Forumul Economic Moldova-România va avea loc la București pe 9 aprilie

Publicat:

Forumul Economic Moldova-România va avea loc la București pe 9 aprilie

Potrivit Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, evenimentul va avea loc în marja celei de-a 12-a reuniuni a Comisiei interguvernamentale moldo-române pentru cooperare comercială și economică.

Forumul va fi prezidat de ministrul moldovean al Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dmitri Alaiba, și de ministrul român al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea. La eveniment vor participa reprezentanți ai comisiilor economice de resort ale Senatului și Camerei Deputaților din România, șefii agențiilor de investiții din Republica Moldova și România, președinții Camerelor de Comerț și Industrie din cele două țări, precum și președintele Asociației Investitorilor Români din Republica Moldova, potrivit infomarket.md.


Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

Părțile vor discuta, printre altele, despre cele mai bune practici de comerț bilateral în contextul integrării progresive a Republicii Moldova pe piața internă a UE. Forumul economic moldo-român va include prezentări ale oportunităților de investiții, discuții tematice privind tendințele actuale în afaceri și o sesiune B2B. Potrivit Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Forumul Economic Moldova-România reprezintă un cadru de dialog și cooperare între mediile de afaceri din cele două țări, oferind oportunități de explorare a potențialului investițional și de identificare a parteneriatelor comerciale într-un mediu propice pentru schimbul de idei și experiență.

Oamenii de afaceri moldoveni sunt invitați să participe la acest forum și să facă parte din delegația oamenilor de afaceri moldoveni pentru a stabili parteneriate și a iniția discuții cu reprezentanții mediului de afaceri românesc din diferite domenii. După cum a relatat anterior InfoMarket, volumul exporturilor moldovenești în România în 2023 a totalizat 1 miliard 420,8 milioane de dolari, în creștere cu 14,5% față de 2022.

Potrivit Biroului Național de Statistică, ponderea livrărilor de mărfuri autohtone în România în volumul total al exporturilor moldovenești a crescut de la 28,64% la 35,09% în această perioadă. În același timp, volumul importurilor din România în ianuarie-decembrie 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, a scăzut cu 21,1%, până la 1 mld. 300 mil. dolari, iar ponderea acestora în totalul importurilor moldovenești a scăzut de la 17,87% la 14,99%.

Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

În consecință, excedentul comercial al Republicii Moldova cu România în 2023 a fost de 120,8 milioane de dolari, față de un sold negativ de 406,7 milioane de dolari cu un an înainte. România a fost cel mai mare partener comercial de export al Republicii Moldova în 2023, după ce a cumpărat cele mai multe produse moldovenești în termeni monetari în perioada respectivă.

De asemenea, s-a clasat pe locul 1 în ceea ce privește volumul de bunuri furnizate Moldovei în termeni valorici.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ziua Pământului 2024 – care este tema de anul acesta

Ziua Pământului 2024 – care este tema de anul acesta Astăzi, pe 22 aprilie, marcăm Ziua Pământului, o zi dedicată conștientizării și acțiunilor concrete în...

Iranul susţine că doctrina sa nucleară nu include armamentul atomic

Iranul susţine că doctrina sa nucleară nu include armamentul atomic Ministerul de Externe de la Teheran a susţinut luni, prin purtătorul de cuvânt Nasser Kanaani,...

13 gardieni de închisoare au fost arestaţi pentru agresarea unor minori

13 gardieni de închisoare au fost arestaţi pentru agresarea unor minori Treisprezece gardieni de închisoare au fost arestaţi luni în Italia pentru că au agresat...

Trei acte falsificare depistate la vama Sculeni

Trei acte falsificare depistate la vama Sculeni Politiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Vest documentează un cetățean al Ucrainei în legătură cu actele depistate...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.