Fostul preşedinte francez Valery Giscard d’Estaing, înhumat în cadrul unei ceremonii restrânse

Publicat:

Funeraliile fostului preşedinte francez Valery Giscard d’Estaing, care a murit miercuri la vârsta de 94 de ani de COVID-19, au început sâmbătă în cea mai strictă intimitate familială la Authon, la sud-vest de Paris, informează AFP,  potrivit agerpres.

În frig şi umiditate, cortegiul funerar, însoţit de două vehicule ale jandarmeriei, a ajuns la 10.30 în mica piaţă din sat, dintre primărie şi biserică.


Citește și : Macron admite că au fost reduse libertăţile în Franţa pentru a face faţă pandemiei

Într-o tăcere puţin tulburată de clopotul bisericii şi de click-urile aparatelor de fotografiat, sicriul a fost acoperit la ieşirea din carul mortuar cu două drapele, unul francez şi celălalt al Uniunii Europene, înainte de fi transportat în mica biserică în faţa căreia erau aliniate coroane de flori.

În jur de patruzeci de persoane – familia şi cercul apropiat – au asistat la slujbă. O participare redusă impusă de măsurile sanitare, dar care corespunde şi “dorinţei” de intimitate a fostului preşedinte, după cum a spus fiul său Henri Giscard d’Estaing vineri.

Valery Giscard d’Estaing, care a fost preşedintele Franţei timp de un singur mandat, între 1974 şi 1981, a murit miercuri de COVID-19, înconjurat de familie, pe proprietatea sa din Authon, mic sat din departamentul Loir-et-Cher, din centrul Franţei.

În timpul mandatului său, Valery Giscard d’Estaing, un politician de centru-dreapta, a avut o acţiune modernizatoare, promovând reforme ale societăţii precum autorizarea întreruperii voluntare de sarcină sau reducerea vârstei de vot la 18 ani. De asemenea, el a fost un pro-european fervent.

Citește și : Barnier: Condiţiile unui acord post-Brexit ‘nu sunt întrunite’ din cauza unor ‘divergenţe semnificative’

Fostul preşedinte va fi “înhumat alături de fiica sa Jacinte, care a murit în 2018”, pe un teren privat aparţinând familiei situat în apropierea cimitirului din Authon.

În cadrul unui discurs către ţară de joi, Emmanuel Macron a decretat o zi de doliu naţional miercuri, drept omagiu pentru această “figură centrală a istoriei Republicii noastre”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.