertele finale şi ferme de la aceşti cinci fabricanţi de avioane”, a scris ministerul.

Noile aparate, care urmează să zboare până în 2060, vor înlocui cele şaizeci de versiuni vechi ale F/A-18 care echipează în prezent Forţele Aeriene Finlandeze de la intrarea lor în serviciu între 1995 şi 2000.

Finlanda, care are o frontieră de peste 1.300 de kilometri cu Rusia, nu este membră a NATO, dar este un stat partener al Alianţei atlantice.

“Preţul plafon pentru fiecare candidat este de aproximativ 9 miliarde de euro” şi ofertele vor fi analizate în toamnă pentru o decizie a guvernului “la sfârşitul anului 2021”, a precizat ministerul.

Testele de vreme rece au avut loc deja anul trecut.

Citește și : ‘Igor Rusul’, condamnat în Spania la închisoare pe viaţă pentru triplu omor

Patru criterii au fost stabilite: capacitatea aşa-numită “multirol” a avioanelor de luptă, securitatea aprovizionării, cooperarea industrială şi costurile.

“Implicaţiile asupra politicii de apărare şi securitate vor fi evaluate separat de oferta în sine”, a precizat Helsinki.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor

Elveţianul care şi-a ucis soţia moldoveancă va fi trimis în spatele gratiilor Elvețian de origine turcă care acum doi ani și-a ucis cu deosebită cruzime...

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.