Fosta ambasadoare americană în Ucraina critică diplomaţia Washingtonului (VIDEO): Este ‘amorală’

Publicat:

Fosta ambasadoare a SUA în Ucraina – a cărei rechemare de la post a fost evocată în cursul procesului de destituire a preşedintelui Donald Trump – a apreciat miercuri că politica externă a Washingtonului este ‘amorală’, potrivit France Presse, transmite şi agerpres.

Marie Yovanovitch a făcut această afirmaţie într-un discurs rostit la Universitatea Georgetown, unde a primit un premiu care i-a fost decernat de Institutul de diplomaţie al acestei celebre instituţii din Washington.


Citește și : Peste 100.000 de persoane aşteptate pe un stadion din India pentru vizita lui Trump

‘La ora actuală, Departamentul de Stat are o problemă’, a apreciat ea. ‘Principalii săi lideri sunt lipsiţi de viziune politică, de claritate morală şi de capacitate de conducere’, consideră diplomata.

‘Cinstit vorbind, o politică externă amorală, jucând pe lipsa de claritate, care înlocuieşte încrederea prin ameninţări, însă frica şi confuzia nu pot funcţiona pe termen lung’, a spus Yovanovitch.

Ea a îndemnat Departamentul de Stat să dezvolte o relaţie mai strânsă cu Congresul, să ofere o mai bună pregătire diplomaţilor şi să ia în serios necesitatea de a combate dezinformarea.

Premiul Trainor, acordat Mariei Yovanovitch, a fost decernat în trecut unor personalităţi precum secretarul de stat american Madeleine Albright sau secretarul general al ONU, Kofi Annan.

Acesta este atribuit unui american sau unui străin ‘care s-a distins în conduita diplomatică’, potrivit Universităţii Georgetown.

Canadiancă prin naştere, înainte de a servi la post în Ucraina, Marie Yovanovitch a fost ambasadoare a SUA în Armenia şi în Kîrgîzstan.

Înainte de a fi rechemată de la Kiev, Yovanovitch a fost criticată în 2019 de către Donald Trump în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Citește și : NASA caută astronauţi pentru misiuni programate în următorul deceniu

Ulterior, fosta ambasadoare a depus mărturie împotriva lui Trump în Camera Reprezentanţilor în cadrul dezbaterilor care au culminat cu punerea sub acuzare (impeachment) a preşedintelui.

Rivalii democraţi ai lui Donald Trump l-au acuzat că a exercitat presiuni împotriva Ucrainei pentru a obţine informaţii compromiţătoare despre fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden, actual candidat la alegerile primare ale Partidului Democrat în vederea prezidenţialelor din SUA. O acuzaţie categoric respinsă de către Trump şi de către tabăra republicană. Între timp, Donald Trump a fost achitat în procesul desfăşurat în Senat, dominat de republicani. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte?

La ce îi folosește lui Putin o misterioasă stație radio care emite pe unde scurte? Vladimir Putin ar putea folosi un post de radio misterios...

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice

Rusia susține că a distrus două sisteme Patriot în Ucraina, după un atac cu rachete balistice Rachete balistice ruseşti Iskander au distrus două lansatoare pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.