Forța Fermierilor cere retragerea proiectului privind camerele agricole

Publicat:

Forța Fermierilor cere retragerea proiectului privind camerele agricole

Proiectul de lege privind crearea unor camere agricole în R. Moldova prevede asocierea forțată a fermierilor și ingerința directă a autorităților statale în procesul constituirii acestor camere, deși organizațiile urmează să fie înființate ca asociații nonguvernamentale. Declarațiile au fost făcute de Asociația „Forța Fermierilor”, care este profund indignată de această propunere a autorităților.

„Organizația noastră nu are nimic împotriva apariției camerelor agricole ca încă o formă de asociere a producătorilor agricoli. Dar în redacția propusă proiectul de lege contravine flagrant Declarației Universale a Drepturilor Omului, Constituției și Legii cu privire la organizațiile necomerciale”, susțin reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”.


Citeşte şi: România are datoria morală să ajute cât mai mult Moldova la capitolul energetic – Stiripesurse.md

Potrivit Asociației, art. 20 din Declarație stipulează că nimeni nu poate fi silit să facă parte dintr-o asociație. De asemenea, art. 3 al Legii cu privire la organizațiile necomerciale prevede expres că nimeni nu poate fi constrâns să fondeze organizații necomerciale, să devină membru al unei asociații obștești sau să fie sancționat pentru că este sau nu este membru al unei organizații necomerciale.

„În general, este foarte ciudat că în plin proces de integrare europeană autoritățile abilitate propun un proiect de lege, care vădit încalcă unul din drepturile fundamentale ale omului. Este un document periculos, care în opinia noastră urmărește scopul de a crea un sistem de organizații ale fermierilor docil Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare”, se mai arată în comunicat.

Forța Fermierilor cere retragerea proiectului privind camerele agricole

În acest context, Asociația „Forța Fermierilor” cere retragerea proiectului respectiv și lansarea unui dialog al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare cu toate asociațiile de profil agricol pe conceptul creării și funcționării camerelor agricole.

Amintim că, la data de 31 mai, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a elaborat, cu sprijinul USAID, un concept pentru înfiinţarea camerelor agricole în Moldova.

Recent, la data de 12 septembrie, ministrul Agriculturii a declarat că în 10 localități din țară vor fi deschise camere agricole în care vor fi gestionate mai bine roadele agricultorilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

NATO va avea nevoie de încă 35-50 de brigăzi pentru transpunerea noilor planuri de apărare

NATO va avea nevoie de încă 35-50 de brigăzi pentru transpunerea noilor planuri de apărare NATO va avea nevoie de încă 35-50 de brigăzi pentru...

Au rămas fără permis fiind surprinși că „zboară” pe traseu

Au rămas fără permis fiind surprinși că „zboară” pe traseu Un chișinăuian nu va mai putea conduce în următoarele trei luni de zile după ce...

Comisarul european pentru extindere vine la Chişinău

Comisarul european pentru extindere vine la Chişinău Mai mulți oficiali europeni, printre care și comisarul european pentru extindere și vecinătate, Oliver Varhelyi, vor veni miercuri...

VIDEO// Atac cu rachete la Kiev. A fost distrus și un spital pediatric

Atac cu rachete la Kiev. A fost distrus și un spital pediatric Peste 40 de rachete de diferite tipuri au fost lansate astăzi împotriva Ucrainei vecine,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.