X

Fostul procuror general albanez este implicat într-un scandal de corupţie şi spălare de bani

Justiţia din Albania a pus sechestru pe bunurile fostului procuror general al ţării, care face obiectul unei anchete pentru corupţie şi spălare de bani, a anunţat parchetul de la Tirana, citat marţi de AFP şi Xinhua, potrivit agerpres.

Adriatik Llalla, unul din oamenii cei mai puternici şi mai temuţi în Albania până la expirarea mandatului său de procuror general, în noiembrie 2017, este vizat din aprilie a.c. de o anchetă deschisă de parchetul din Durres (nord-vest) pentru “refuz de declarare sau fals în declaraţia de avere, nedeclarare de bani la trecerea frontierei şi spălare de bani”.

Vezi şi: Incendiile de vegetaţie fac victime în Grecia. Cel puţin 50 de oameni au murit

Luni, justiţia a decis confiscarea de “bunuri mobiliare şi imobiliare” ale fostului procuror în valoare de 783.000 de euro. Între bunurile puse sub sechestru se află un apartament din Durres şi peste două hectare de teren.

Adriatik Llalla – care are interdicţie de intrare în SUA şi la fel soţia şi cei doi copii ai săi – a plecat din magistratură, dar justiţia a început urmăriri penale împotriva sa.

Albania a lansat o reformă judiciară care prevede, între altele, verificarea patrimoniului magistraţilor. În prezent sunt examinate dosarele a 800 de magistraţi, iar potrivit unui raport făcut public săptămâna trecută de Comitetul Helsinki Albania, “din cei 800 de judecători şi procurori 200 au avut legături cu crima organizată şi corupţia, direct sau indirect”.

De la începutul acestei proceduri, circa 20 de înalţi magistraţi au demisionat pentru a nu fi supuşi acestor verificări de patrimoniu. Din martie, alţi 15 magistraţi au fost destituiţi din funcţii pentru că nu şi-au justificat averea sau au încălcat grav etica profesională.

Citeşte şi: Hackerii ruşi au spart reţelele americane de electricitate (WSJ)

Media din Tirana şi-au exprimat preocuparea că în scurt timp unele instanţe judiciare ar putea să nu-şi îndeplinească misiunea în mod corespunzător din cauza numărului insuficient de magistraţi apţi să-şi exercite funcţia.

Comisia Europeană a recomandat în aprilie deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Tirana. Lupta împotriva corupţiei face parte dintre priorităţile formulate de Bruxelles.

Tags: Adriatik LlallaAlbaniacoruptieDurresprocuror generalspalare de baniTirana
Categorii: Diaspora