Formula de calcul pentru factura la energie termică trebuie schimbată

Publicat:

Formulele de calcul privind plata facturilor la energie termică trebuie schimbate urgent, sau actuala Metodologie privind repartizarea consumului de energie termică s-a dovedit a fi una ineficientă și chiar neconstituțională.

O declarație în acest sens a fost făcută de reprezentanții Forumului bălțenilor pentru soluționarea problemelor cu CET Nord, alături de fostul deputat Arina Spătaru, care au menționat că autoritățile au venit cu o nouă metodologie, însă aceasta nu diferă foarte mult de cea existentă, transmite Știri.md cu referire la IPN.


Citeşte şi: Marea Neagră este dominată militar de Rusia, dar Occidentul o vrea în centrul strategiei NATO – Stiripesurse.md

„Renumita metodologie a lui Spînu a bulversat societatea moldavă încă la sfârșit de octombrie. Atunci când timp de o noapte, în contextul lucrurilor care trebuiau schimbate încă în luna martie după hotărârea Curții Constituționale, a scos de pe sub masă o metodologie care până la urmă și-a demonstrat ineficiența, neconstituționalitatea și ilegalitatea. Este o metodologie care repartizează căldura din blocurile multietajate din Bălți și din Chișinău – o metodologie care s-a demonstrat că este împotriva cetățeanului simplu”, a declarat Arina Spătaru.

Potrivit ei, pe parcursul a șase luni au fost organizate un șir de acțiuni de pichetare în fața sediilor furnizorului, a judecătoriei, autorităților locale, precum și au fost expediate zeci de petiții în adresa ministerului de resort, a Guvernului, a Parlamentului, a Agenției de Reglementare în Energetică.

„Astăzi în sfârșit vom participa la consultările publice organizate de Ministerul Energiei. Dar ministrul Parlicov a venit cu „metodologia by Spînu nr. 2”, pentru că de fapt metodologia promisă și oferită consultărilor publice în ediția a doua nu diferă foarte mult de prima metodologie care a fost una ilegală și neconstituțională”, susține Arina Spătaru.

„În primul rând cetățenii care au apartamentele debranșate de la sistemul centralizat de încălzire au suferit enorm de mult pe seama acestei metodologii. Noi astăzi batem alarma și îndemnăm ministrul energiei, cu subiect și predicat, să acorde atenție la mai multe neclarități și neregularități din metodologia nr. 2 astfel încât în toamna anului 2023 să ne asigurăm că orice leu venit în factura cetățenilor din Bălți și Chișinău să fie calculat obiectiv și transparent”, a adăugat Arina Spătaru.

Sergiu Ungureanu, expert în energetică, a menționat că astăzi există o problemă foarte mare legată de mai multe aspecte ce vizează serviciile comunale, mai ales în ceea ce ține de energia termică. Potrivit lui, metodologia care se propune astăzi este practic copiată cuvânt cu cuvânt din metodologia precedentă, care a trezit foarte multe nemulțumiri și controverse în societate. „Astăzi crezând că avem o schimbare majoră în aceasta observăm că este practic aceeași metodologie. Dacă vorbim tehnic, în aceasta sunt foarte multe scăpări. O spunem cu scopul ca aceasta să fie corectată și discutată pe larg cu specialiștii și publicul larg. Toate greșelile le-am adunat într-un document pe care l-am și expediat autoritților”, a notat expertul.

Iurie Serafimovici, inginer energetician, consilier în Consiliul municipal Bălți, a făcut trimitere la hotărârea Curții Constituționale prin care aceasta a declarat neconstituțională prevederea care obliga consumatorii casnici debranșați de la sistemul centralizat de încălzire să achite pentru tranzitul energiei termice.

Citeşte şi: Peste 1120 de refugiați ucraineni și-au găsit loc de muncă în Moldova – Stiripesurse.md

Potrivit lui, în adresa sa către Guvern și Parlament era menționat foarte clar că la elaborarea noii metodologii să se ia în calcul toate mențiunile din hotărâre.

„Absolut nimic nu a fost luat în considerare. Din cauza aceasta, această metodologie, personal, o consider ilegală și neconstituțională. Ea este folosită ca paravan de către furnizori care spun că ei au metodologia semnată de ministru, fără ca să mai țină cont de un șir de legi existente”, a precizat Iurie Serafimovici.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Chișinăul devine pentru câteva zile centrul financiar internațional

Chișinăul devine pentru câteva zile centrul financiar internațional În această săptămână, Chișinăul devine centrul financiar internațional. Circa 100 de reprezentanți ai băncilor centrale și ai...

A lovit o asistentă medicală cu piciorul în spate și va sta un an după gratii

A lovit o asistentă medicală cu piciorul în spate și va sta un an după gratii Un bărbat de 30 de ani din Chișinău va...

2024 ar putea fi cel mai fierbinte an din istorie

2024 ar putea fi cel mai fierbinte an din istorie Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună iunie din istorie, a afirmat luni serviciul...

Un nou bilanț în Ucraina. Numărul morților este în creștere

Un nou bilanț în Ucraina. Numărul morților este în creștere În urma atacurilor cu zeci de rachete asupra mai multor orașe ucrainene, au murit cel...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.