Fostul şef al poliţiei catalane riscă ani grei de închisoare

Publicat:

Un fost comandant al poliţiei catalane, Josep Lluis Trapero, urmează să compară luni în faţa instanţei pentru rolul său în tentative de secesiune a Cataloniei în 2017, notează AFP, potrivit agerpres.

Fostul şef al Mossos d’Esquadra este acuzat de rebeliune de Parchet, care a cerut o pedeapsă de 11 ani de închisoare contra sa. Procesul va începe la ora locală 10:00 (9:00 GMT) la înaltul tribunal al Audienţei Naţionale de la San Fernando de Henares, în apropiere de Madrid.


Citeşte şi: Prinţul Harry dă cărţile pe faţă: ‘O mare tristeţe că s-a ajuns la asta’

Alţi doi responsabili ai poliţiei şi Ministerului de Interne catalan, Pere Soler şi César Puig, sunt acuzaţi de rebeliune şi riscă de asemenea 11 ani de închisoare.

În acelaşi dosar mai este judecată Teresa Laplana, ofiţer de poliţie, acuzată de nesupunere şi care poate primi o pedeapsă de patru ani de închisoare.

Acest proces se deschide la trei luni după condamnarea la pedepse grele cu închisoare a nouă lideri separatişti catalani. Decizia a condus la manifestaţii, unele violente, în regiunea din nord-estul Spaniei.

Justiţia reproşează poliţiei regionale Mossos d’Esquadra ”pasivitatea sa totală” pentru a împiedica referendumul din 2017 privind independenţa Cataloniei.

Citeşte şi: Miliardarii lumii au mai mulţi bani decât 60% din restul populaţiei

În timpul procesului foştilor lideri separatişti catalani, Josep Lluis Trapero a afirmat că dispozitivul desfăşurat de Mossos d’Esquadra ”nu a avut nicio intenţie de a facilita referendumul”.

El a denunţat ”iresponsabilitatea” foştilor lideri catalani şi a declarat că ofiţerii Mossos d’Esquadra erau pregătiţi să îl aresteze pe fostul lider al executivului catalan Carles Puigdemont dacă ar fi primit un ordin în acest sens. Puigdemont a fugit în Belgia pentru a scăpa de urmărirea în justiţie în urma tentativei de secesiune a Cataloniei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.