Fostul secretar permanent al Academiei Suedeze, Sara Danius, a părăsit instituţia

Publicat:

Academia Suedeză, care atribuie premiul Nobel pentru Literatură, a anunţat marţi că fostul secretar permanent Sara Danius a părăsit instituţia, relatează dpa, AFP şi efe, potrivit Agerpres.

Sara Danius, prima femeie care a condus Academia Suedeză, înfiinţată în 1786, s-a retras în luna aprilie din academie în contextul unui scandal uriaş în care s-a aflat instituţia, zguduită de acuzaţii de hărţuire sexuală formulate de 18 femei împotriva soţului unei alte academiciene suedeze, poeta Katarina Frostenson, care a decis la rândul ei să se retragă din Academia Suedeză.


Citește și : Iran: Rohani nu a acceptat oficial demisia lui Zarif

Din cauza scandalului, Academia Suedeză a decis în luna mai să nu decerneze Premiul Nobel pentru literatură pe 2018.

Într-un scurt comunicat, academia a afirmat că a ajuns la o înţelegere cu Sara Danius, care în 2015 a devenit prima femeie numită secretar permanent al instituţiei.

Anders Olsson, care i-a succedat Sarei Danius în funcţie, a refuzat să ofere informaţii în legătură cu această înţelegere.

Luna trecută, poeta Katarina Frostenson a părăsit Academia Suedeză. Soţul ei, Jean-Claude Arnault, a fost condamnat în decembrie la doi ani şi jumătate de închisoare pentru două capete de acuzare de viol, însă neagă acuzaţiile aduse.

Membră a Academiei din 1992, Frostenson a respins acuzaţiile că ar fi împărtăşit soţului ei informaţii despre laureaţii Nobelului pentru Literatură.

Citește și : Erdogan critică UE pentru participarea la un summit cu liderii arabi în Egipt

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.