Finlanda cumpără din SUA 64 de avioane F-35

Publicat:

Finlanda va semna vineri cu Statele Unite un acord de 9,4 miliarde de dolari privind achiziţia a 64 de avioane de luptă ‘invizibile’ F-35, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Finlanda, care şi-a păstrat neutralitatea în perioada Războiului Rece, este membră a Uniunii Europene, dar nu şi a NATO, deşi afirmă că îşi propune creşterea cooperării cu Alianţa şi îşi rezervă dreptul de a cere primirea în rândurile acesteia.


Citeşte şi: Bombardiere strategice americane B-52 au ajuns în Marea Britanie – Black News

Guvernul finlandez a afirmat că decizia sa de a cumpăra avioane avansate F-35, anunţată în decembrie, face parte din planurile pe termen lung de a întări capacităţile de apărare şi nu vine ca răspuns la confruntarea actuală dintre Occident şi Rusia în legătură cu Ucraina.

Acordurile care finalizează achiziţia avioanelor vor fi semnate vineri cu guvernul american şi cu producătorul Lockheed Martin Corp, a indicat Ministerul Apărării.

‘Da, astăzi va fi semnat. Este un acord ferm potrivit căruia Finlanda va cumpăra avioanele’, a declarat pentru Reuters Lauri Puranen, directorul departamentului de achiziţii al Ministerului Apărării.

Guvernul indicase anterior că avioanele vor începe să fie desfăşurate în 2027.

‘Acesta este un alt semnal clar despre cât de serioasă a fost întotdeauna Finlanda în privinţa apărării sale naţionale’, a declarat ambasadorul finlandez în SUA, Mikko Hautala.

‘El este parte din planurile noastre pe termen lung şi nu are nicio legătură cu situaţia actuală’, a menţionat diplomatul.

Citeşte şi: UE deplânge încercările Rusiei de o diviza – Black News

Rusia a masat peste 100.000 de militari în apropierea graniţei cu Ucraina, provocând temerile Occidentului că pregăteşte o invazie. Moscova neagă o astfel de intenţie, dar spune că ar putea întreprinde acţiuni ‘militaro-tehnice’ dacă nu îi sunt satisfăcute cerinţele, printre care stoparea extinderii NATO şi retragerea forţelor occidentale din estul Europei.

Finlanda nu are în prezent planuri de a adera la NATO, a afirmat în ianuarie prim-ministrul Sanna Marin. Cu toate acestea, Finlanda achiziţionează echipament militar compatibil NATO, ceea ce va permite o mai mare cooperare cu Alianţa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA Alte patru cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă au fost confirmate în statul american...

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață – Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană

Reședința lui Putin din Valdai devine o fortăreață - Liderul de la Kremlin este protejat de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Un alt...

Televiziunea rusă de stat amenință cu atacarea Bucureștiului: ‘Dușmanul nostru se află în altă parte’

Televiziunea rusă de stat amenință cu atacarea Bucureștiului: 'Dușmanul nostru se află în altă parte' Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă miercuri că televiziunea rusă de...

Germania vrea să reducă la 50% cheltuielile pentru Ucraina în 2025

Germania vrea să reducă la 50% cheltuielile pentru Ucraina în 2025 Guvernul german intenționează să aprobe miercuri bugetul pentru 2025, după luni de dispute, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.